Молодіжний сленг ХХІ століття

Звідки він узявся і як бути в тренді під час спілкування з підлітками?

XXI століття – епоха швидкісного розвитку комп’ютерних технологій, роботів і хайпових молодіжних слів.

Чи часто доводиться чути від підлітків нові, раніше не знайомі вам висловлювання? Ба! Більше того – вам іноді здається, що молоді люди розмовляють з вами якоюсь невідомою мовою? Без паніки! Це новий молодіжний сленг XXI століття.

Звідки беруться і чому так швидко розповсюджуються сленги серед сучасної молоді? Чи було це таким же популярним, скажімо, у 90-х?

Так от, жаргонізми були популярними завжди. Кожне покоління молоді використовує свої «коронні» слова у спілкуванні. Наприклад, у 90-і роки популярним був вислів «шнурки в склянці», а нині цей вислів навряд чи зрозуміє сучасна молодь. Тоді підлітки його використовували в розмові з друзями у присутності батьків і це означало «батьки вдома і до мене зараз не можна».

З приходом ери комп’ютеризації та інтернет-технологій, з розвитком блогерства та соціальних мереж молоді люди почали більше спілкуватися онлайн, зокрема зросла міжнародна комунікація молоді. Вони швидко «схоплюють» тренди, які задають «авторитетні» компанії, блогери та відомі люди в інтернеті, а чого варте посилене вивчення іноземних мов! Звідси й з’являються нові висловлювання у спілкуванні сучасних підлітків.

Часто, на думку старшого покоління, основним мінусом молодіжного сленгу є те, що він засмічує мову. Проте, мало хто замислюється, що в такий спосіб молодь самовиражається, це дає їй можливість розвивати фантазію. А ще досить часто вона використовує сленги для скорочення довгих виразів, зовсім не змінюючи їхнього змісту.

Як відомо, покоління Z уже «народжується» зі смартфоном у руках. Йому не потрібно пристосовуватися до освоєння нових діджитальних інструментів – це від народження його спосіб життя. Діджиталізація – це слово, більш вибране для хайпу. Насправді називається так цифрова трансформація.

Молоді люди звикли переписуватися короткими текстовими повідомленнями, а в розмові використовувати короткі та чіткі вислови, вважаючи, що час, який старше покоління витрачає на балачки, краще використати для більш важливих речей, наприклад, для саморозвитку чи заробітку грошей. Сучасна молодь уміє поєднувати навчання та заробіток, причому так організувати цей процес, що одне іншому не заважає.

«Мова – це не просто спосiб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна й мисленнєва діяльність народу», – говорив свого часу Олесь Гончар.

Сучасний молодіжний сленг дозволяє молоді виражатися більш яскраво та емоційно, але при цьому й культурно!

Перевірте, чи ви в темі, й дайте відповідь на кілька запитань:

Що таке «меседж»? – масаж, повідомлення, зустріч?

Що для вас означає слово «чілл»? – відпочинок, старша людина чи гра?

Яке значення слова «хайпанути» для вас здається найбільш правильним у цих варіантах? – Вживання горіхів підвищує рівень хайпу у молоді; Якщо я прийду на роботу/в школу/коледж вчасно – це буде хайпово; Моя подруга хайпанула своїм нарядом на дні народження.

Напишіть нам, якими сленгами користуються ваші діти чи онуки, як ви з ними розумієтеся. І ще: добре це чи погано, але нам все-таки необхідно бути «в темі» й розмовляти з молоддю доступною їй мовою

Наталя СИНЯВСЬКА.