Осіння меліорація рибогосподарських водойм

У республіці тривають заходи щодо зариблення та біологічної меліорації рибогосподарських водойм.

Нинішня пора не стала винятком: на початку другої декади місяця розпочато осінній етап зариблення в рамках фінансування коштом Республіканського екологічного фонду ПМР на 2021 рік.

Заступник начальника управління водних і рибних ресурсів Міністерства сільського господарства і природних ресурсів Сергій Чур розповів, що з 11 по 20 жовтня в Дубоссарське водосховище (Ягорликська заводь заповідника «Ягорлик») випущено 3 тис. 300 кг цьоголітків білого амура, білого і строкатого товстолобиків, коропа та карася загальною кількістю 116,7 тис. штук. Цих маленьких рибок фахівці називають «рибопосадковий матеріал». Перед «переселенням» його обстежують, перевіряють і завіряють стан ветеринарним свідоцтвом. Мальки повинні бути здоровими та сильними, щоб вижити в природних умовах.

Щорічне зариблення має відразу дві мети. По-перше, це поповнення запасів водойм, по-друге, – природне очищення річки, тому що товстолобик і білий амур є своєрідними рибами-прибиральниками, які очищають русло річки від зайвої рослинності.

Активне рибоводне освоєння цих видів, а також застосування їх як біологічних меліораторів для боротьби з заростанням водойм у наших краях розпочалось у 60-х роках минулого століття. Оскільки в природних умовах придністровських водойм білий амур і товстолобик не розмножуються, доводиться щороку витрачати неабиякі кошти на зариблення: за державним замовленням їх вирощують у спеціальних інкубаторах.

Їжею білому амурові служить вища водна рослинність: найбільш улюбленою є рдести, роголисти, елодея, ряска. Якщо цих ласощів йому не вистачає, він поїдає комиш і очерет. Їжу зриває і роздрібнює за допомогою своїх зазубрених глоткових зубів. Можна лише уявити, яку роботу виконує ця риба, якщо добовий раціон однієї особини становить близько 40 % від власної маси, а на 1 кг приросту йому потрібно не менше 30 кг рослинності. Таке харчування забезпечує рибі виростання довжиною до одного метра і вагою до 8 кг. На ранніх стадіях розвитку молодь амура поїдає ті ж форми зоопланктону, що і короп, на харчування рослинністю переходить при довжині близько 3 см.

Білий товстолобик сягає до 1 м довжини й набирає понад 16 кг маси. Основу його харчування становить фітопланктон –дрібні водорості, які живуть у товщі води. Якщо бракує фіто-планктону, він поїдає детрит (залишки рослинних і тваринних організмів, присутні у воді у вигляді суспензії). Добовий раціон становить близько 17 % від маси самої риби.

«Усього під час осіннього етапу зариблення та біологічної меліорації з 11 по 20 жовтня 2021 року у водойми республіки випущено 203,8 тисячі цьоголітків коропа, карася, білого амура, білого та строкатого товстолобиків, загальною вагою 5 605 кг», – повідомив Сергій Васильович.

У заходах взяли участь працівники Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР, Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, державного заповідника «Ягорлик», представники рибогосподарської організації. Рибопосадковий матеріал був наданий СФГ А. А. Барбалат. Іхтіопатологічний стан цьоголітків було завірено ветеринарними свідоцтвами.

Представник відомства Сергій Чур пояснив, що риболовля в притоці Турунчук заборонена протягом усього року. Місця зариблення особливо охороняються на державному рівні. Коли риба підросте, вона розійдеться по всіх водоймах, де її можна буде ловити

Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото з сайту Міністерства сільського господарства і природних ресурсів.