Розстріляний за служіння Богу

Увічнення пам’яті святого преподобномученика Германа Полянського відбулося 23 листопада на території кафедрального собору Різдва Христового в Тирасполі.

Суть цієї знаменної події зводилася до відкриття та освячення пам’ятної дошки. На дошці – портрет святого і напис: «Ця дошка встановлена в пам’ять преподобномученика архімандрита Германа (Полянського) (1901 – 1937 рр.) –уродженця м. Тирасполь, в рік 120-річчя з дня його народження. 2021 р. від Р. Х.».

У церемонії взяли участь владущий архієрей Сава, міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу, державний радник Президента ПМР Анна Волкова, радник Президента у справах релігії та культів Петро Заложков, начальник Держслужби управління документацією та архівами Зінаїда Тодорашко, голова ЦВК Олена Городецька, координатор Росспівробітництва у Придністров’ї Микола Журавльов, ректор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Степан Берил, радник владущого архієрея з питань культури та освіти Микола Димченко, священнослужителі та громадськість.

Пам’ятна дошка була встановлена з ініціативи Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини, а також Тираспольсько-Дубоссарської єпархії в рамках діяльності Імператорського православного палестинського товариства.

Борис Полянський, майбутній архімандрит Герман, народився в 1901 році у Тирасполі в родині священика-місіонера. На початку 20-х років відслужив у Червоній Армії, але від віри не відступив. Вирішив піти по стопах батька – служити Богу. Навчався в Московській духовній академії. У березні 1926 року він прийняв чернечий постриг з ім’ям Герман. І вже через місяць після постригу був висвячений у сан ієромонаха, а в 1932-у – в сан архімандрита.

«Отець Герман активно займався місіонерською діяльністю, багато спілкувався з молоддю. Така його поведінка не могла сподобатися владі. Після чергового доносу, в 1933 році, архімандрит був заарештований ОДПУ як член контрреволюційної організації християнської молоді та учасник нелегальних зборів. Його засудили на п’ять років таборів»,–  розповів журналістам Микола Димченко.

Та і перебуваючи в Сиблагу – в ув’язненні, – отець Герман ні на хвилину не припиняв своєї пастирської діяльності:  таємно хрестив ув’язнених, заступався за них, ділився з ними останніми крихтами їжі, хоч і знав, чим йому це загрожує. У жовтні 1937 року він був звинувачений у систематичній контрреволюційній агітації й засуджений до розстрілу. За спогадами, приводом для розправи над ним стало чергове проведене архімандритом над одним з ув’язнених Таїнство Хрещення. Його розстріляли 4 листопада 1937 року в день святкування Казанської ікони Божої Матері.

Германа Полянського зарахували до лику святих новомучеників у серпні 2000 року як священика, закатованого в таборі й постраждалого за віру. Та оскільки за всіма офіційними документами він проходив під своїм мирським ім’ям, то спочатку він був прославлений як священик Борис Полянський. Пізніше встановили, що Борис Полянський, про якого йшлося під час канонізації, й архімандрит Герман – це одна і та ж сама людина.

Урочисту службу освячення меморіальної дошки на честь 120-річчя від дня народження преподобномученика Германа Полянського провів архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Йому співслужили архімандрит Іоанн, перший помічник владущого архієрея, ієрей Павло, ключар собору Різдва Христового, і протодиякон Сергій.

По завершенні урочистої церемонії, за традицією, відбулося спецпогашення пам’ятної марки та конверта, присвячених цій важливій церковній події. « Для зображення на марці ми обрали каплицю Покровську, тому що в Покровській церкві, на місці якої споруджена каплиця, служив батько Германа Полянського. І він сам, коли був дитиною, відвідував Покровську церкву», – підбив підсумок Микола Димченко.

Завершальним заходом дня стало підсумкове засідання Придністровського представництва Імператорського православного палестинського товариства. Владика Сава у вступному слові зазначив, що, попри пандемію, представництво дуже плідно працює, організовує благодійні та просвітні акції, проводить конференції, конкурси, виставки. Заходи присвячувалися 800-річчю святого благовірного князя Олександра Невського, 300-річчю Російської імперії, 275-річчю святителя Гавриїла, 165-річчю священномученика Серафима (Чичагова), 160-річчю академіка М. Д. Зелінського, 120-річчю преподобномученика Германа Полянського.

З доповідями про роботу представництва та заходи, що проводяться ІППО, виступили Микола Димченко, Анна Волкова та Степан Берил. Державний радник Президента ПМР Анна Волкова передала Владиці Саві книги, які недавно вийшли з друку: четвертий том «Історії Придністров’я» і «Хроніки основних подій ПМР» (третє видання), в яких зображена історія розвитку Придністров’я та історія розвитку релігії на території республіки

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.