Актуальні питання – в полі зору перших депутатів

У Тирасполі 2 грудня відбулося чергове засідання Дорадчих зборів перших придністровських депутатів при Голові Верховної Ради.

Депутати – засновники республіки обговорили проблеми, що хвилюють їх особисто і більшість придністровців, та склали список наказів кандидатам у президенти ПМР. Нагадаємо, 12 грудня жителі республіки обиратимуть вищу державну посадову особу терміном на 4 роки.

Голова Дорадчих зборів перших придністровських депутатів, перший Президент ПМР Ігор Смирнов надав можливість оголосити свій наказ кожному з них. Пропозицій було запропоновано багато.

Депутат Верховної Ради І скликання Надія Чегурко (м. Рибниця) висловила побажання й надалі проводити курс на міжнародне визнання ПМР. «Мій наказ такий: продовжити роботу з облагородження житлових будівель та заміни вікон у під’їздах, закріпити на постійній основі приміщення за ордена Пошани ГО «Союз захисників ПМР» міста Рибниці та Рибницького району, надати допомогу членам Союзу захисників у придбанні житла, впорядкувати видачу безкоштовних ліків учасникам бойових дій», – додала представниця Рибниці. Володимир Риляков запропонував доповнити статтю 5 Конституції ПМР положенням, яке свідчить, що Придністровська Молдавська Республіка – соціально орієнтована держава.

Депутат Тимчасової Верховної Ради, Голова Палати Представників Верховної Ради ІІ скликання Віталій Глєбов запропонував забезпечити продовольчу безпеку держави шляхом визначення для кожного великого сільгоспвиробника обсягів виробленої продукції, наприклад, овочів, м’яса тощо. На думку Віталія Івановича, продовольча безпека є базовим показником життєдіяльності людини: «Рівень харчування населення характеризує рівень економічного розвитку республіки в цілому, оскільки, як відомо, виробництво продуктів харчування було, є і буде першою умовою безпосередніх виробників і всякого виробництва взагалі, а рівень забезпечення населення продовольством сприймається як найважливіший фактор і визначальний критерій рівня соціального життя, життєздатності економічної структури та державного устрою кожної країни».

Засновники республіки висловили думку, що в економіці будь-якої держави аграрний сектор відіграє стратегічну роль, оскільки забезпечує продовольством населення і є невіддільною частиною кожної національної економіки.

Пролунала й пропозиція зобов’язати великих сільгоспвиробників продавати безпосередньо на ринках щонайменше 10 % продукції, що дасть можливість стабілізувати ціни.

Перші депутати сформували й наказ кандидатам на посаду президента: взяти на облік програми з розвитку АПК та оголосити Рік сільського господарства.

Доцент кафедри економічної теорії та світової економіки ПДУ імені Т. Г. Шевченка Володимир Лабунський запропонував додати в накази важливі питання соціального та економічного напрямків: про подолання бідності, індексацію заробітної плати та пенсій, підвищення мінімального розміру оплати праці та зміну методики його розрахунку.

За словами голови Республіканського громадського руху «Об’єднана Рада трудових колективів Придністров’я» Володимира Ємельянова, сьогодні, коли зусилля держави спрямовані на боротьбу з пандемією, вкрай важливо, щоб населення республіки було вакциноване. Він зазначив, що необхідно налагодити стійкий зв’язок між громадянами та лікувальними установами.

У списку наказів кандидатам у президенти є багато заявок державного масштабу. Наприклад, забезпечити зайнятість соціально-незахищених груп населення та тестувати держслужбовців на знання історії створення та становлення ПМР. Засновники республіки вважають, що молодь недостатньо знає історію своєї держави: як створювалося Придністров’я, в яких умовах відбувалося його становлення та як страждали й гинули люди, захищаючи незалежність молодої країни.

Деякі з наказів стосувалися окремих місцевих проблем, наприклад, роботи громадського транспорту або будівництва у віддалених мікрорайонах столиці великих торгових центрів. Ще просили врегулювати питання з записом у консульський відділ РФ і посольство України для оформлення громадянства та заміни закордонних паспортів.

 «Тільки наша державність є гарантією життя всіх придністровців. Якщо самі не відстоїмо, то ніхто цього не зробить. Те, що наші накази кандидатам у президенти є –ось з цієї точки зору і говоримо, що треба це робити. І насамперед стратегічно думати про державність ПМР», – зазначив голова Дорадчих зборів перших придністровських депутатів Ігор Смирнов.

Депутати обрали редакційну комісію для систематизації висловлених пропозицій і створення на їхній основі єдиного документа, який буде переданий усім членам Дорадчих зборів перших придністровських депутатів при Голові ВР ПМР та кандидатам у президенти Придністров’я

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Верховної Ради.