Поклик предків – сімейна виноробня «Кисловъ»

На околиці Бендер, у селі Гиска, росте виноград, з якого в місцевій сімейній виноробні виготовляють вина під маркою «Кисловъ».

Багата історія в цього підприємства. В 1914 році його заснував виходець із небагатої дворянської сім’ї в Києві виноградар і винороб Олександр Кислов. Купив тут землю, посадив виноградники, а через кілька років почав робити вино. У 30-ті роки він добровільно вступив до місцевого колгоспу, а в 1946-му добровільно ж передав своє господарство, включаючи коней і господарські будівлі, тому самому колгоспу. Ці запобіжні кроки підприємця допомогли його родині уникнути розкуркулення і висилки з Молдавії під час політичних репресій.

У кращі свої роки господарство поставляло замовникам до 50 тонн якісного виноматеріалу. Там його купажували, бутилювали та відправляли високоякісне вино в різні міста Європи, зокрема у Відень, Варшаву і Москву. В останні роки «брежнєвського застою» підприємство занепало і припинило свою діяльність.

Ініціатором відродження сімейної справи став правнук Олександра Кислова Володимир Ковтун. Особливе почуття до процесу народження вина в нього зародилося ще в дитинстві, під час спілкування з прадідом і дідом. Довгих 20 років він мріяв продовжити справу своїх предків і тим самим об’єднати сім’ю в родовому гнізді навколо спільного сімейного підприємства. Справжнє відродження виноробні почалось у 2014 році, рівно через 100 років після її заснування і початку діяльності.

Нині винне господарство «Кисловъ» динамічно розвивається і прагне робити тільки вина високої проби. Власні виноградні плантації забезпечують їхню високу якість. На одному гектарі землі вирощують 3 сорти винограду – Мерло, Каберне і Совіньйон. З них виготовляють 3 види сухого вина і, крім того, купаж (Каберне + Мерло + Совіньйон). «Тут у нас ростуть класичні французькі сорти Мерло і Каберне. Вони людям дуже подобаються, тому ми їх і вирощуємо. А років через 20, може, почнемо вирощувати щось інше. Поруч з ними росте Совіньйон Блан – білий сорт винограду. Мені подобається його простота, легкість і квітковий мотив», –пояснив нам Володимир.

У виробництві продукції тут використовують новітні технології вирощування та переробки винограду. Вони вміло поєднують інновації з віковими традиціями молдавського виноробства, вкладаючи свою любов у створення кожного нового напою. «Ми не використовуємо ні гербіцидів, ні пестицидів, нічого, що може бути небезпечним для здоров’я. З бур’янами боремося виключно механічним способом – культивацією, а самі рослини захищаємо природними засобами, якими користувався ще мій прадід», – підкреслив важливість ідеї головний винороб господарства.

За його словами, виробництво підприємства «Кисловъ» має право вважатися екологічно чис-тим. Обладнання тут найсучасніше і високотехнологічне. Воно зроблене молдавськими виробниками та одеськими холодильщиками за індивідуальними замовленнями. Ще Ковтуни спираються на знання та досвід італійських і французьких виноробів. У цеху для перероблювання винограду є лабораторія, в якій винну ягоду досліджують на цукристість і кислотність.

Майже всі роботи у винограднику проводяться вручну й лише нащадками Кислова. Попри те, що у кожного є своя основна професія й багато з них живуть за кордоном, в обрізанні лози, удобренні кущів, зборі винограду бере участь уся сім’я. Коли потрібно, вони кидають усі свої справи та приїжджають у рідну Гиску. Збір урожаю в нащадків Кислова – це завжди справжнє свято. Збирається вся родина, незалежно від місця проживання. Приїжджають із Росії, України, Молдови, Ізраїлю, Західної Європи. Крім того, приходять і друзі сім’ї. Всі вони дружно і швидко збирають новий урожай. Головна мета ініціатора відродження сімейного підприємництва Володимира Ковтуна – зберегти сімейні традиції та продовжити династію виноробів.

У цій великій родині в кожного свої обов’язки. Старійшина в ній Олександр Миколайович, батько Володимира. Він – виноградар, його ділянка відповідальності – стан виноградних кущів. Олександра та Єлизавета (внучки О. М. і дочки В. О.) відповідають за проведення екскурсій і просування виноробні в соцмережах. Нарешті, ініціатор усього «перезавантаження» підприємництва Володимир Олександрович – винороб, він стежить за тим, як вино розвивається. Всьому навчився самостійно, коли бував на різних виноробнях Італії, Франції та Німеччини, де знайомився з технологією виготовлення вина. Це саме він у вдячність предку дав бренду прізвище свого прадіда.

«Важливо зазначити, що наша виноробня ніколи не була якимось комерційним проектом. Це просто наша сімейна справа. Мій батько свою любов до виноградарської справи передав нам, його дочкам, – розповідає Єлизавета. – Залучав нас до роботи на винограднику, а це нелегка праця. Зате тепер ми розуміємо, що кожен із гіллястих кущів винограду нам дуже дорогий. У тата була мета – об’єднати нашу сім’ю, щоб усі були зайняті однією спільною справою. У нього це вийшло. Батько, мати, ми з сестрою, тітки, двоюрідні брати – всі дружно живуть і дружно працюють».

Не можна не сказати, що продукцію сімейного підприємства «Кисловъ» дуже високо оцінюють іспанські, молдавські, російські, українські та місцеві фахівці. «Це, напевно, все-таки коріння, поклик предків. І в цьому є якась чудодійна енергетика, яка нас і заряджає», – завершив свою розповідь Володимир Ковтун. І в його словах є тонке розуміння своєї мети в житті, є глибинна родова мудрість

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото звiдкритих джерел.