Що потрібно знати про агротуризм

Тема сільського або аграрного туризму, наймолодшого виду пізнавального подорожування в Придністров’ї, надзвичайно актуальна.

Хто з нас не любить розслабитися «вдалині від шуму міського», подихати чистим повітрям, помилуватися навколишніми красотами, літнім ранком пройтися босоніж росяною травичкою, познайомитися з історією місця, його фольклором і національними традиціями, зокрема й гастрономічними.

Останнім часом агротуризм у нашій республіці почав стрімко розвиватися. Особливо бурхливо процес рушив після прийняття Урядом 20 травня поточного року Концепції розвитку сільського туризму в ПМР на 2021 – 2026 роки. У Придністров’ї можна знайти нині десятки, якщо не сотні відомих сільських туристичних маршрутів. Це, наприклад, державний заповідник «Ягорлик», сповнене дивин природи та легенд, храмів різних конфесій село Рашків, іхтіологічний заказник «Турунчук», сімейне виноробне господарство «КисловЪ» і багато інших.

На сьогодні чверть доходів від туристичної галузі в республіці приносить агротуризм. Одним із прикладів такого виду відпочинку є туристичний компонент фірми «КисловЪ». Про сімейну виноробню газета вже розповіла читачам. Як з’ясувалося, на цьому її діяльність не обмежується. Дружна сім’я Ковтунів робить велику справу і в розвитку придністровського сільського туризму. Директор Агентства з туризму ПМР Ганна Миколишина одного разу сказала: «Наш край може виявитися дуже привабливим для закордонних мандрівників. Таким прикладом безперечно служить виноробня «КисловЪ». Її відвідували й відвідують не тільки жителі Бендер, а й усього Придністров’я. Також приїжджають і гості з інших країн: України, Молдови, Росії, Польщі, Німеччини, Румунії. Вже 5 жовтня 2020 року на території фірми проводилося свято «День вина», на якому були присутні понад 300 відвідувачів.

Нині у виноробні «КисловЪ» сам господар проводить досить цікаві екскурсії. Гості знайомляться з життям Олександра Кислова, який 107 років тому заснував на цьому місці виноробне господарство, а також з історією сім’ї Ковтунів. Екскурсія, зрозуміло, починається там, де зароджується вино, – на винограднику. В екологічно чистій і приємній обстановці екскурсанти здійснюють захопливу прогулянку по винограднику, дізнаються все про виноградну лозу, місцевий ґрунт і клімат, насолоджуються чудовою панорамою на Суворовську гору.

З виноградників гості переміщаються у виноробню і продовжують занурюватися в дивовижний світ виноробства, пізнаючи, як виробляється вино, і доторкуючись до магії цього воістину чарівного процесу. Є у виноробні також предмети старовинного начиння. Наприклад, у цеху є старовинний прес, якому понад 100 років, ним користувався ще сам Кислов. Минулого року прес завершив свою трудову діяльність і став музейним експонатом. Родзинка екскурсії – підвал, де зберігаються вина фірми. Його побудували за проектом турецьких порохових погребів і здали в експлуатацію в березні 2018-го.

Під час його проектування було обстежено багато підвалів турецьких військових гарнізонів, що стоять навколо основної Бендерської цитаделі, які служили частиною її оборонної системи. Проектувальники зняли чіткі розміри підвалів і вивчили систему циркуляції повітря. Турецькі військові використовували підвали не для зберігання вина, а для надійного збереження пороху. У зв’язку з цим такі споруди будувалися на глибині 6 м від поверхні землі. Вентиляція сприяла підтримуванню стабільної температури й невисокої вологості. У ході відвідування цього підвалу екскурсанти поринають в історичну атмосферу часів турецької Порти.

Крім бочок з вином 2017, 2018 і 2019 років у погребі сім’ї Ковтунів зберігається пляшка вина 2016 року – першого, виробленого в їхній новій виноробні. Її не відкривають, бережуть для колекції. Та, звичайно, магічний процес дегустації вина «КисловЪ», який є родзинкою екскурсії, в програмі залишений на «десерт».

За організацію екскурсій відповідно до «сімейного» функціоналу відповідають дочки Володимира Ковтуна –Олександра та Єлизавета. Вони ж і просувають торгову марку «КисловЪ» у соціальних мережах та засобах масової інформації.

Таким чином, виноробне господарство являє собою сучасний і привабливий оазис винної країни. Місцеве вино уособлює шарм виноградника, демонструючи баланс та елегантність. Вирощений з любов’ю виноград і майстерність виноробів дають життя прекрасним винам, які відразу після виходу на ринок полюбилися споживачам, а до тонкощів продумана тактика агротуризму, чудовий сервіс, екскурсії та дегустації, піар бренду в соцмережах подвоїли результати роботи нащадків Кислова

Iгор ШЕВЧЕНКО

Фото з вiдкритих джерел.