Історія як спадок нащадкам

У Палаці Республіки 28 жовтня відбулася презентація IV тому видання «Iсторія Придністровської Молдавської Республіки».

Монографія складається з двох книг, які охоплюють події з 1988 по 2020 рік.

За словами державного радника Президента ПМР, кандидата історичних наук Анни Волкової, в першій книзі читач може ознайомитися з передумовами появи нової держави, з політичними процесами, що відбувалися на початку заснування ПМРСР. «Значне місце в зібранні посідає тема створення придністровських збройних формувань, які стали на захист Батьківщини під час збройної агресії з боку Молдови. Великий інтерес становить тема організації безпеки нашої держави. Вона містить матеріали про миротворчу операцію, її історію та сучасний етап розвитку Збройних сил і правоохоронних органів», – розповів один з авторів видання.

Читач може ознайомитися з розвитком демократичних інститутів та всіх державних структур: інституту Президента ПМР, законодавчої, виконавчої та судової влади, органів місцевого державного управління і самоуправління.

У другій книзі йдеться про економіку ПМР, про розвиток систем соціального захисту, охорони здоров’я, народної освіти, структур громадянського суспільства і засобів масової інформації, а також про релігійні конфесії.

На думку Анни Захарівни, IV том видання – це результат спільної праці великого колективу авторів. Над двома його книгами працювали історики, географи, юристи, культурологи. Загалом понад 30 осіб.

Унікальність презентованої праці полягає в тому, що її авторами є придністровці – ініціатори заснування нашої держави: Анна Волкова, Володимир Риляков, В’ячеслав Загрядський, Володимир Боднар, Петро Заложков. Вони вирішили показати неповторність багатонаціонального придністровського народу, який у складних умовах зовнішнього тиску проявив волю та мужність, відстояв свої права, свободу і незалежність, зумів побудувати державу з усіма необхідними атрибутами.

Анна Волкова від імені авторського колективу висловила вдячність за співробітництво працівникам архівів і музеїв Придністров’я, співробітникам міністерств, відомств, державних адміністрацій та інших організацій, які надали допомогу в підготовці та випуску колективної монографії.

Міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв, який теж є одним з авторів IV тому, зазначив: «Наше фундаментальне видання демонструє всі етапи розвитку придністровської державності. Дуже важливо, що колектив авторів у своїй роботі використовував історичні джерела. Допомагали й громадяни, що стояли біля джерел нашої державності. Ця робота орієнтована на представників молодого покоління, щоб вони знали історію Придністров’я».

Обидві книги багато ілюстровані: велика кількість фотографій, схем і таблиць допоможе читачеві краще уявити історичні події.

На презентації автори видання акцентували увагу на тому, що IV том адресований історикам і політологам, викладачам і студентам вишів, учителям шкіл, гімназій та ліцеїв, краєзнавцям і всім громадянам, які цікавляться історією сучасного Придністров’я

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.