День народження міста під безхмарним небом

З самого ранку вулиці святково прикрашених Дубоссар були досить велелюдними: рішенням глави держадміністрації 27 жовтня оголошене вихідним днем.

Точна дата заснування міста невідома, хоча за деякими даними йому вже понад 660 років. Поки історики сперечаються, містяни намагаються зробити його більш кращим і затишним, зручним і сучасним для себе та своїх нащадків.

Вітаючи дубоссарців з нагоди чергової річниці міста, Президент Вадим Красносельський зазначив: «Історія Дубоссар – багатонаціонального міста на Дністрі – тісно поєднана зі славетними іменами відомих особистостей – митрополита Гавриїла Бонулеску-Бодоні, книговидавця Михайла Стрельбицького, великого світила медицини Миколи Скліфосовського та багатьох інших гідних дубоссарців».

Глава держави додав, що гордістю Дубоссар завжди були їхні працелюбні жителі, які роблять значний внесок в економіку країни, беруть участь у реалізації масштабних проектів, сприяють розвиткові будівництва, зводять нові об’єкти та модернізують наявну інфраструктуру.

Голова ВР ПМР Олександр Коршунов висловив подяку всім, хто «…своєю працею, талантом, енергією робить гідний внесок у зміцнення матеріального та інтелектуального потенціалу Дубоссар».

Квіти до гранітних плит пам’яті

Урочистості, присвячені Дню міста, розпочалися з традиційної церемонії на Меморіальному комплексі Воїнської Слави, де поховані радянські воїни, які звільняли місто у квітні 1944 року, та захисники республіки.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять героїв Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, глава держадміністрації Руслан Чабан, голова міськради Олександр Коломицев, заступник Голови ВР, керівник РПП «Оновлення» Галина Антюфєєва, учасники бойових дій із захисту Придністров’я, духовенство, представники громадських організацій, містяни.

Початок святкових заходів

Основні події стартували на площі Перемоги з підняття державного та міського прапорів, а також вручення державних нагород місцевим жителям.

Своїх земляків зі святом привітав глава держадміністрації Руслан Чабан, який зауважив, що місто щороку змінюється на краще. В ньому з’являються нові дитячі та спортивні майданчики, парки та сквери, відкривається після завершення першого етапу масштабної реконструкції парк Енергетиків, в якому нині збудували сучасний спортивний комплекс, де можна займатися спортом у комфортних умовах та проводити змагання районного, республіканського та навіть міжнародного рівня.

«За всім цим – праця дубоссарців, які всією душею вболівають за рідне місто і прагнуть зробити свій внесок у його розвиток. Вас завжди відрізняли такі якості, як незламна воля, сила духу, широта душі та взаємовиручка. Ми з вдячністю згадуємо воїнів-визволителів Червоної Армії та захисників Придністров’я, які віддали своє життя за мирне небо над нашою Батьківщиною. Впевнений, що в єдності нам під силу подолати будь-які випробування, забезпечити довге та щасливе життя наших людей на рідній землі», – наголосив градоначальник.

З міської трибуни до містян звернувся Вадим Красносельський, який подякував всім, хто «…лікує, навчає, сіє та жне, будує і творить…», бо переконаний, що саме вони роблять місто привабливішим, а республіку кращою.

Також Президент вручив найдостойнішим дубоссарцям заслужені державні нагороди.

Тут же відбулося вшанування переможців конкурсу, портрети яких розміщені на міській Дошці пошани, вручено перші паспорти юним городянам, яким виповнилося 16 років. Заповітні документи юнаки та дівчата отримали з рук Олександра Мартинова, Галини Антюфєєвої та Руслана Чабана.

Відкриття спортивного комплексу в парку Енергетиків

Одна з локацій, де дубоссарці проводять тематичні культурно-масові заходи – парк Енергетиків. Це місце і раніше було популярне, але йому не вистачало сучасності та оснащеності. За дорученням Президента об’єкт включили до програми капітальних вкладень.

Прогулянкові зони замостили тротуарною плиткою, встановили освітлення. Нові ліхтарі, лавки та урни тепер виконують не лише свої утилітарні функції, а й повною мірою відповідають визначенню «малі архітектурні форми», прикрашаючи рекреаційну зону. Проектом благоустрою передбачено ігрові та розважальні майданчики, дитяче містечко, естрада, спортивний сектор. Реалізація задумів триває. До Дня міста тут провели спортивне свято, на якому побував і Президент.

Запуск двох котелень

З нагоди свята в місті відкрили дві нові котельні. До урочисто-символічної церемонії пуску тепломеханічного обладнання залучилися й високі гості. Одна з котелень встановлена на вулиці К. Маркса для забезпечення теплом житлових будинків приватного сектору та низки адміністративних будівель – районної держадміністрації, Управління сільського господарства, місцевого Центру гігієни та епідеміології, а також художньої школи. Друга – на вулиці Котовського – забезпечить теплопостачанням і гарячою водою кілька багатоповерхівок і приватні домоволодіння, що розташовані в цьому мікрорайоні.

Ярмарок сільгосппродукції

На площі Захисників розгорнувся ярмарок, куди з’їхалися виробники сільгосппродукції з усіх куточків республіки. Городяни купували овочі, фрукти, запасалися зерном пшениці та ячменю, макухою, борошном. Усе брали про запас для себе та власної худоби.

Торгували на ярмарку й медами та медовухою, крафтовими сирами, молочною, м’ясною та рибною продукцією, саджанцями дерев та квітів.

Поки дубоссарці отоварювалися, їхні малюки каталися на яскравому музичному паровозику, а старші діти дарували глядачам свої пісні й танці на майданчику перед Будинком культури.

Національні подвір’я в центрі міста

Уздовж однієї з центральних вулиць міста-іменинника вишикувалися майстри народних промислів, що представили на суд численних гостей та жителів міста предмети декоративно-ужиткової творчості: ляльки, намиста, глиняні горщики та вироби з бісеру й стрічок, дитячі іграшки з глини та деревини: свистки та брязкальця.

Художники пропонували картини, на яких вони зобразили найбільш мальовничі та найбільш упізнаванні місця свого краю: Дубоссарську ГЕС, лавандове поле під Гоянами, пейзажі села Роги з захопливими видами на Дністер, соняшникові поля.

Тепла сонячна погода сприяла гарному настроєві, якого додавали дівчата –учасниці творчого колективу «Ренесанс» сільського клубу с. Коржево, керівник якого Наталя Золотко втілила в життя свій задум щодо створення великої колекції «Пори року». Одна з дівчат – Наталя Мамонова, представляла дівчину «Осінь». Вона й послужила нам моделлю під час зйомки реклами республіканських газет.

Лунали пісні у виконанні самодіяльних творчих колективів, грала весела музика, світило яскраве сонце з безхмарного синього неба. Всюди панував святковий настрій, як і належить у день народження.

Післяслово

Дивлячись, як дружно, в мирі та злагоді, дубоссарці святкують річницю свого міста, віриш, що вони й працювати вміють натхненно. Завдяки їм, Дубоссари житимуть і процвітатимуть у дружбі, єдності та повазі. Саме тут люди довели свою згуртованість у далекі 90-і, а нині своєю самовідданою працею роблять місто привабливим для життя наступних поколінь

Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.