Небезпечні відходи: здавай, а не викидай!

Батарейки, ртутні градусники та ртутні люмінесцентні лампи ніколи не повинні опинятися у сміттєвому відрі для харчових відходів. Пам’ятаймо, що якість нашого життя залежить тільки від рішень, які ми приймаємо щодня.

У сучасному світі такий елемент живлення, як батарейка, є мало витратним у промисловому виробництві й має великий попит. Абсолютно кожен із нас використовує у своєму повсякденному житті пристрої з лужними пальчиковими батарейками та акумуляторні батареї. Побутова електроніка стала невіддільною частиною життя сучасної людини. Телевізори, кондиціонери, аудіоцентри оснащені пультами дистанційного керування, для функціонування яких необхідні батарейки. Велика кількість дитячих іграшок все частіше виготовляється з вбудованими автономними джерелами живлення.

Це повинен знати кожен! Батарейка, що відслужила свій термін, не представляє небезпеки тільки за дотримання правильних умов зберігання. Її корпус має бути цільним і зберігатися в теплому, не вологому приміщенні. Під час потрапляння на звалище разом із побутовими відходами батарейки піддаються руйнівним факторам: корпус зазнає корозії, й токсичний вміст проникає в зовнішнє середовище. У великих кількостях це серйозно загрожує складу ґрунту і води.

Необхідно правильно регулювати збір та утилізацію відходів. Для ефективних змін у цьому напрямку держава перебуває в постійній взаємодії з волонтерами.

Близько п’яти років тому утворився громадський екологічний рух «ЕкоПМР». Його керівником і головним ініціатором є Борис Ефрос. Він, як ніхто інший, має найповнішу інформацію про стан справ з небезпечними відходами (батарейками, ртутними градусниками та ртутними люмінесцентними лампами). Борис розповів, що збором відпрацьованих батарейок у Тирасполі, Бендерах, Парканах, Тернівці та Рибниці на сьогодні займається від п’яти до шести волонтерів. Також у всіх поштових відділеннях (120) установлені коробки для збору батарейок. Наша пошта своїми силами звозить заповнені контейнери в центральне відділення, після чого їх зсипають у 200-літрову бочку. Волонтери збирають батарейки в каністри. Останнім етапом на шляху екологічної утилізації стає дорога в спеціальне автомобільне господарство (САХ), на сортувальну лінію.

Разом з батарейками користувачі часто намагаються здати також і ртутні градусники або люмінесцентні лампи, хоча подібні матеріали повинен приймати ЖЕК. Так буває через не зовсім зручний графік роботи установи для відвідування громадян. Дехто залишає їх на смітнику чи взагалі викидає з побутовими відходами. Цього робити категорично не можна! На жаль, подібні інциденти трапляються через недостатню інформаційну пропаганду. На офіційному сайті «ЕкоПМР» можна ознайомитися зі списками пунктів прийому будь-якого з поданих вище видів шкідливих відходів (http://ekopmr.ru/).

Нині суспільство поступово починає розуміти відповідальність за збереження навколишнього середовища, а держава підтримує ці зміни. Наприклад, нещодавно в центрі Тирасполя вивісили барвистий банер з інфографікою про батарейки.

Турбота про екологію – це спільна справа, де важливий внесок кожного. На думку керівника «ЕкоПМР» Бориса Ефроса, велике позитивне зрушення в цьому напрямку можливе завдяки розміщенню інформаційних наклейок на сміттєзбірниках, поширенню інформації про пункти збору небезпечних відходів у під’їздах житлових будинків та заохоченню волонтерів.

Кожен із нас уже сьогодні може зібрати вдома відпрацьовані лужні пальчикові батарейки, акумуляторні батареї, ртутні люмінесцентні лампи, але не для того, щоб продовжувати зберігати їх чи бездумно викидати на звалище, а знайти найближчий пункт прийому і здати

Олександра ТИМКО.