Підтримка населення з боку держави триває

На порядку денному чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 10 листопада, депутати розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави. 

За повідомленнями прес-служби законодавчого органу, пріоритетним напрямком діяльності народних обранців на останніх пленарних засіданнях стала робота над проектом закону щодо змін та доповнень до республіканського бюджету на поточний рік.

Вищий законодавчий орган держави у другому читанні розглянув пропозиції Президента ПМР Вадима Красносельського стосовно збільшення видатків головного фінансового документа. Зокрема, додатково 5 млн рублів виділять на заміну віконних блоків у багатоквартирних будинках. Більше бюджетних грошей буде витрачено на ремонт м’яких покрівель об’єктів системи охорони здоров’я.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, сьогодні працює комісія, працюють органи влади, які здійснили аналіз термінових ремонтних робіт покрівель у зв’язку із сильними літними зливами. «Для того, щоб система охорони здо-ров’я могла функціонувати в нормальному руслі, додаткові кошти виділяються на проведення цих робіт», – підкреслив законодавець.

Ще одна соціальна програма, на яку виділено додаткові ресурси – це підтримка багатодітних сімей. Держава взяла на себе зобов’язання щодо придбання навчального приладдя для дітей із таких сімей. Щоб у 2021 році виконати цю програму в повному обсязі, з республіканського бюджету додатково виділено 700 тисяч рублів.

Важливим завданням для всіх гілок влади республіки залишається забезпечення продовольчої безпеки. З бюджету додатково виділять 2 млн рублів для дотацій сільгосппідприємствам та селянсько-фермерським господарствам, які займаються виробництвом молока. Ця державна програма, яка реалізується вже кілька років, має позитивний відгук у виробників молока, оскільки дає їм реальну підтримку в розвитку справи.

Віктор Гузун підкреслив, що на ці цілі в республіканському бюджеті на 2021 рік було закладено певну суму коштів. «Однак ми відчуваємо зростання зацікавленості наших сільгоспвиробників у цих дотаціях, розуміємо, що є потреба у виділенні додаткових коштів, щоб аграрії, селянсько-фермерські господарства, які виробляють молоко, збільшуючи обсяги виробництва могли також розраховувати на державну підтримку», –сказав народний обранець.

Будуть підтримані також підприємства та організації, які працюють у реальному секторі економіки. У Придністров’ї здійснюється програма субсидування, за якою частину процентної ставки за кредитом оплачує сам позичальник, а більшу її частину погашає держава. Для цього додатково виділено 2 млн 300 тис. рублів.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів зауважив, що сільгоспвиробники проявили зацікавленість щодо можливості отримання кредитів для оснащення виробництва технікою під пільгову відсоткову ставку. «Це ефективний механізм підтримки реального сектора економіки. Ми бачимо економічний ефект, який держава може одержати від реалізації цієї програми. Це інвестиції в основні засоби, це модернізація виробництва, це створення робочих місць», – наголосив Віктор Гузун.

Депутати Верховної Ради підтримали ініціативи Президента ПМР щодо виділення додаткових коштів бюджету на реалізацію соціальних та економічних програм і ухвалили зміни до закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік» в остаточному читанні.

Микола ЮРКЕВИЧ.