Волонтерська програма «Донор.Онлайн»

У липні поточного року Президент ПМР Вадим Красносельський підписав указ, згідно з яким 5 грудня у Придністров’ї відзначається День добровольця (волонтера).

Надзвичайно важливим напрямком діяльності волонтерів є донорство. Щорічно переливання крові та її продуктів дає можливість рятувати та продовжувати життя мільйонам людей. Значний внесок у цю благородну справу роблять незамінні помічники донорського руху – добровольці.

У Придністров’ї також є люди, причетні до цієї важливої благодійної справи – члени донорської спільноти «Донор.Онлайн». За словами координатора організації Романа Санду, ідея донорства крові хвилювала його впродовж останніх трьох років: «Я не розумів, чому така важлива справа не розвивається ні з боку держави, ні з боку самих донорів. На початок 2020 року ми мали невелику вайбер-спільноту активістів та ініціативу студентів-медиків з пошуку донорів. Мені дуже хотілося тоді організувати активне спілкування товариства та розробити ІТ-формат для добровольців».

З серпня 2020 року волонтери розпочали активну діяльність: відкрили сторінку в Instagram, співпрацювали з відділенням переливання крові в Тирасполі та розробляли сайт для донорів.

Як пояснив Роман, щоб працювати у сфері донорства, членам спільноти довелося вивчити досвід України й Росії. Координатор відзначив, що організація, яка сприяє розвиткові донорства, допомагає охочим стати донорами.

Попри всі складнощі, волонтерам у 2021 році вдалося реалізувати низку заходів. Активісти створюють та розвивають інформаційні майданчики в соціальних мережах та месенджерах, які сприяють безпосередньому спілкуванню з донорами та потенційними донорами, формуванню для них інформаційних постів, проведенню конкурсів. Важливим завданням волонтерів є підтримка тематики донорства в інформаційному просторі. «До нас часто звертаються громадяни з запитами на донорів. Ми не можемо ігнорувати ці прохання, хоча наше завдання полягає в тому, щоб створити такий потік добровільних донорів, які забезпечили б стабільність запасів. Щоб такі пошуки та звернення були великою рідкістю. Пріоритетним напрямком нашої діяльності є створення Web-ресурсів для донорів. Я сподіваюся, що у 2022 році інформаційний ресурс почне працювати повноцінно. До речі, вже тепер на Web-сайті діє моніторинг запасів крові», – розповів волонтер.

Одним із важливих заходів координатор назвав співпрацю з відділенням переливання крові в Тирасполі. Спільними зусиллями волонтерам з медичною установою вдалося зробити так, щоб забір крові не переривався під час дезінфекції приміщень.

У 2021 році Уряд виступив із низкою ініціатив щодо розвитку донорства. Волонтери також брали участь у процесі їх розробки, оскільки раніше багато рішень приймалися без участі активістів.

Волонтери організації «Донор.Онлайн» завжди звертають увагу на мотивацію діяльності своїх членів, яка будується на відповідальності в підготовчий період, регулярності здачі крові, безпеці донорської крові, а також на формуванні морального відчуття, що донори роблять доб-ру і важливу справу.

Роман Санду зауважив, що цього року Уряд прийняв ініціативи щодо пропаганди донорства в республіці, а Верховна Рада їх схвалила. Нині пропаганда спрямована на інформування населення про соціальну значущість донорства крові, як потенційних донорів, так і регулярних донорів. «Тому що донорство компонентів крові є єдиною терміновою медичною допомогою, яка залежить від інших людей. Ще однією важливою складовою є створення стабільної та безпечної системи відбору та обліку донорів, забору донорської крові, лабораторна діагностика, зберігання та видача компонентів крові. Ці завдання стоять перед Урядом та профільними медичними закладами. На сьогодні ми маємо низку гострих питань, які вимагають термінового розв’язання, наприклад, з ремонту та обслуговування медичного обладнання, з комплектування штатів відділень переливання крові», – сказав Роман Санду.

Координатор підкреслив, що донори мають можливість реалізовувати свій людський та соціальний потенціал, економити гроші на аналізах, відповідально ставитися до свого харчування і способу життя, та й загалом робити його щасливішим, а іншим людям – зберігати здоров’я, подекуди повертати життя

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.