Йому часто сниться поле

Молоді фахівці, звичайно, всі різні, але об’єднує їх молодість, освіченість і енергійність. Попереду у них велике життя, якість якого залежить від особистісного зростання, професіоналізму та багатьох інших складових. Хтось створює сім’ю і залишається на батьківщині, а хтось, оперившись, «відлітає» з наших місць.


Михайло Вікторович Сорочан – агроном ТОВ «Експедиція Агро» з тих, хто вирішив працювати на землі, як батько, який усе життя працював зварювальником у селі й «підлатав» безліч тракторів і комбайнів, що обробляли землю та збирали хліб.

М. Сорочан дуже любить рідний край

Після школи він без вагань обрав сільську спеціальність – агрономічну.

Народився і виріс Михайло в селі Грушка Кам’янського району, там і закінчив 9 класів середньої школи. У батьків було міцне господарство – один гектар землі та різна живність на подвір’ї. Підлітку було чим зайнятися, та й під час літніх канікул школярі допомагали місцевому колгоспу в прополюванні сільгоспкультур і збиранні яблук. Тож з сільським господарством він був знайомий з дитинства. Протягом дев’яти років освоював юнак премудрості агрономії: спочатку в Кам’янському сільськогосподарському технікумі, потім – у ПДУ. У 2011 році молодий фахівець з дипломом агронома з оголошення в газеті дізнався, що слободзейській фірмі потрібен агроном. На той час він чув про успіхи аграріїв цього району і, недовго вагаючись, вирушив на південь республіки. Так Михайло Вікторович розпочав трудову діяльність агрономом у ТОВ «Експедиція Агро». Керівник  товариства К. Чебручан прийняв його радо і потім з великим задоволенням допомагав осягати ази агрономії на практиці. На молодого фахівця справила неабияке враження культура землеробства, упроваджена на підприємстві, сучасна високопродуктивна сільгосптехніка, система зрошення та широкий спектр вирощуваних культур.

«Велику роль у моєму становленні як фахівця відіграло те, що виріс я в сільській місцевості, – каже Михайло Вікторович. – На полях колгоспу минуло моє дитинство. Нині працюю з радістю. Куди б не їздив, повертаюся в Слободзею з новими ідеями. Вважаю, що мені дуже пощастило: доля послала людей, які допомогли мені визначитися в житті. У першу чергу це мої батьки, саме вони прищепили мені любов до землі. Наприкінці 90-х років у селі, та й у районі, багато полів не оброблялося, і батько часто говорив, що знайдеться господар землі, який облагородить її. Нині його слова повністю здійснилися. Костянтин Федорович Чебручан – агроном до мозку кісток. Він став для мене справжнім наставником. Бути поруч з людиною, грамотним агрономом-практиком, відданим своїй справі, дуже корисно й цікаво. Від нього я дізнавався тонкощі, про які не написано в жодному підручнику».

Перший його польовий сезон

Він виявився успішним. Збирання зернових завершилося, і цукрова кукурудза вдалася. З хвилюванням чекав хлопець посівну, адже колектив був незнайомий, проте розумна постановка роботи з боку керівництва і свідомість працівників зробили свою справу: осінню кампанію провели добре. У цей період Михайло вчився налаштовувати посівні комплекси, враховуючи глибину закладення і норму висіву, а також інші нюанси. З хвилюванням дивився він, як з’являлися перші паростки. Наступний 2012 рік видався сприятливим і вдалим для посівів. Тож бойове хрещення було успішним і наснаженим.

Молодий агроном вирішив, що йому не вистачає юридичних та економічних знань, і вступив на заочне відділення Київської академії економіки та права за спеціальністю «Економіка та управління персоналом».

Все йшло як за планом

У Києві під час однієї з сесій познайомився з дівчиною з Суклеї. Ганна вчилася з ним в одній групі. Дружба переросла в кохання, а по закінченні академії у 2014 році молоді люди одружилися. Через два роки в них народилася донька Вікторія. Ганна Андріївна виховує дитину, а Михайло Вікторович вирощує хліби на слободзейських полях.

Перевірка на зрілість і мужність

На сьогодні М. Сорочан в ТОВ «Експедиція Агро» відповідає за всю роботу в рослинництві, веде облік і планування. Від нього безпосередньо залежить, наскільки успішно в господарстві проведуть сівбу та який буде врожай. Жодна агротехнічна операція не робиться без його дозволу і контролю. У роботі не розчарувався, на землі працює з задоволенням. З весни й до осені з раннього ранку і допізна він працює на полях. В одному з найбільших господарств району обробляється понад 4 000 га землі, тому і вимоги до агронома підприємства великі. Михайло Вікторович розуміє це і робить все від нього залежне, щоб не підводити колектив. Усі думи його пов’язані з землею, тому йому часто сниться пшеничне поле, що колоситься.

Анатолій ГАЇНА.

Фото автора.