Живи та процвітай, північна столице Придністров’я!

День Рибниці святкується в Михайлів день. У неділю 21 листопада городяни відзначили 393-річчя Рибниці. У цей день на в’їзді в місто була відкрита стела Архістратига Михаїла. Президент Придністров’я з дружиною взяв участь в урочистій церемонії відкриття, відвідав службу в храмі Архангела Михаїла і привітав рибничан зі святом. На центральній площі міста Вадим Красносельський вручив державні нагороди найдостойнішим.

Перші згадки про Рибницю з’явилися в 1628 році. Попри такий значний вік, місто зустріло свій День народження оновленим і помолоділим.

На в’їзді в місто встановлена 20-метрова стела Архістратига Михаїла з розпростертими крилами, щоб святий покровитель оберігав місто, його жителів і гостей.

Завдяки програмі капітальних вкладень реконструйована площа Перемоги зустрічала містян нещодавно укладеною тротуарною плиткою та своїм новим оформленням. Тут з’явилися ковані аркові прольоти з ліхтарями, радіусні лавки (в центрі яких також установлені декоративні ліхтарні стовпи зі світильниками), і, як цвях оновлення, дві лінії нових фонтанів, які супроводжують відвідувачів до вхідної групи міського Палацу культури.

Звичайно, до свята площу ще й прикрасили: оформили фотозони, облаштували тематичні виставки та встановили національні подвір’я. Було де погуляти та на що подивитися.

Погода теж вдалася на славу. Несподівано теплим і сонячним став цей святковий день, додавши світла і життєрадісності в серця людей.

Що стосується святкових заходів (у яких взяли участь керівники державної адміністрації, депутати Верховної та місцевої рад, представники громадських організацій, підприємств та організацій міста), то, вже традиційно для цього дня, вони почалися з покладання квітів до пам’ятного знаку, присвяченого визволителям міста від німецько-фашистських загарбників. Пам’ять генерал-майора К. М. Цвєткова і всіх, хто у складі 41-ї стрілецької гвардійської дивізії, брав участь у звільненні Рибниці навесні 1944 року, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Після цього відбулася урочиста частина відкриття виставки-ярмарку «Купуй придністровське!», яка була розгорнута на центральній площі. Глава держадміністрації Віктор Тягай привітав усіх зі святом, привітав придністровських виробників, подякував представникам Торгово-промислової палати за організацію ярмарку і побажав городянам та гостям приємних, вигідних і корисних покупок.

Відбулося і відкриття статуї Архангела Михаїла. У цьому заході взяв участь Президент нашої держави, а також глава Придністровської православної церкви. Ідея створення символічної скульптури-оберега належить священнослужителям Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Раніше ви могли читати в нашій газеті, як архієпископ Сава звершив освячення під час установки скульптури на постамент, а цього разу, 21 листопада в День міста, він провів біля стели службу під час її відкриття. Також архієпископ Тираспольський і Дубоссарський вручив нагороди главі державної адміністрації Рибницького району Віктору Тягаю і начальнику місцевої філії БТІ Геннадію Глушкову за участь у реалізації цього проекту.

Вадим Красносельський, зі свого боку, висловив подяку ініціаторам та всім, хто допомагав у створенні та установленні стели. Президент також побажав, щоб святий покровитель Михаїл оберігав кожного рибничанина і всіх гостей міста-іменинника.

Свято продовжилося урочистою службою у храмі Архангела Михаїла. По її завершенні відбулася традиційна церемонія покладання квітів на Меморіалі військової слави. Керівництво республіки та міста, представники органів державної влади та місцевого управління, громадськості, духовенства, жителі та гості міста вшанували пам’ять загиблих захисників Батьківщини хвилиною мовчання. Кошики з квітами та букети від вдячних нащадків поклали до Вічного вогню стели загиблих у Велику Вітчизняну, а також до пам’ятників захисникам Придністров’я і ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

На центральній площі Рибниці Президента з дружиною зустріли дівчата в національних костюмах. Вони з хлібом-сіллю в руках привітали подружжя Красносельських російською, молдавською та українською державними мовами. Глава держави у супроводі керівництва міста оглянув ярмарок і поспілкувався з городянами та гостями Рибниці, а також поговорив з придністровськими виробниками та представниками промисловості. Зокрема, біля намету з досягненнями Молдавського металургійного заводу його директор Сергій Корнєв розповів Президенту ПМР про роботу заводу і програми з розвитку підприємства, які здійснюються на цей час. Сергій Валентинович згадав і про соціальні програми ММЗ (від допомоги сім’ям до оплати людям дорогих складних медичних операцій за кордоном), і про те, що профілакторій заводу знову запрацював, і на сьогодні в ньому відновлюють своє здоров’я після Ковіда-19 працівники заводу і прості рибничани (для відповідності послуг сучасному рівню для профілакторію закуплено нове медичне обладнання, яке допомагає медикам у лікуванні постковідних ускладнень у пацієнтів).

Після знайомства з ярмарком Вадим Миколайович приступив до ще однієї приємної справи. З трибуни, встановленої на площі сцени, він від щирого серця привітав городян з Днем міста і храмовим святом: «Подвійно приємніше зустрічати свято в комфортних умовах, бачачи результати своєї роботи: відремонтовану площу, упорядкований парк і набережну, спортивні об’єкти, освітні установи, об’єкти охорони здоров’я. Все це – плід вашої праці. Ініціатива – це важливо, підтримка держави – теж, але без ваших рук, без бажання зробити місто затишнішим і комфортнішим рух уперед був би неможливим. Є правило: щоб зробити краще, треба працювати. Ви працюєте, і за це вам величезна вдячність».

Президент висловив подяку всім тим, хто робить свій внесок у розвиток міста і району, і вручив державні нагороди.

По завершенні офіційної частини свято йшло своєю чергою: люди здійснювали покупки, відвідували національні подвір’я, співали разом з їхніми господарями, розглядали виставку картин міської дитячої художньої школи та художнього відділення школи мистецтв. Рибничани прогулювалися під дзюрчання води біля нових фонтанів, розглядали експонати виставки «Зроблено в СРСР» і «Тобі, моє місто, присвячується», пригощалися в імпровізованих кафе.

Ближче до вечора на чудово обладнаній сцені творчі колективи міського Палацу культури радували городян і гостей міста своїми яскравими музичними номерами та запальними танцями. Завершився святковий день лазерним шоу та салютом

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото прес-служби Президента.