Мальовничий світ Маргарити КОРСАК

У столичній картинній галереї 26 листопада відкрилася персональна виставка «Акварель. Прихований світ» відомої в ПМР художниці.

За словами Маргарити Корсак, на виставці представлено 54 її роботи. «Вони зроблені впродовж останніх двох-трьох років, проте є картини й раннього періоду. Графіка філософська та символічна. Акварель дає можливість показати прості, звичайні сюжети: види природи, натюрморти, архітектуру. Концепція виставки розкривається через її назву. Знаковою рисою сучасної культури в цілому та окремих художніх продуктів, створених у її рамках, стала варіативність їхнього змісту, множинність та поліфонічність смислів, що вкладаються у витвори мистецтва. Тому цілком закономірно, що вже сама назва виставки «Акварель. Прихований світ» дає нам кілька посилань до символів і значень, що містяться в контексті сучасної культури», – розповіла вона.

На виставці представлено багато робіт, які передають неповторний регіональний колорит, властивий придністровським селам. Ми бачимо різні природні стани та композиційні ракурси, поринаючи в атмосферу простого сільського життя. Жвавість, природність і навіть буденність звичайних речей є фокусом уваги у більшості робіт.

Можна розглянути пінакотеку та представлені на ній роботи й у зовсім іншому смисловому контексті – відштовхуючись від своєрідності самої техніки. Акварель за своєю природою має особливу естетику, вона втілює в собі плинність і мінливість, дозволяючи навколишній світ сфотографувати саме таким – текучим, що вислизає від нас кожну свою мить.

За словами художниці, картини виходять у неї якісь особливі, наче невагомі. «Я працюю з аквареллю тривалий час, і досі іноді захоплююся унікальністю цього виду творчості та неможливості цілком упоратися з нею. Всі ми з дитинства знайомі з акварельними фарбами. І мабуть, спочатку немає «вау» ефекту, тому що цей матеріал здається досить простим у порівнянні з маслом. А насправді акварель – одна з найскладніших технік, і щоб досягти в ній великої майстерності, необхідно ретельно цього вчитися. І лише після навчання вона відкриє перед митцем свою красу та необмежені можливості», – розповіла вона.

Акварель – дуже непередбачувана техніка, і в цьому полягає її перевага та складність.

Маргарита Вікторівна зауважила, що буває досить непросто відразу отримати кінцевий результат, оскільки акварель не любить виправлень, вони бувають неможливі: «Це фарба теперішнього моменту, як поклав, як ти направив, так воно й буде. І навіть погана погода мені не в обтяжливість, а як доповнення. Адже й сірим днем можна побачити гарне небо чи природу. Коли пишеш акварель, рука сама ковзає білим полем листа».

Творчий захід відвідала заступник глави держадміністрації міст Тирасполя та Дністровська з соціальних питань Марія Пащенко. Вона зазначила, що виставка є важливою культурною подією. «Маргарита Корсак хотіла показати всю красу рідного краю. Велика кількість пейзажів вражає своєю простотою, де можна вловити деталі. Всім присутнім хочу побажати, щоб ми ще дуже довго могли насолоджуватися цією красою. Коли дивишся на картини, то буквально на собі відчуваєш стан природи, який зняв майстер. Впевнена, що виставка буде цікавою для всіх без винятку глядачів, професіоналів та людей, які цікавляться мистецтвом, і кожному відкриється в новому смисловому ключі». – сказала представник державної адміністрації.

Народний художник Придністров’я Юрій Салко також побував на творчому заході Маргарити Корсак. Відомий культурний діяч наголосив, що технікою акварелі володіє справжній майстер. «Акварель – здавалося б, дуже проста техніка: аркуш, папір, фарба, вода і пензлик… Та насправді це найтонший інструмент вираження внутрішніх почуттів художника, який спостерігає навколишній світ. Складність та вишуканість акварелі полягає в найтоншій мальовничій пластиці зображення колірних нюансів. У цьому ансамблі найважливішу роль відіграє папір. Він подібний до камертона, що задає чистоту звуку. І пронести протягом усієї роботи цю легкість, ледве торкаючись пензликом білого паперу і намагаючись не засушити його, – це завдання дуже складне і технічно, і психологічно. Воно потребує величезної праці та колосального досвіду художника, але результат цього вартий», – зауважив представник творчої інтелігенції республіки.

Варто підкреслити, що виставка буде цікавою для всіх шанувальників акварелі. Заходячи в зал, ти ніби потрапляєш у якусь незвичайну атмосферу, наповнену м’якістю пензля, витонченістю ліній, ніжністю та яскравістю фарб на палітрі. У кожній картині хочеться розчинитися, в душі забрати її з собою, сфотографувати в пам’яті на все життя. Не пропустіть, обов’язково завітайте до картинної галереї!

Ознайомитися з роботами Маргарити Корсак тираспольчани та гості придністровської столиці зможуть до 15 січня наступного року

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.