Спадкоємці слави суворовських богатирів

Громадська організація «Республіканський Союз захисників Придністров’я» нещодавно відзначила своє 27-річчя.

Вона була створена 19 листопада 1994 року учасниками бойових дій 1992 року на республіканській установчій конференції. Тоді ж головною метою Союзу були проголошені захист, зміцнення і визнання республіки. Делегати конференції прийняли перший Статут організації та обрали її голову.

Першим керівником Республіканського Союзу захисників Придністров’я став Валерій Ладигін. Міністерство юстиції ПМР офіційно зареєструвало Союз як юридичну особу 10 січня 1995 року. Новий рух об’єднав громадські організації захисників Придністров’я Дубоссарського, Григоріопольського, Кам’янського, Рибницького та Слободзейського районів, а також Тирасполя, Бендер і Дністровська.

Анатолій Васильков, член президії Республіканського Союзу захисників, був одним із тих, хто стояв біля джерел створення організації. «Тоді ми робили ставку на Бендери та Дубоссари, які більше за інших постраждали у збройному конфлікті з агресорами Молдови, – згадує він. – Спочатку Союз налічував усього 400 осіб, але так було недовго. Адже в інших містах і селах Придністров’я теж проживали учасники бойових дій. І їх потрібно було залучати в громадську організацію, щоб можна було допомагати одне одному, розв’язувати соціальні питання».

Як розповів помічник голови Союзу Анатолій Панін, організація замислювалася і створювалася як центр координації ведення діалогу між захисниками республіки та владою всіх рівнів ПМР. Діяльність його повинна була значно полегшити виконання тих цілей і завдань, які ставили перед собою первинні організації придністровських міст і районів: надання соціальної допомоги захисникам Придністров’я (особливо пораненим) та їхнім сім’ям, соціальний захист членів сімей загиблих захисників ПМР, пропаганда патріотизму серед населення республіки, особливо молодого покоління.

На сьогодні в Республіканському Союзі захисників Придністров’я майже 9 тисяч членів. Настали інші часи. Однак завдання організації залишилися колишніми. Тепер ті, хто у 1992-у зі зброєю в руках захищав Придністров’я, самі потребують допомоги держави. І вони, треба підкреслити, дістають її. Це виражається в наданні ветеранам-захисникам безплатного житла, компенсації витрат на його ремонт, у пільгах на оплату комунальних послуг, у безплатному санаторно-курортному лікуванні та безплатному протезуванні зубів. Ветеранам надається компенсація використаних ними коштів на ремонт безплатно виділених автомобілів. Триває газифікація будинків тих захисників, хто живе в сільській місцевості. Багатьом з них це не по кишені. Сім’ям померлих держава допомагає з установкою пам’ятників і матеріально. Ціла така алея зі ста надгробних плит вже існує на Борисівському кладовищі в Бендерах.

Наступного року за пропозицією Президента ПМР Вадима Красносельського придбано (вже придбано!) 25 квартир для особливо нужденних членів Союзу. У планах держави – придбання для інвалідів нових автомобілів. Є й інші плани, які, однак, поки що передчасно оприлюднювати.

Союз захисників Придністров’я бере діяльну участь у громадському житті нашої держави. У 2006 році він активно сприяв у проведенні референдуму про незалежність ПМР. У 2020-у організація виступила з заявою у зв’язку з погрозами та провокаціями Молдови в зоні безпеки, засудивши дії, які розпалювали конфлікт між сторонами й були спрямовані проти миротворчої операції. У серпні 2021 року відбулася зустріч Глави держави з президією Республіканського Союзу захисників, де обговорювалися найактуальніші проблеми, що стоять перед державою та її жителями.

Під час пандемії COVID-19 організація активно допомагає захисникам республіки вакцинуватися. Крім того, вона бере участь у питаннях нагородження захисників ПМР орденами та медалями, сприяє у здобуванні освіти та освоєнні нової спеціальності. Та головне – ветерани готують собі зміну, майбутніх захисників Придністров’я, проводять величезну неоціненну роботу з патріотичного виховання громадян нашої країни: дітей, підлітків, молоді, дорослих придністровців.

З липня 2021 року Республіканський Союз захисників Придністров’я очолює одностайно обраний на посаду його голови Валерій Ширков. У лютому 1991-го він був командиром першого територіально-рятувального загону (ТРЗ) ПМР, який у 1992 році бився під Дубоссарами та в Бендерах. У вересні 1992-го йому доручили прийняти командування першим сформованим із бійців ТРЗ прикордонним загоном. Останнім часом Валерій Любомирович очолював Союз захисників Придністров’я міста Тирасполя. «Держава дуже допомагає ветеранам бойових дій – сказав він журналістам. – Виконує всі свої соціальні зобов’язання перед ними»

Павло ОСТАПЕНКО.