Священний обов’язок або Вибір, про який ніхто не шкодує

Бендерська міліція відзначила 30-річчя від дня переходу під юрисдикцію ПМР. За традицією заходи цього дня розпочалися з церемонії покладання квітів і хвилини мовчання в пам’ять про загиблих товаришів.

Історичною та однією із значущих дат для Бендер є 7 грудня 1991 року. Тоді 14 працівників присягнули на вірність правоохоронним органам молодої держави. Рівно 30 років тому бендерські міліціонери стояли перед вибором – підкоритися вже націоналістичному Кишиневу чи перейти під юрисдикцію Придністров’я. Попри недоліки матеріальної бази та відсутність кваліфікованих кадрів, відомство розвивалося завдяки співробітникам, які також не хотіли миритися з ситуацією гноблення в Молдові. Одним із перших визначився та наважився Олександр Булгаков. «Найскладніше було в місті, особливо на перших порах. Ми просто не могли працювати, тому що і людей було мало, і транспорту не було. Практично нічого не було, окрім зброї. Ну а потім, коли кількість чоловіків поступово збільшувалася, ми почали виходити в місто. Насамперед працювали так, щоб люди побачили, що в Бендерах є наша міліція», – розповів ветеран МВС ПМР Олександр Булгаков.

До Бендерського УВС приймали бендерчан, придатних для служби у відомстві за станом здоров’я і за віком. Наприклад, на початок 92-го бендерських правоохоронців було вже 60. Коли в місті в 1992 році розпочалася війна, міліціонери стали на захист рідного краю. На жаль, шестеро співробітників УВС м. Бендери загинули, відстоюючи свою Батьківщину, 48 правоохоронців були поранені, причому 12 із них – тяжко.

У день 30-річчя переходу бендерської міліції під юрисдикцію ПМР працівники правопорядку поклали квіти до меморіального знаку в пам’ять про загиблих під час виконання службового обов’язку колег та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. «Бендерські правоохоронці всі ці роки віддані народу та республіці. Вони цілодобово забезпечують громадський порядок, суспільний лад і свято бережуть пам’ять про тих, хто загинув, виконуючи службовий обов’язок. Велике спасибі ветеранам за переданий багатий досвід служби, виховання молодих колег у дусі славних міліцейських традицій. Я також дякую ветеранам, які проявили мужність і відвагу під час прийняття такого значущого та відповідального рішення – перейти на бік народу. І нині співробітники Бендерського УВС із честю виконують свій обов’язок, захищаючи наш народ. Вони гарантують безпеку і ведуть боротьбу зі злочинністю», – зазначив міністр внутрішніх справ Придністров’я Віталій Нягу.

Свій вибір 30 років тому зробили й представники правопорядку в усіх містах тоді ще молодої республіки. В далекому 1991 році 6 грудня під юрисдикцію Придністров’я перейшли Слободзейський та Григоріопольський районні ВВС. Вони розуміли, що відносини з Молдовою загострюються, а молодій державі потрібен захист. Одразу після переходу співробітники правоохоронних органів Слободзеї чергували в будівлі РВВС зі зброєю. «Надійшла інформація, що 80 ОПОНівців готувалися штурмувати відділ. І, природно, ми готувалися оборонятися. Привезли гранати, зброю, боєприпаси. Та, на щастя, нічого страшного не сталося, мабуть, вони передумали. Тому що тут була б велика бійня», – пригадав ветеран МВС ПМР Віктор Ворник.

Під юрисдикцію Придністров’я цього ж дня – 6 грудня 30 років тому – перейшли 13 правоохоронців Григоріопольського РВВС. «Ветерани райвідділу варті величезної подяки. Вони виявили громадянську мужність: перейшли під юрисдикцію молодої республіки, попри сильний тиск і навіть погрози від колишніх колег. Відродили підрозділ з нуля. Створили матеріально-технічну базу, невпинно сприяли професійному становленню молодих колег», – наголосив, вітаючи міліціонерів, керівник МВС ПМР Віталій Нягу.

У дні переходу міліції під юрисдикцію ПМР тим, хто стояв біля джерел становлення райвідділів, урочисто вручили медалі та грамоти

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: https://mvdpmr.org/