Екскурсія ескізами життя

У Придністровському державному художньому музеї в Бендерах з ініціативи ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» 10 грудня відбулося відкриття виставки, присвяченої пам’яті художника-філателіста Бориса Оглі.

Експозиція налічує 106 графічних робіт автора. Більшість із них була видрукувана в марки не тільки для нашої країни, але і для дружніх Республіки Абхазії та Південної Осетії.

Борис Оглі народився в Бендерах 27 липня 1962 року. Змалку його цікавило образотворче мистецтво. Закінчивши в 1979 році курс місцевої дитячої художньої школи, юнак продовжив професійну освіту у вищому Кишинівському художньо-педагогічному училищі імені

І. Ю. Рєпіна. Там молодий художник знайшов добрих і вірних друзів на все життя. Навіть і нині велика кількість його картин зберігається в цьому навчальному закладі й очікує, коли підготують новий виставковий зал на батьківщині художника, який пішов з життя 15 липня 2021 року.

Придністровський державний художній музей завжди з великим трепетом ставиться до подібних виставок. Так сталося і цього разу: буквально з тремтінням у голосі музейний працівник Наталія Андріївна зачитувала рядки біографії художника Бориса Оглі перед присутньою публікою.

Головною людиною на заході була мама художника Ангеліна Іванівна. Ще до офіційної церемонії вона з душевним хвилюванням ходила по залах музею, наближаючись до найголовнішої експозиції – графічних робіт і поштових марок її сина. Вона першою окинула материнським поглядом численні його роботи. Понад сотню ескізів і мініатюр музейники розмістили на стінах, під скляними вітринами та на спеціальних виставкових столах.

Добрими словами згадували його близькі люди: рідні, друзі, колеги, знайомі та небайдужі шанувальники образотворчого мистецтва.

«Борис був чудовою, оптимістично налаштованою людиною й вірним другом. У видавництві він був головним художником. Для нас це велика втрата», – з теплотою сказав Всеволод Лаврентьєв.

Художник працював на підприємстві 9 років. За цей час він представив понад 300 малюнків для майбутніх придністровських марок, тематика яких досить різноманітна: природа, спорт, історичні події та місця, пам’ятники архітектури, ювілейні дати, відомі особистості.

Атмосфера в залах музею була наповнена теплотою спогадів про талановитого майстра. Знову і знову відвідувачі оглядали виставкові роботи, шукали серед них близькі своєму серцю. Великий інтерес викликала серія ескізів про спорт. Кольорові динамічні замальовки приваблювали до себе погляд.

Борис Оглі був фахівцем художнього оформлення і філателістом. Це допомогло йому стати успішним і популярним професіоналом своєї справи. Майже 90 % усіх марок Придністров’я намальовані його рукою. Почесною місією свого життя він вважав особисту відповідальність за обличчя держави, зображене на спеціальному знаку поштової оплати. Більше того, він активно підбирав дизайн до багатьох із них.

Найбільш пронизливі слова про художника промовив його близький друг, філателіст Михайло Рашков: «Що таке виготовлення малюнка майбутньої марки? Це філігрань, обличчя держави. Він гідно справлявся з цим завданням. Був часто небагатослівним, але все, що говорив, потрапляло в ціль. Таким він мені запам’ятався, діловим інтелектуалом, професіоналом у всьому. Мій друг Борис Оглі житиме у своїй продукції – марці, а марки, повірте мені, живуть дуже довго».

Виставкова композиція філателії, розміщена в Бендерському Придністровському державному художньому музеї, доступна для відвідування протягом місяця

Марина СОВА.

Автор фото: Катерина Ананська