Вони завжди на варті безпеки держави

У Тирасполі 7 листопада відбулася незвичайна подія з нагоди Дня міліції. Напередодні професійного свята правоохоронці тимчасово відкрили завісу таємниці та познайомили придністровців з роботою деяких служб МВС.

Уперше на території бази Спеціального загону швидкого реагування (СЗШР) «Дністер» було організовано ексклюзивну екскурсію. Гостей зустрічали люди у формі, дітям вручали шоколадки з символікою МВС на яскравій обгортці.

Першими свою професійну майстерність показали військовослужбовці Спеціальної мотори-зованої військової частини МВС. Несподіваний напад – злагоджена оборона – вибухи! Результат: умовного противника знищено! То був тільки початок, лише мала частина програми.

Продовжили дивувати гостей бійці СЗШР «Дністер». Спочатку вони продемонстрували комплекс вправ рукопашного бою зі зброєю та без неї, а також прийоми самозахисту. Система рукопашного бою спецназу спрямована на досягнення єдиної мети – найшвидше вивести супротивника з ладу. Під час навчання бійців застосовуються спеціальні комплекси тренувань, створених для вдосконалення фізичної підготовки, де головна роль належить витривалості, здатності витримувати велике фізичне та моральне напруження. До уваги публіки СЗШР представив спеціальну операцію зі знищення злочинців, які чинили збройний опір. Потім були показані елементи перезарядки, пересування, надання першої медичної допомоги під час вогневого контакту, а також висотна підготовка бійців. Завдяки їй, досвідчений військовослужбовець здатний виконувати службові та бойові завдання на зовнішній вертикалі будівлі або в інших важкодоступних місцях, звідки противник не очікує удару, тим самим досягається максимальний ефект.

Спецназівці продемонстрували свою майстерність і в стрільбі. Наступна локація – тренувальна база Головного управління з надзвичайних ситуацій (ГУзНС) МВС. Рятувальники та пожежники наочно показали найскладніші моменти своїх службових буднів, те, з чим їм доводиться стикатися щодня. Сказати, що це захопливе видовище – нічого не сказати. Іскри, полум’я, їдкий дим! І як тут без завивання сирен службових авто? Військовослужбовці рятували людей, гасили полум’я, звичайно, дивували ключовими елементами своєї роботи. Для гостей організували й виставку автомобілів, спецобладнання та амуніції, які є в розпорядженні цього управління. Діти фотографувалися, спілкувалися зі співробітниками та, безперечно, мріяли в майбутньому освоїти героїчні професії рятувальника та пожежника.

Яскравою частиною святкового дня стали показові виступи учасників кінноспортивного клубу «Динамо-Тріумф» та взводу службового собаківництва МВС.

Елементи підготовки та керування собакою під час затримання і конвоювання порушника, загальний курс дресирування і навіть спецоперація з затримання злочинців бійцями спецназу у взаємодії з групою кінологів – з цього почалося знайомство гостей з роботою службових тварин. Застосування собак під час проведення спеціальних операцій різної спрямованості давно є предметом повсякденної діяльності спецпідрозділів. Це дає незаперечний позитивний ефект та можливість рятувати людські життя.

Продовжили показову програму працівники відомчої групи службового конярства. Публіка була вражена майстерністю вершників у подоланні конкурних перешкод, а також грацією, синхронністю елементів виїздки та естетикою танцю на конях. Байдужим не залишився ніхто. Діти навіть змогли спробувати себе у верховій їзді та, звичайно, сфотографуватися на пам’ять.

Для гостей заходу була організована польова кухня. Солдатська каша з солодким чаєм, без сумніву, припала всім до смаку.

За словами голови Республіканського Союзу захисників ПМР Валерія Ширкова, проведення таких заходів сприяє патріотичному вихованню молоді республіки. «Юнаки та дівчата ознайомилися сьогодні з буднями військовослужбовців. Напевно, у когось із них з’явилася мрія стати спецназівцем або пожежником, а хтось, може, твердо вирішив стати кінологом або опанувати мистецтво верхової їзди. Яку саме долю людина вибере –це її особиста справа. Звичайно, мені хотілося б, щоб хтось із молодих людей через деякий час став керівником спецпідрозділу, або його показали по телевізору як учасника чи організатора хорошої та корисної справи. Найважливіше ж те, щоб вони стали гідними громадянами Придністров’я зі здоровими цінностями та активною життєвою позицією».

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби МВС ПМР.