Творчий фестиваль культур «Дружба народів»

Цей щорічний інтерактивний конкурс був створений за ініціативи Об’єднаної студентської Ради гуртожитків ПДУ імені Т. Г. Шевченка і стартував на початку листопада. Цього разу студенти представили три європейські держави: Великобританію, Німеччину та Францію.

Учасниками конкурсу стали три згуртовані групи гуртожитків університету. Дотримуючись обмежувальних карантинних заходів, фестиваль відбувся у дистанційному форматі. Кожна команда підготувала по три відеоролики, що відповідають правилам відбіркових етапів. Країни для презентації традиційно розподілялися за допомогою жеребкування, за підсумками якого гуртожиток № 1 витягнув Великобританію; гуртожиток № 6 – Німеччину; гуртожиток № 6 А – Францію.

На першому етапі («Візитна картка держави») команда гуртожитку № 1 підготувала цікавий інформаційно-пізнавальний відеоматеріал про Великобританію. І якщо про багатовікову чайну традицію чув кожен, то про день панкейків (млинців) дехто дізнався вперше. У нашій культурі це свято триває цілий тиждень, а у них –усього один день. Британці печуть акуратні млинці, посипають цукром, приправляють соком лимона та їдять їх. Існують навіть спортивні змагання з підкидання панкейків на сковороді й подолання перешкод. Здається, учасники команди й самі встигли спробувати подібні забави, поки готувалися до цього конкурсу.

Другий етап («Пам’ятки та пам’ятні місця») особливо запам’ятався виступом команди гуртожитку № 6, яка підготувала матеріал про Німеччину. Учасники розповіли про камерні концертні зали, автомобільні музеї та старовинні винні погреби. Особливу увагу приділили головному символу країни – Бранденбурзьким воротам. Виявилося, що основним сюжетом, втіленим в архітектурній будові, були зразки античної культури, а після падіння Берлінської стіни ці ворота змінили своє значення і стали символом миру.

Третім, завершальним етапом, став «Тематичний творчий конкурс», у якому кожна команда записала відео мовою обраної країни. Туди увійшли вірші, авторські пісні та навіть сценки. В номінації «Ораторське мистецтво» беззаперечна першість була за Анною Ротар, учасницею команди гуртожитку № 1. У номінації «Акторська майстерність» своїм дивовижним виступом  першість взяла Аліна Кузнєцова з гуртожитку № 6 А.

Фінальним рішенням журі перше місце посіли одразу дві команди: гуртожиток № 6 А та гуртожиток № 1. Друге місце дісталося команді гуртожитку № 6. Своєю гармонійною та відповідальною роботою вони також заслужили нагороду в номінації «За дружну участь».

Завдяки цьому фестивалю, студенти змогли проявити свій унікальний творчий потенціал. За час підготовки конкурсанти навчилися оригінально та яскраво подавати довідкову інформацію про країни світу, відкрили для однокурсників нові сторони життя інших народів. Своєю ініціативністю команди зарядили всіх позитивним настроєм. Тепер охочих взяти участь у подібному заході наступного року буде набагато більше.

Цей конкурс багато студентів вважають чудовою можливістю для вираження своєї активної позиції й веселого дозвілля. Учасники та глядачі дистанційного фестивалю «Дружба народів» розширили свій кругозір та дізналися багато нової цікавої інформації.

З відеороботами команд можна ознайомитися на офіційній сторінці ОССО ПДУ ім. Т. Г. Шевченка в соціальній мережі Вконтакте

Олександра ТИМКО.