Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, що відбулося 24 листопада, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

Значна увага з боку всіх гілок влади надається соціальній підтримці громадян. Як повідомила парламентська прес-служба, за багатодітними родинами, одна або кілька дітей з яких перейшли на повне державне забезпечення, буде збережено статус багатодітної сім’ї. Йдеться про ті родини, діти з яких, наприклад, вступили до Тираспольського Суворовського військового училища, Республіканського кадетського корпусу, Училища олімпійського резерву або перебувають у соціальних установах на повному державному забезпеченні. Раніше багатодітна сім’я у такому разі втрачала свій статус і, відповідно, пільги. Тепер усі соціальні гарантії для дітей, які залишилися на вихованні в сім’ї, будуть збережені.

За словами голови Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я Сергія Чебана, на адресу Президента і багатьох законодавців надійшли звернення з проханням зберегти за цими сім’ями статус багатодітної родини. «Тому що дитина все одно на вихідні приїжджає додому, вона так само як і решта дітей, перебуває там. А не зберігаючи статус, ми позбавляємо і дитячої допомоги, і пільг з комунальних послуг. Тому ми ухвалили рішення підтримати ініціативу Президента про отримання тих пільг, які є в законі», – підкреслив парламентарій.

Такі сім’ї продовжуватимуть отримувати безплатні ліки для малят віком до шести років, також безплатним залишиться проїзд на всіх видах міського транспорту та приміського сполучення. Збережуться і пільги з оплати навчання в державних організаціях початкової, середньої та вищої професійної освіти. Перелік соціальних гарантій для багатодітних сімей також включає пільги щодо плати за опалення, підігрів води, гаряче і холодне водопостачання, газ та електроенергію.

Народні обранці підтримали цей законопроект в остаточному читанні. Документ направили на підпис Главі держави.

Група депутатів Верховної Ради виступила з пропозицією продовжити будівельну амністію. Парламент і в остаточному читанні підтримав зміни до Закону «Про деякі додаткові державні заходи, спрямовані на мінімізацію негативного впливу зовнішніх економічних чинників». До списку приватних будинків, що підлягають амністії, наразі включені й ті, що були збудовані або перебудовані з порушеннями до 1 січня 2021 року.

В інтерв’ю парламентській прес-службі один з авторів законопроекту, заступник голови Комітету з питань регіональної політики, місцевого самоврядування та житлово-комунального господарства Антон Онуфрієнко пояснив важливість законодавчої ініціативи. «Суть амністії полягала в тому, що всі 3-поверхові будинки, зведені до 2016 року, підлягали будівельній амністії, тобто спрощеній реєстрації. У цьому документі передбачається включити всі будинки, споруджені до 2021 року. Тобто навіть нові будинки підпадають під будівельну амністію», – сказав законодавець.

Сам закон буде мати чинність до кінця 2022 року. Це свідчить про те, що власникам будинків, які потрапили під будівельну амністію, протягом наступного року надаватиметься можливість зареєструвати будівництво або перепланування без подання архітектурного проекту. До них не застосовуватимуться заходи адміністративної відповідальності. При цьому повинні бути дотримані вимоги щодо безпечної експлуатації об’єктів. Закон направили на підпис Президенту ПМР

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.