#У твоїх силах зупинити ВІЛ

З 1 до 10 грудня в рамках Декади молоді в Тирасполі були відкриті двері ДУ «Центр з профілактики та боротьби з ВIЛ/СНIД». Щодня з 8:30 до 15:00 будь-хто охочий міг прийти й безплатно зробити експрес-тестування на ВIЛ, СНIД і гепатит С.

Ця пам’ятна дата веде свою історію з 1998 року. Саме тоді було вирішено приурочити перший день зими боротьбі зі СНІДом у всесвітньому масштабі. У першу чергу, цей захід несе в собі ідею солідарності з тими, хто вже має цю, поки ще невиліковну, хворобу. Та сучасна медицина спроможна стримувати розвиток захворювання. Якщо пацієнт прийматиме терапію від ВІЛ-інфекції, то зможе прожити досить довге і нормальне життя. Він зможе створити абсолютно здорову щасливу сім’ю зі своїми дітьми.

Подія розпочалася 1 грудня з виставки-застереження «Поки біда не постукає у двері», організованої спеціально для молоді у столичній Центральній міській бібліотеці імені О. С. Пушкіна. Бібліотекарі розмістили на тематичних стендах медичні книги, ознайомчі брошури та інформаційні листівки.

Подібна виставка була відкрита також у філії № 4 МУ «Централізована бібліотечна система». Там слоганом просвітницької експозиції стала назва «Не віднімай у себе завтра».

Щорічні заходи, присвячені боротьбі зі СНІДом, не обійшли своєю увагою й волонтери. Саме вони допомагали поширювати інформацію серед нового покоління, адже про такі важкі захворювання повинен знати кожен. Так, активісти молодіжного руху «Зірка» провели акцію, спрямовану на запобігання СНІДу. На головних вулицях Тирасполя добровольці роздавали довідкові буклети, залучаючи до розмови про цю важливу проблему всіх охочих. Приємною несподіванкою стала розсудлива і відкрита позиція багатьох опитуваних перехожих, які не посоромилися поставити запитання про симптоми та перебіг хвороби.

Важливо не тільки поінформувати молодь про небезпечну недугу, а і розвіяти численні міфи, що склалися на цю тему в умах багатьох людей. Великим відразливим фактором від проходження тестування є навішування соціальних ярликів. Подібними явищами рухає невігластво і неналежна інформованість. Тому згадаймо про шляхи передачі ВІЛ інфекції.

Це повинен знати кожен!

ВIЛ не передається: під час побутових контактів; поцілунків, кашлю та чхання; через піт і сльози; через використання загального посуду або рушників; під час обіймів і рукостискань; під час користування загальним басейном або душем; через укуси комах чи тварин.

ВIЛ передається: через незахищений статевий акт; використання інструментарію для ін’єкцій; переливання крові; від матері до дитини через грудне вигодовування, якщо жінка є ВІЛ-позитивною і не лікується.

Приймаючи терапію, пацієнт перестає бути небезпечним і не може передати це захворювання іншій людині. Нагадуємо, що в Придністровській Молдавській Республіці спеціалізоване лікування надається безплатно. 3а перший квартал року зареєстровано 41 випадок ВІЛ. Діагноз «СНІД» встановлений у двох пацієнтів, у 2020-му було підтверджено 18 подібних випадків. Із загальної кількості констатовано 24 летальних випадки. Така сумна статистика прослідковується через пізнє виявлення захворювання і не звернення по медичну допомогу.

Цього року експрес-тестування зробила велика кількість молодих свідомих людей. Кожному перевіреному відвідувачу лікарі вручали інформаційні брошури, маски з логотипом і брелоки з інформацією про центри соціальної підтримки.

Дізнайтеся свій ВІЛ-статус і допоможіть зупинити епідемію

Надія САМСОНОВА.