Фахівець світового рівня з Придністров’я

Фізик Теодор Майман 7 липня 1960 року презентував свій лазер. Його основу складав монокристал штучного рубіна, що створював інтенсивне випромінювання червоного кольору. Відтоді лазер використовують як зброю, за його допомогою роблять хірургічні операції та різні інші маніпуляції.

Крім того, з’явився особливий світловий вид мистецтва з використанням лазерного променя. У цьому виді шоу проводяться міжнародні конкурси. Один з їх учасників і призерів – житель Придністров’я Ігор Власенко.

Народився він у Слободзеї. Мама, Лідія Антонівна, – рукодільниця, трудилася швачкою в Будинку побуту, а батько, В’ячеслав Веніамінович, був водієм, захоплювався музикою, грав на весіллях. Любов батьків до творчості передалася і синові. Закінчивши місцеву школу № 3, Ігор навчався в Бендерському педагогічному коледжі за спеціальністю «Художник-скульптор». Потім вступив до Академії музики, театру та образотворчих мистецтв у Кишиневі.

Працював у рекламному агентстві 3D дизайнером. Рідкісне вміння моделювати й візуалізувати допомогло Ігорю поринути у світ графіки, спробувати себе в ролі дизайнера-проектувальника. Нині він працює методистом з інформатизації освіти в Слободзейській ЗОШ № 1. З 2000 року почав виступати на різних заходах, весіллях, днях народження, пробував себе в ролі діджея. На літній дискотеці «Матадор» у рідному місті почав використовувати світломузику.

Музикант-новатор зареєструвався на російському форумі й познайомився з фахівцями з колірного обладнання. Відразу зацікавився лазером, хотів дізнатися все про нього. Через деякий час він замовив лазерне приймальне забезпечення. Перша програма для створення лазерних шоу була хоч і з простих, але від іменитого виробника – Pangolin Laser Systems. «Саме в ній, – каже Ігор, – я написав своє перше переможне шоу для конкурсу, організованого цією ж фірмою у 2015 році».

На цьому конкурсі він здобув перемогу в категорії «Для початківців». Призом стали одне з кращих обладнання і ліцензія на більш сучасну програму, в якій працює і нині. На його рахунку вже шість призових місць у світових конкурсах. 2017 року він посів два третіх місця в конкурсах «Laserfreak Award» (Німеччина) і «ILDA Awards». Церемонія нагородження відбувалася у Словаччині. Завойовану нагороду він отримав з рук президента Асоціації, там і познайомився з колегами з інших країн світу. У 2019-му він знову представив своє шоу в конкурсі, який проводився в м. Орландо (США), і посів третє місце.

Завдяки участі у всесвітніх змаганнях, Ігор став позаштатним співробітником американської фірми з виробництва лазерних програм і лазерного обладнання – Pangolin Laser Systems. У його обов’язки входить ведення каналу на майданчику Ютуб. З лютого 2021 року він опрацював понад 400 робіт, а нещодавно завоював друге і третє місця на всесвітньому конкурсі лазерних шоу ILDA Awards. Його конкурентами були великі фірми, індивідуальні лазерники, любителі з усього світу, всього 168 суперників. Цього року захід проводився в онлайн-форматі. На сьогодні у нашого героя 5 лазерів, краще програмне забезпечення, а за спиною – великий творчий досвід у цій царині.

Свої роботи фахівець показує на випускних вечорах та районних заходах. Найцікавішою й незабутньою була демонстрація лазером фотографій випускників під час випускного вечора. Він розповів, що спочатку фото обробляється у спеціальній програмі 3D-макс, потім – у програмі для лазерних шоу.

Корисну інформацію він черпає з досвіду колег, з якими знайомиться на онлайн-форумах. Ігор Власенко – єдиний розробник лазерного світла у Придністров’ї та Молдові. Його шоу незабутньо красиві, в кожній лінії відчувається копітка робота і любов до цього виду мистецтва. У подальших планах спеціаліста – нові творчі проекти

Олег НАСТАСЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.