Цей біль не втамувати ніколи

Відтоді минуло майже 30 років, але придністровці завжди пам’ятатимуть імена захисників, які склали голови за життя, честь, свободу та незалежність нашого Придністров’я.

З 1992 року в республіці функціонує Республіканська громадська організація (РГО) «Союз Пам’ять», яка об’єднує близьких родичів загиблих захисників Придністров’я. Столичне відділення організації з 2000 року очолює Валентина Толстенко. Її чоловік Леонід загинув 3 березня 1992 року, захищаючи Дубоссари  від націоналістів Молдови.

За словами Валентини Вікторівни, головне завдання Союзу – соціальна спрямованість, допомога та підтримка сімей, чиї чоловіки, батьки та сини віддали життя в боротьбі за незалежність ПМР. «Це наша пам’ять, ми ж живемо цією пам’яттю. Вона ніколи не потьмяніє. Це наші чоловіки, сини – все наше, загальне горе. Ми не хочемо, щоби це повторилося. Важливо, щоб молодь ніколи не забувала ці страшні події нашої історії», – сказала представник громадськості республіки.

З сумом жінка розповіла що багато вдів та матерів, які поховали своїх близьких улітку 92-го, пішли з життя. На сьогодні в організації налічується понад 90 сімей захисників республіки.

Керівник столичної організації зазначила, що жінки завжди збираються 1 серпня – в День пам’яті та скорботи. «Поховати сина – страшне горе для кожної матері. Час не зцілив болючі рани в серці матері, яка втратила близьких людей. Завжди відвідуємо Алею Слави на цвинтарі «Дальньому», де лежать наші батьки та сини, які віддали власне життя за нашу свободу. Не підібрати слів, щоб висловити біль тих, хто втратив своїх рідних. Важливо, щоб молоде покоління більше знало про цей день у сучасній історії Придністров’я», – сказала Валентина Толстенко.

За словами жінки, напад Молдови на мирне населення Придністров’я є злочином проти людства.  Як стверджує Валентина Вікторівна, «…правителі Молдови, що розв’язали війну, так і не покаялися ні перед власним народом, ні перед народом Лівобережжя».

Представник громадськості зауважила, що наші батьки й сини є гордістю всього придністровського народу. «Говорять, що час лікує, але це зовсім не так. Мати виплакала всі сльози за загиблим сином. Ці чоловіки могли ще багато зробити для власної сім’ї та республіки. На жаль, їх нема поруч з нами», – з сумом зазначила керівник громадської організації.

Вдова захисника підкреслила, що вдячна керівництву республіки за увагу до питань, які турбують цих героїчних жінок. «Президент Вадим Красносельський досить часто зустрічається з представниками різних громадських організацій патріотичного напрямку. Від імені організації хочу побажати йому реалізації всіх планів, які спрямовані на розвиток республіки», – наголосила Валентина Вікторівна.

Вона також звернула увагу на роботу Уряду республіки на чолі з Олександром Мартиновим. «Зустрічі на майданчику виконавчого органу влади дозволяють представникам громадськості поділитися проблемами, які потребують розв’язання. Олександр Володимирович дає доручення й вдається їх вирішити», – сказала Валентина Толстенко.

Голова столичного відділення РГО «Союз Пам’ять» наголосила, що захист прав та інтересів учасників (інвалідів) бойових дій по захисту республіки був у прерогативі держави мало не з моменту її утворення. «Перший законодавчий акт, який визначає правовий статус ветеранів, а також встановлює норми їх соціальної, правової та матеріальної захищеності, був прийнятий 30 червня 1992-го, тобто ще до офіційного закінчення бойових дій. Нині ми маємо закон про соціальний захист ветеранів війни, сімей загиблих та інвалідів. Нам було надано багато пільг, які є чинними й досі», – констатувала вдова захисника республіки.

Валентина Вікторівна підкреслила, що обов’язком кожного є збереження історичної пам’яті про захисників Придністров’я. Вони є справжніми героями, прикладом мужності та патріотизму для молодого покоління.

Керівник столичного відділення РГО «Союз Пам’ять» відзначила також важливу роль республіканських державних ЗМІ, які висвітлюють значення героїзму захисників ПМР. «Це наша спільна історія. Ми повинні передати нашим нащадкам правдиву інформацію про доленосні роки Батьківщини. Низький уклін придністровським героям за їх подвиг», – сказала Валентина Толстенко

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.