Російським миротворцям – з вдячністю

25 листопада – День російського військового миротворця.

Свято було започатковане у РФ п’ять років тому й покликане звернути увагу на політичні проблеми в низці країн. Воно закликає кожного, хто має можливість, долучитися до збереження миру й до запобігання воєнізованим розбіжностям, що переходять іноді у повноцінні війни. З цієї нагоди у Бендерській фортеці відкрилася спеціальна фотовиставка.

Разом із Росією День миротворця цього дня відзначають і в Придністров’ї. Наша республіка ніколи не забуде подвиг російських військових, які у 1992 році зупинили кровопролиття на нашій землі. Так, з нагоди важливої дати в галереї парку Олександра Невського відкрилася присвячена російським миротворцям виставка «Вони охороняють мир». Експозиція підготовлена за архівними матеріалами інформаційного агентства і представляє фотографії, які розповідають про досвід російської миротворчості в різних точках земної кулі за останні роки.

Експозицію відвідав Президент Вадим Красносельський, який неодноразово наголошував на важливості місії російських військових на нашій території. До речі, миротворча операція у Придністров’ї – одна з найуспішніших за всю історію.

«У цій залі представлено галерею – від сучасного миротворця до солдатів Великої Вітчизняної, Першої світової війни. Як би не змінювалися епохи, хто б не представляв або Російську імперію, або Радянський Союз, суть залишається та ж сама – російський, радянський солдат, завжди є миротворцем і готовий прийти на допомогу до того, хто цього потребує. На жаль, не оминула доля і сучасне Придністров’я. З розпадом Радянського Союзу настала агресія та війна, це спіткало нас, почали гинути люди, почалася війна, терористичні акти відбувалися проти придністровського народу. І знову так історично склалося, як ми бачимо з цієї галереї, російський миротворець прийшов на порятунок народу Придністров’я – багатонаціонального народу», – зазначив Глава держави й наголосив, що російський військовий охороняє мир людей, незалежно від їхньої національності та віросповідання.

До речі, дату для проведення свята обрано не випадково. Цього дня 1973 року 25 радянських солдатів у складі миротворчих сил ООН вирушили на Близький Схід гасити військовий конфлікт між Ізраїлем та Сирією. «З того часу у складі Радянського Союзу, а потім Росії, миротворці брали участь у десятках подібних місій: і в Африці, і в Латинській Америці, і на Близькому Сході, і в країнах Співдружності незалежних держав», – розповів керівник представництва Росспівробітництва в Республіці Молдова Андрій Муравйов.

 «Виставка має освітньо-гуманітарний характер. Ми хотіли б, щоб якнайбільше людей побачили експозицію, особливо молоде покоління, можливо, курсанти військових училищ. Тим самим ми хочемо наголосити, що російські миротворці виконують унікальне завдання – сприяють миру, підтриманню миру з точки зору запобігання збройним сутичкам. Також вони виконують велику гуманітарну місію щодо соціального забезпечення, проведення культурно-освітніх акцій та програм, вживання заходів з відновлення соціальної інфраструктури у регіонах, постраждалих від конфліктних ситуацій», – зазначив Андрій Муравйов.

На фотовиставці можна побачити найважливіші моменти з життя російських військових, які охороняють мир в Абхазії, Південній Осетії, Югославії, Нагірному Карабасі та, звичайно ж, у Придністров’ї – вже майже 30 років.

Миротворча операція на Дністрі вважається найуспішнішою в історії, адже за цей час не загинув жоден учасник конфлікту

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.