COVID: нова хвиля та протидія хворобі

Пандемія, яка в теплий період року дала нам передих, нині знову набирає оберти. Наприклад, у Кам’янському районі в червні не було жодного хворого на коронавірус, а в жовтні щодня реєструється до 10 інфікувань. COVID уже й на Кам’янщині ставить антирекорди: минулого тижня виявлено 87 випадків зараження небезпечною інфекцією, на карантин закрито 5 шкільних класів і 4 групи в дитсадках.


Відповіддю на нову хвилю пандемії стало розширення мережі COVID-стаціонарів у республіці. Після 9-місячної перерви інфекційний госпіталь II рівня був створений на базі терапевтичного та неврологічного відділень Кам’янської центральної районної лікарні. «Перших 20 пацієнтів ми прийняли 7 жовтня з Рибницького району. Там не вистачало місць, – розповів головний лікар ЦРЛ Олег Бирка. – Госпіталь відкривали на 75 осіб. Тепер лікується вже 81 пацієнт. Є діти, люди середнього віку. Важко хворіють переважно пацієнти від 50 років і старші – адже у багатьох є супутні патології, що значно ускладнюють боротьбу організму з коронавірусом. Тому їм потрібна киснева підтримка, а деколи й реанімація».

Керівник ЦРЛ відзначив, що Кам’янський госпіталь повністю забезпечений ліками та киснем, засобами індивідуального захисту та дезінфекційними матеріалами. Налагоджено якісне харчування пацієнтів, зокрема й за лікувальними дієтами.

У госпіталі працюють найдосвідченіші лікарі терапевтичного профілю, реаніматологи, фельдшери та медсестри. Під час пандемії вони врятували сотні людей. Їхній внесок у боротьбу з COVID-19, активну участь у роботі з профілактики та недопущення поширення коронавірусної інфекції високо оцінюють керівництво країни та земляки, від яких на адресу медиків постійно надходять листи подяки. 31 працівник Кам’янської ЦРЛ нагороджений медаллю «За порятунок життя», двом оголошена подяка Президента ПМР. Ордена «Трудова слава» удостоєна завідувач фельдшерсько-акушерського пункту села Янтарне Галина Вирлан, медалі «За трудову доблесть» – лікар швидкої медичної допомоги Олена Кушнір. А єдиний інфекціоніст ЦРЛ Тетяна Беспалова стала «Кращим медичним працівником 2020 року».

Саме високий професіоналізм і накопичений досвід допомагають медикам справлятися з тим величезним навантаженням, яке обрушила на них нова хвиля пандемії. «Ми такі ж люди, як інші: так само піддаємося хворобам, так само переживаємо за рідних і близьких, за себе. Тому дуже просимо співгромадян строго дотримуватися санітарних правил і негайно звертатися до лікаря при перших симптомах захворювання. Сьогодні ж більшість пацієнтів схильні до самолікування. А до нас звертаються, коли хвороба набуває важкої форми. Тоді медикам доводиться вести боротьбу за виживання людини», – розповіла завідувач COVID-госпіталю Галина Осмулькевич.

Ще один заклик, з яким звертаються кам’янські медпрацівники до земляків, –вакцинуватися. «На сьогодні поміж хворих коронавірусом є щеплені, адже вакцина не виключає хворобу, але вона сприяє тому, що COVID протікає в легкій і середній формі. До реанімаційного ж відділення потрапляють здебільшого нещеплені пацієнти, – підкреслив Олег Бирка. – Головна функція вакцини –створити в організмі імунітет. І, як показує практика, саме імунізація допомогла людству впоратися з багатьма серйозними та навіть смертельними захворюваннями».

Для того, щоб вакцинація набула масового характеру, вже два тижні в республіці у вихідні організовують марафон щеплення. У його рамках сільські жителі мали можливість вакцинуватися від коронавірусу, не виїжджаючи в районну лікарню.

Медики відповідально поставилися до інформування земляків про цю акцію. «Ми поширили оголошення про старт кампанії по всьому Рашкову, – розповіла дільнична медсестра сільської лікарняної амбулаторії (СЛА) Тетяна Абабій. – Напередодні вихідних кожен медпрацівник обдзвонював мешканців своєї дільниці та запрошував їх на щеплення. І коли суботнім ранком прийшли на роботу, нас уже чекали 10 осіб».

Кожен селянин, який прийшов на щеплення, відзначав, що марафон є гарною можливістю вакцинуватися без запису в будь-який слушний час, не відпрошуючись з роботи. Головне, що нікуди не потрібно їхати. Для грушківчан, які мешкають за 15 км від райцентру, це дуже зручно. У перший день акції в місцевому ФАПі щеплено 37 осіб. Охочих вакцинуватися ще чимало. «Я в попередній етап застудилася, тому маю медичне відведення, – розповіла Світлана Кіореску. – Нині вже почуваюся добре і планую у вихідні прищепитися від коронавірусу».

Огляд перед вакцинацією обов’язковий. Медики міряють кожному відвідувачеві температуру і тиск, розпитують про самопочуття, вивчають анамнез, щоб дізнатися, чи немає протипоказань для щеплення. Хрустовчани Василь і Галина Подорожнюки розповіли співробітникам СЛА, якими хронічними хворобами страждають. Люди вони літні, а отже здоров’я вже не те, що раніше. Тому вирішили підкріпити імунітет за допомогою вакцини. «Щоб самим не загрожував коронавірус та у безпеці були рідні», – пояснили вони в один голос і закликали всіх придністровців наслідувати свій приклад.

У ході двох етапів марафону на Кам’янщині вакциновано понад 390 осіб. Загальна за період пандемії кількість щеплених жителів району наближається до 4 000. До послуг інших є п’ять препаратів вакцини: «Sinopharm», «Sinovac», «Janssen», «Pfizer» та «AstraZeneca». Вибирайте і вакцинуйтеся, адже від кожного з нас залежить здоров’я: наше та людей навколо нас

Тетяна ГРИЦЮК.