Корисні заняття для дітей

Мозок дитини як губка вбирає в себе всю інформацію, яка надходить ззовні. Саме в дитинстві закладається база і основа, спираючись на яку людина реалізується в дорослому житті.

Діти дуже швидко розвивають нові вміння та навички. Щоб дитина стала успішною, коли виросте, була конкурентною та мала хорошу самооцінку, її слід навчити наступним речам.

Iноземні мови

Діти, які знають хоча б одну іноземну мову, добре адаптуються до змін, мають хорошу пам’ять, комунікабельні. Подорослішавши, вони дістають можливість подорожувати без труднощів і робити кар’єру.

Плавання

Фізична активність оздоровлює. Плавання зміцнює руки й ноги, розвиває координацію, вчить справлятися зі страхом води. Перебування у воді знімає стрес і розслабляє.

Гра на музичному інструменті

Гра на будь-якому музичному інструменті розвиває слух, мелодійність, почуття гармонії. Під час гри починають діяти різні центри головного мозку. Людині, яка вміє грати, легше самовиражатися творчо і керувати своїми емоціями.

Танці

Координація, почуття простору, гнучкість, рухливість – плюсів у танців безліч. Вони вчать керувати своїм тілом вільно, вивчати його можливості, навички та вміння дітей. Особливо по-пулярним тепер є напрямок contemporary для дітей 11–16 років, що допомагає кожному розкрити себе та свій потенціал.

Сортування сміття

Збір сміття вчить дитину піклуватися про середовище проживання і закладає основи розуміння екології. Коли вона подорослішає, їй захочеться облагородити простір, в якому вона живе, хоча б на рівні власного будинку, дбати про чистоту.

Прибирання в домівці

Базові побутові навички повинні бути у кожного. Прибирання привчає до порядку та організованості. Вважається, що під час прибирання в квартирі відбувається також «прибирання» в мозку. Всі думки упорядковуються і розкладаються по полицях.

Відвідування нових міст

Навіть якщо малюк не запам’ятає всі їхні назви, він ознайомиться з іншими культурами і буде вільно в них почуватися. Також під час подорожей розвивається внутрішній GPS, який допомагає спланувати маршрут і приймати рішення.

Приготування їжі

Коли дитина знає, з чого складається та чи інша страва, вона більш вибірково підходить до вибору їжі. Подорослішавши, вона зможе приготувати собі щось смачне і корисне замість того, щоб їсти фастфуд.

Необхідні навички та уміння краще розвивати з дитинства. В юному віці це зробити набагато легше, ніж у дорослому. Дитина допитлива, в ній відсутні шаблони та стереотипи поведінки, які можуть стати на заваді на шляху до пізнання чогось нового. Діткам легко можна піднести безліч нових умінь і навичок у процесі будь-якої гри

Дитина і гроші

«Тату, а де купують гроші?» …Діти такі смішні! Звісно, заводити розмову з дитиною про гроші треба тоді, коли вона сама зацікавиться ними. А тепер це стається досить рано, напевно саме тоді, коли малятко навчиться говорити слово «купи». Двох-трьохрічна дитина не здатна зрозуміти те, що ви заробляєте свої гроші нелегкою працею, але вона живе в тому ж світі, що і ви, тому розмовляйте з дитиною про гроші, їх недостачу для якоїсь покупки або ж тимчасову відсутність! Якщо ви не робитимете цього, дитина втратить час і гроші в майбутньому, адже ці знання їй потрібно буде звідкись узяти: або з книг, або з Iнтернету, або з власних помилок. Минуть роки, перш ніж у дитини сформуються звички заощадження, обліку доходів і витрат, планування.

Постає питання: як виховати дитину, щоб вона вміла заробляти й цінувати гроші, але в той же час не перетворилася на жаднюгу та скупердяя? Чи давати дитині гроші? Як? Коли та скільки?

Кишеньковим грошам – ні? Кишеньковим грошам – так! Майже всі педагоги вважають, що дитині треба давати кишенькові гроші. Давати з того моменту, коли вона починає відчувати потребу в самостійній витраті грошей, усвідомлює, що це таке, тобто з того моменту, коли вона хоче мати свої гроші. Саме з того моменту вони повинні в неї бути. Зазвичай це у віці 6 років, коли дитина йде до школи та їй видають гроші на сніданки чи обіди. Однак буває і так, що 4-річний малюк приходить до дитячого садка з грошима в кишені. I що ж він буде робити з ними? Бавитись! Згадаймо народну педагогіку – «Для гри дитині гроші не давати, бо будеш бідувати!» I це не тільки забобони, а заборона з питань безпеки – щоб часом не проковтнула дитина копійку чи не запхала до носика. Хто з нас не пам’ятає, як у дитинстві грались у магазин, … то які в нас були гроші? Діти нарізали папірці та половину дня розмальовували їх, імітуючи грошові купюри (виховувалась посидючість, увага, пам’ять, розвивалася дрібна моторика рук), а на вулиці збирали листочки з дерев та позначали умовно, який листочок заміщає ту чи іншу грошову купюру (розвивалась пам’ять, уява). Справжні гроші можуть сприяти вихованню відповідальності, спонукати до міркувань, можуть стати засобом навчання лічби та логіки у дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку. Обов’язково придбайте дитині власний гаманець – це навчить її поважати гроші.

Отже, давайте дитині гроші не для гри, а для купівлі того, що на її думку буде, наприклад, помічником у навчанні. Найвідповідальнішим є вік 9–10 років, а у 12 років уникнути питання кишенькових грошей вже нікому не вдасться. Та дитина такого віку вже здатна і сама спробувати заробити та заощаджувати на якусь омріяну річ. Допоможіть дитині підказкою, порадою, які зі своїх вмінь вона може застосувати, щоб заробити власні гроші. Та навіть якщо дитина сама заробляє, то це не привід позбавляти її кишенькових виплат.

А скільки давати? Стосовно цього питання, здається, найбільше галасу. Дехто пропонує давати дитині віком 6–14 років у розпорядження 10–60 руб. на місяць, хтось підрахував – необхідно по 5 руб. на день, дехто дає 50 руб. на тиждень. Якщо ви вважаєте, що вашій дитині ще зарано мати кишенькові гроші або певна сума для неї завелика, то обговоріть це питання спокійно і з обґрунтуваннями, та ні в якому разі не відмовляйте у різкій, грубій формі.

Увага! Не усувайте дитину від контакту з грошима, але і не давайте більше необхідної суми.

Як вірно давати? Як премію? Не варто! «Плата за навчання» чи добрі вчинки –негідна справа: знання чи доброту за гроші не купиш. Той, хто платить дитині за певні обов’язки, ризикує, що їх виконання буде лише заради грошей. Не можна грішми шантажувати. «Якщо з’їси обід, дістанеш плату», «Якщо винесеш сміття, отримаєш гроші на кіно»… так ніхто нічого не навчиться, так лише унеможливлюється формування незалежної особистості. Не варто також платити за оцінки чи поведінку в школі. Отож, як давати? Необхідно видавати гроші щотижня, так би мовити у вигляді «стипендії».

Увага! Не щомісяця, а щотижня, бо місяць для дитини надто тривалий період, щоб можна було добре контролювати свої витрати. Давати так, щоб не збудити в дитині жадібність. Шукайте нагоди (а їх чимало!).

Як дитина витрачає кишенькові? Звісно, малій дитині треба допомагати витрачати, а от підлітку варто давати свободу. Увага! Не керувати, але і не плутати з забороною на спиртне, сигарети, наркотичні речовини. Не критикуйте те, як дитина розпорядилася фінансами. Неприпустимі також штрафи за погані оцінки й погану поведінку. Та цілком логічною є участь дитини у відновленні зіпсованого нею майна. Будьте послідовними. Ви не можете спочатку дати дитині гроші, а потім під якимось приводом просто забрати їх.

Діти, яких привчають користуватися грішми, заохочуються до пошуків самостійного заробітку, посвячуються у фінансове становище родини, ставши дорослими, більш розумно розпоряджаються своїми грошовими ресурсами. Подумайте про це, якщо бажаєте бачити в майбутньому свою дитину успішною.

P.S. Гроші – це палиця, що має 2 кінці: можуть бути корисні, але можуть також усе знищити. Не забувайте, що є бідні люди та що дбати про них не соромно

Перехідний вік

Перехідний вік – це період, коли дитина з лагідного зайченятка стає колючим їжачком. Саме в цей період починається дорослішання, яке супроводжується різкими фізичними та емоційними змінами. Як батькам і дітям пережити цей складний період?

Коли починається перехідний вік?

Початок перехідного віку – це річ дуже індивідуальна, залежить все від особливостей розвитку дитини. В середньому перехідний вік починається у 10–12 років. Це початок великих змін, які триватимуть 5–6 років. На початок перехідного віку впливають рівень фізичного розвитку, спосіб життя, емоційний стан дитини та спадковість.

Які симптоми бувають під час перехідного віку?

Ознаки перехідного віку можуть бути як фізичні, так і емоційні. Підлітки починають змінюватися зовнішньо.

У цей період навіть м’яка та вихована дитина поступово стає колючою, грубою, агресивною. Спілкуватися з підлітками стає дуже складно – вони близько до серця сприймають всі слова, відмовляються йти на компроміс, підвищують голос, багато сваряться з батьками, ображаються навіть на дрібниці. Додаються до переліку неуважність і розсіяність.

Що відбувається у перехідному віці?

В період статевого дозрівання в організмі дитини відбуваються зміни: різкий зріст скелета, швидкий набір м’язової маси, активний розвиток статевої системи.

У хлопців починає вироблятися тестостерон, під його дією з’являються як фізичні, так і емоційні зміни. В цей період активно розвивається серцево-судинна система. У процесі перебудови у них можуть виникнути тривожні настрої та навіть депресія.

У дівчат гормональний сплеск може призвести до дисбалансу нервової, ендокринної та вегето-судинної системи.

Що відбувається з дівчатами?

Дівчата під час перехідного віку починають стрімко рости, форми округлюються, формується жіноча фігура.

У цей період дівчатка зазвичай шукають себе, свій стиль, експериментують з макіяжем, кольором волосся. Варто зазначити, що під час перехідного віку дівчата можуть бути дуже вразливими до коментарів від свого оточення. Також додаються агресивність, зміна настрою, грубість, максималізм.

Що відбувається з хлопцями?

Хлопці в цей період починають дуже стрімко рости й розвиватися, збільшується м’язова маса, плечі стають ширшими, а стегна вужчими. За рахунок такого стрімкого росту хлопчик може різко схуднути. В цьому віці вони можуть навіть виглядати дистрофічно, але це лише тимчасове явище, батькам не варто переживати.

В емоційному стані додається агресивність, грубість, часті зміни настрою. В цей час хлопчик вже починає проявляти симпатії до дівчат і може навіть вперше закохатися.

Як допомогти підлітку?

Встановіть для дитини власні обов’язки, щоб навчити відповідальності. Гарно вчитися – недостатній рівень відповідальності. Хай ваша дитина вчиться прибирати свої речі, слідкувати за чистотою одягу та охайністю зовнішнього вигляду. Це допоможе закріпити процес саморегуляції, встановити здорову самооцінку і розуміння себе, своїх можливостей.

Всі ці правила обговоріть з дитиною. Також поясніть, які покарання і санкції чекатимуть на неї за порушення правил. Адже випадкові та незрозумілі покарання, крики та сварки точно не допоможуть встановити дружні стосунки.

Вчіть дитину розуміти значущість тієї чи іншої події та встановлювати пріоритети. Наприклад, сьогодні малюк дістав двійку з фізики через те, що вчора ввечері знімав відео в ТікТок. А все через те, що він не до кінця зрозумів важливість контрольної. Спокійно поясніть, що є більш важливі та менш важливі завдання, і потрібно навчитися встановлювати пріоритети.

Менше монологу – більше діалогу. Перестаньте критикувати дитину і диктувати моралі. Краще перейдіть до здорового діалогу, де ви удвох пояснюєте свою точку зору. Така розмова допоможе підлітку зрозуміти свою значущість, навчить формувати свою думку, проявляти себе.

Не знецінюйте проблеми своїх нащадків. «Та які в тебе можуть бути проблеми?!» – часто відповідають батьки дітям, котрі приходять до них у пошуках поради. Не потрібно недооцінювати важливість переживань своїх дітей. Краще допоможіть їм знайти вихід із ситуації