Корупції в ПМР стає менше

Корупція – одне з найбільш негативних явищ сучасного суспільства. Вона існує під час розвитку різних форм державного устрою, може проявлятися як у всіх гілках влади, так і в різних сферах життєдіяльності.


Корупція як виразка руйнує суспільні інститути, підриває економічний розвиток країни, стимулює тіньову економіку. Світова економічна система щорічно втрачає близько трьох трильйонів доларів через корупцію. Про це не так давно заявив у посланні з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією генсек Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерреш.

«Корупція є в усіх країнах – багатих і бідних, на півночі й на півдні. Вона є посяганням на цінності та ідеали ООН. Корупція позбавляє людей шкіл, лікарень, відлякує інвесторів і спричиняє розбазарювання природних ресурсів. Вона підриває верховенство права і сприяє скоєнню інших злочинів», –заявив він, підкресливши, що ухилення від сплати податків, відмивання грошей та інші фінансові махінації підривають зусилля світової спільноти в досягненні цілей сталого розвитку. За даними ООН, корупція поглинає понад 5 % глобального валового внутрішнього продукту.

У нашій республіці з корупцією борються планово і цілеспрямовано. Наприклад, у липні поточного року за «корупційними» статтями був засуджений колишній директор автошколи Тираспольського тролейбусного управління (ТТУ) Володимир Запольнов. Його визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених статтями КК ПМР за отримання посадовою особою хабара та за службове підроблення.

Він, будучи директором автошколи ТТУ, за гроші видавав водіям довідки про проходження курсів перепідготовки та отримання ними необхідної водійської категорії, повідомляється на сайті Слідчого комітету республіки. Насправді ці водії там не навчалися. Крім того, директор вносив неправдиві відомості в офіційні документи, де вказував дату зарахування кандидата, проходження ним повного курсу програми перепідготовки та присвоєння відповідної категорії.

Цей корупційний «бізнес» виявили та припинили співробітники Управління по боротьбі з економічними злочинами та корупцією МВС ПМР (УБЕЗІК) під час оперативних заходів. Суд засудив хабарника до штрафу в розмірі 49 000 рублів, а також позбавив права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями в держорганах і установах строком на 2 роки 6 місяців.

У жовтні, за інформацією Міністерства з соціального захисту та праці ПМР, у відомстві створена і запрацювала «гаряча лінія» з питань протидії корупції, віднесених до компетенції діяльності Мінсоцзахисту. Вона була створена на підставі Указу Президента держави «Про затвердження Загальнореспубліканського плану заходів з протидії корупції на 2021 – 2023 роки».

Повідомити про всі факти корупції можна за номером 0 (533) 52-102 в робочі дні з 8:30 до 17:00.

Від організацій республіки та окремих придністровців тут приймається і розглядається наступна інформація:

– про корупційні прояви в діях працівників Мінсоцзахисту та підвідомчих йому установ, Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР, центрів соціального страхування та соціального захисту міст і районів Придністров’я;

– про ситуації конфлікту інтересів у діях вищеозначених співробітників;

– про схиляння співробітників до вчинення корупційних правопорушень;

– про недотримання та невиконання працівниками та державними цивільними службовцями обмежень, заборон та обов’язків, встановлених законами ПМР у сфері протидії корупції.

Тому, якщо вам стали відомі факти корупції, телефонуйте. У Міністерстві просять громадян чітко формулювати суть звернення і повідомляти на гарячу лінію ваші ім’я, по батькові, прізвище, адресу, контактний телефон і (або) адресу електронної пошти.

У разі відмови заявника від повідомлення своїх персональних даних дзвінок вважається анонімним і розгляду не підлягає.

Начальник Управління по боротьбі з економічними злочинами та корупцією МВС ПМР Володимир Островський повідомив: «Якщо порівнювати кількість корупційних злочинів нині та, наприклад, 5 років тому, скажу, що сигналів про такі злочини на сьогодні надходить набагато менше. Це, безсумнівно, свідчить про позитивні результати роботи в даному напрямку». Так що корупції в Придністров’ї стає менше.

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото звiдкритих джерел.