Боротьба з амброзiєю-спільна спава

Амброзія – досить небезпечний карантинний бур’ян, що завдає шкоди сільському господарству і здоров’ю людини. Розвиваючи потужну надземну масу і розгалужену кореневу систему, вона сильно висушує і збіднює ґрунт.

Відповідно до Розпорядження Президента ПМР від 2 квітня 2021 року № 81рп «Про проведення позапланових заходів з контролю (нагляду)» Міністерством сільського господарства і природних ресурсів у період з 17 травня по 15 жовтня 2021 року проводилися заходи з контролю (нагляду) за діяльністю землекористувачів та орендарів земель сільськогосподарського призначення, а також на землях державного резервного фонду Придністровської Молдавської Республіки на предмет дотримання заходів з боротьби, своєчасної ліквідації осередків зростання і запобігання поширенню карантинного бур’яну амброзії полинолистої та інших карантинних об’єктів, спрямовані на локалізацію та ліквідацію цих зосереджень.

За словами головного державного фітосанітарного інспектора ПМР, начальника управління фітосанітарного добробуту Олександра Чернова була проведена робота по здійсненню позапланових заходів щодо землекористувачів, яким були винесені приписи про усунення порушень. «Під час проведення дослідницьких карантинних заходів на особливий контроль були взяті сільськогосподарські угіддя, що підлягають проведенню агротехнічних робіт на стерні (лущення і дискування, застосування засобів захисту рослин) після збирання врожаю зернових культур, оскільки після скошування сільськогосподарських зернових культур у амброзії не залишається природних конкурентів, що сприяє її активному поширенню», – сказав фахівець.

Олександр Чернов уточнив, що протоколи про адміністративні правопорушення про неприйняття землекористувачами заходів боротьби з амброзією полинолистою розглянуті адміністративною комісією при Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів Придністров’я. Під час розгляду адмінпротоколів були враховані не тільки виявлені порушення, а й пом’якшувальні обставини. Йдеться про надані землекористувачами фото- і відеофайли, що підтверджують проведені на момент розгляду протоколу агротехнічні заходи з ліквідації амброзії. З 51 адміністративного протоколу прийняті рішення по 50 у вигляді штрафів і попереджень. Один адміністративний протокол направлений для розгляду в суді.

З 12 серпня 2021 року в Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів була організована робота «гарячої лінії «Стоп, амброзія!» Інформація від громадян про виявлені осередки амброзії на землях сільськогосподарського призначення та на угіддях державного резервного фонду приймалася по телефону (533) 2 67 24 і на електронну адресу: fito-pmr@mail.ru, записи про повідомлення, що надійшли, фіксувалися в спеціальних журналах.

У період з 12 серпня по 14 жовтня нинішнього року на «гарячу лінію» надійшов 41 телефонний дзвінок і 24 повідомлення на електронну адресу з фото- і відеофайлами про виявлені осередки амброзії полинолистої.

Громадяни повідомляли про зростання карантинного бур’яну на землях сільськогосподарського призначення та угіддях державного резервного фонду. Фахівці міністерства вжили оперативних заходів щодо встановлення землекористувачів, на чиїх земельних ділянках виявлено карантинний бур’ян. Їм дано вказівки до негайного знищення злісного карантинного бур’яну

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото з вiдкритих джерел.