Підтримка населення з боку держави триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 8 грудня, законодавці розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів соціальної спрямованості.

За повідомленнями парламентської прес-служби, у першому читанні вищий законодавчий орган прийняв Державну цільову програму «Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань у ПМР на 2022 – 2026 роки». Проект закону був розроблений Міністерством охорони здоров’я з метою зниження захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань, хвороб системи кровообігу та інвалідизації пацієнтів. Заходи програми розраховані на підвищення рівня обізнаності населення в питаннях профілактики серцево-судинних захворювань та впливу факторів ризику на їх розвиток.

Депутати в першому читанні розглянули законодавчу ініціативу Президента Вадима Красносельського, яка пропонує звільнити учасників бойових дій по захисту Придністров’я від сплати державного мита за проведення техогляду автомобіля, причепа до нього та мототранспортного засобу.

За словами народного обранця Григорія Дяченка, захисники республіки заслуговують поваги, тому що у важкі 90-і роки вони стали на захист мирного населення Придністров’я.

На сьогодні пільга поширюється на інвалідів, учасників бойових дій у роки Великої Вітчизняної війни, інвалідів ВВВ, на осіб, прирівняних до учасників війни 1941 – 1945 років, включаючи колишніх в’язнів концтаборів і тих, хто працював у період блокади в Ленінграді. Скасовано держмито для органів держвлади, місцевого самоврядування, державних та муніципальних установ, оскільки фінансування здійснюється коштом республіканського бюджету.

Начальник контрольно-правового управління МВС Радіон Чеботар пояснив, що розмір держмита за проведення техогляду автомобіля становить 2 РР МЗП, за мотоцикл та причепи до транспортних засобів – 1 РР МЗП.

У другому читанні депутати розглянуть ініціативу на наступному пленарному засіданні. Можливо, перелік категорій одержувачів пільги щодо сплати державного мита за проведення техогляду транспортних засобів буде розширений.

Депутатський корпус розглянув та ухвалив у другому читанні ініціативу Уряду про внесення зміни до закону «Про соціальний захист інвалідів». Метою документа є забезпечення соціального та правового захисту інвалідів I, II груп, а також дітей-інвалідів, що пересуваються на кріслах-візках, гарантією їх прав і свобод нарівні з іншими громадянами щодо підвищення якості їх житлових умов. Інвалідам-візочникам буде передбачено матеріальну допомогу на адаптацію (перепланування) житла в багатоквартирних будинках та гуртожитках. Йдеться про розширення прорізів вхідних, міжкімнатних, балконних дверей, монтаж/демонтаж поручнів та міжкімнатних порогів, тобто обов’язкових видів робіт, необхідних для зручності та комфорту громадян з обмеженими можливостями.

На сьогодні такої допомоги потребують 59 осіб. Ця кількість сформувалася за підсумками обстеження їхніх житлових умов.

Нагадаємо, що соціально-побутова адаптація людей з обмеженими можливостями здоров’я є окремою галуззю соціальної реабілітації, напрямком заходів для відновлення здатності людей з обмеженими можливостями здоров’я до самостійної діяльності в побуті, а також їх інтеграції в суспільство. Реалізація заходів, відображених у прийнятому Верховною Радою законі, має стати наступним кроком після облаштування міської архітектурної доступності. Це завдання у Придністров’ї реалізує державна програма «Рівні можливості»

Микола ЮРКЕВИЧ.

 Фото прес-служби Верховної Ради.