Підтримка населення з боку держави триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради 22 грудня народні обранці розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер життєдіяльності держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, у другому читанні депутати прийняли проект закону ПМР «Про затвердження державної цільової програми (ДЦП) «Відновлення та розвиток меліоративного комплексу ПМР на 2022 – 2026 роки».

Нагадаємо, що влітку нинішнього року Верховна Рада вже опрацьовувала документ у першому читанні. Здебільшого така програма необхідна аграріям, які неодноразово нагадували про свої проблеми, пов’язані з посухою. Без штучного зрошування в посушливі роки господарства зазнають збитків. Щоб гарантувати стабільний урожай, необхідно відновлювати зрошувальну систему республіки. До того ж нова держпрограма спрямована на створення додаткових робочих місць та зниження обсягу імпортованої продукції, а це вже гарантія продовольчої безпеки Придністров’я. До підготовки програми долучилися депутати Верховної Ради, представники Уряду та землекористувачі.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, головними ресурсами республіки є земля, сільське господарство й перероблення його продукції. «Для того, щоб перейти до інтенсивного сільського господарства, необхідно розгорнути більш масове вирощування овочів, фруктів, вкладати кошти в розвиток садів, виноградників, у переробну промисловість.

Нам необхідно створити для цього такі умови, щоб аграрії, бізнесмени, які вкладатимуть кошти, розуміли, що жодні зовнішні фактори не вплинуть на той урожай, який вони можуть зібрати», – зауважив законодавець.

У рамках пленарного засідання депутати ухвалили одразу у двох читаннях пропозиції Уряду щодо продовження дії на 2022 рік ДЦП «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР на 2019 – 2021 роки». Ця програма націлена на розвиток у республіці підприємництва, формування сприятливого бізнес-середовища та просування вітчизняних товаровиробників. За даними Мінекономрозвитку було підготовлено для роботи в бізнесі 1 244 особи, з яких 151 – прослухала курс з основ створення власного бізнесу та 1 093 особи підвищили свою кваліфікацію як менеджери підприємницьких структур. Понад 93 % придністровців відкрили власний бізнес або перебувають на стадії його відкриття, тобто програма підтвердила свою актуальність та ефективність.

У рамках цієї ж програми планується продовжити реалізацію проектів «Функціонування бізнес-школи» та «Купуй придністровське!»

Бізнес-школа формує базові знання, які дають можливість підприємцям-початківцям розпочати ведення власної справи. Близько 60 підприємців та 200 менеджерів підприємств мають можливість здобути відповідні знання в бізнес-школі Торгово-промислової палати ПМР.

Основними заходами проекту «Купуй придністровське!» є розвиток онлайн-торгівлі в Придністров’ї, залучення торгових підприємств до заходів проекту, проведення виставок-ярмарків, фестивалів та конкурсів. Це загальнореспубліканський проект з підтримки місцевих виробників і просування їхньої продукції на внутрішньому ринку.

Депутати Верховної Ради ухвалили також державну програму виконання наказів виборців. Наступного року вона фінансуватиметься не з Фонду капітальних вкладень, як це було раніше. На пленарному засіданні було вирішено наступного року продовжити термін виконання незавершених робіт у 2021 році

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби Верховної Ради.