А який вибір зробили б ви?

26 листопада у столичному кінотеатрі відбувся показ російського фільму «Право вибору», приурочений до Дня матері, який у нашій республіці відзначають з 2011 року. Картина розкрила проблему абортів, численні причини та важкі наслідки такого вибору.

У своєму вітальному зверненні до придністровців Президент ПМР В. М. Красносельський висловив глибоку подяку матерям і підкреслив їхню особливу роль у формуванні особистості кожної людини: «Ставши дорослими, кожен з нас зобов’язаний шанувати своїх батьків, піклуватися про них, берегти, робити їх по-справжньому щасливими. Бажаю вам, наші дорогі мами, міцного здоров’я, щастя і радості».

Від імені Верховної Ради ПМР О. В. Коршунов сказав: «Слово «мама» звучить по-різному на мовах світу, але від нього завжди однаково віє любов’ю, ніжністю і ласкою. Міцного вам здоров’я, миру, радості та добробуту».

Головними глядачами тематичної картини стали студенти та викладачі Тираспольського медичного коледжу ім. Л. О. Тарасевича, Бендерського медичного коледжу, медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка кафедри психології факультету педагогіки та психології.

Реалізація фільму відбулася в рамках дотримання державної політики, спрямованої на підвищення народжуваності та поліпшення демографічної ситуації у Придністровській Молдавській Республіці.

Організував захід Дністровсько-Прутський інформаційно-аналітичний центр, місією якого є всебічна підтримка процесів зміцнення зв’язків між Російською Федерацією та Придністров’ям, у тому числі в культурно-гуманітарних і духовних галузях.

До початку показу керівник Центру Ігор Білобородов привітав усіх присутніх та висловив подяку за надану підтримку з боку Президента ПМР В. М. Красносельського, а також подякував Державній службі з культури, Тираспольсько-Дубоссарській єпархії та багатьом іншим.

«Для когось народження дитини – це нездійсненна мрія саме через ті проблеми, що порушуються у фільмі. На кону – життєздатність нашого суспільства. Кінострічка оповідає про чоловічу відповідальність, про принцип згоди та про важкі героїчні будні лікарів», – зазначив керівник Центру і передав слово авторитетним російським лікарям.

У своєму відеозверненні до студентів медичних факультетів головний спеціаліст за напрямом «Акушерство та гінекологія» Євген Федорович Кіра акцентував їхню увагу на збереженні традиційних сімейних цінностей та пріоритеті материнства.

«Право вибору» – це картина не тільки про жіночий вибір і чоловічу відповідальність, а і про професійну лікарську етику. Саме цю лінію сюжету глядач виділяє як провідну. Адже часом грубість лікарів штовхає невпевнених пацієнтів на швидкі й необдумані рішення. Розвиток і зміцнення професійної моралі може стати одним з найдієвіших прийомів, здатних позитивно вплинути на зміну сумної демографічної статистики.

Нагадаємо, що, дотримуючись законодавства, у ПМР аборти здійснюються на термінах до 9 тижнів амбулаторно і до 12 тижнів – стаціонарно. Понад 12 тижнів переривання вагітності проводиться строго за медичними показаннями.

На жаль, подібні проблеми спостерігаються і в нашій країні. Міністерство охорони здоров’я Придністров’я в офіційних медичних статичних звітах про аборти за 9 місяців 2021 року наводить 1 241 випадок штучного переривання вагітності. Це багато, тому потрібно проводити профілактичну роз’яснювальну роботу, питання правильного формування сімейних цінностей та взаємовідповідальних стосунків між чоловіком і жінкою необхідно включити у програму духовно-морального виховання молоді.

Тема фільму «Право вибору» як ніколи актуальна, а його показ – своєчасний. На глядачів у залі він справив незабутнє враження, про що свідчать сльози на очах багатьох із них.

Унікальний безпрецедентний фільм знято в жанрі соціальної драми. Кінострічка підштовхує глядача до вирішення і викликає в ньому якийсь протест. Суперечність, крайнощі та навмисна яскравість художньої образності нікого не залишили байдужим. І це найголовніше, тому що мета проекту – не переконати чи відрадити, а змусити задуматися і винести це серйозне питання на громадське обговорення

Марина СОВА.