Зупинимо корупцію разом

Корупція є серйозною загрозою безпеці країни. Вона завдає великої шкоди суспільству, зазіхає на основи державної влади, знижує ефективність діяльності державних і муніципальних органів прокуратури та підриває їхній авторитет, ускладнює економічний розвиток країни загалом.

Руйнуючи демократичні інститути та цінності, поняття про справедливість та суспільний обов’язок, корупція завдає шкоди сталому розвитку держави та правопорядку. У нашій республіці корупційним проявам протидіють співробітники Управління боротьби з економічними злочинами та корупцією (УБЕЗтК) МВС ПМР.

За словами старшого лейтенанта міліції Ольги Березовської, на сьогодні найбільш поширений корупційний злочин – це хабар. «Причому за здійснення чи нездійснення посадовцем своїх повноважень можуть «розплачуватися» не лише грошима. Це можуть бути інші матеріальні чи нематеріальні цінності. Тобто те, що зазвичай називають «блат». Наприклад, різноманітні послуги, пільги, соціальні вигоди», – пояснила представник міліцейського відомства.

За даними статистики у 2021 році співробітники Міністерства внутрішніх справ ПМР задокументували 18 фактів пропозиції та отримання хабарів. У тому числі шість – виявлено особовим складом підрозділів УБЕЗтК.

Ольга Березовська нагадала, що відповідальність за скоєні корупційні правопорушення несуть усі: громадяни Придністров’я, іноземці та особи без громадянства. «Яка це буде відповідальність (кримінальна, адміністративна, цивільно-правова чи дисциплінарна), вирішуватиме суд. Відповідно до чинного законодавства ПМР фізична особа навіть може бути позбавлена права обіймати певні посади. У разі коли корупційне правопорушення, підготовка до нього або створення умов для його скоєння здійснюються від імені або на користь юридичної особи (організації), до юридичної особи також можуть бути застосовані заходи відповідальності. Причому, застосування їх до юридичної особи не звільняє від відповідальності за дане правопорушення винну фізичну особу, і навпаки», – зауважила представник МВС.

Якщо розглядати кримінальну відповідальність за скоєння корупційних злочинів, то Кримінальний кодекс ПМР передбачає дуже серйозні покарання – аж до 10 років позбавлення волі за отримання хабара, а також і за його пропозицію. Тобто перед законом відповідає не лише той, хто отримує хабар, а й той, хто його дає.

Приміром, санкція ч. 3 ст. 287 КК ПМР, тобто за дачу хабара, передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років зі штрафом у розмірі 60-кратної суми хабара. За одержання хабара (ч. 1 ст. 286 КК ПМР) передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від 25-кратної суми хабара з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 3 років, або позбавлення волі на строк від 3 років зі штрафом у розмірі 20-кратної суми хабара.

Аналізуючи ефективність боротьби з корупцією, Ольга Березовська зазначила, що недостатньо лише виявляти та припиняти протиправні факти, що мають місце. Важливо проводити профілактичну роботу з громадянами.

«Корупція проявляється в різних сферах життєдіяльності держави та її громадян. Таким чином вона не лише підриває економічний розвиток і стимулює тіньову економіку. Корупція також деформує правосвідомість громадян: будь-яка людина вважатиме, що задовольнити особисті та колективні інтереси шляхом підкупу посадовця – нормально. Такі хибні переконання вестимуть до хаосу. Необхідно формувати в суспільстві нетерпимість до корупційної поведінки. Роз’яснювати через ЗМІ, чим небезпечні ці злочини, яка за них передбачена відповідальність», – наголосила офіцер міліції.

Правоохоронні органи в боротьбі з корупцією орієнтовані на забезпечення та захист основних прав і свобод людини та громадянина. Люди, які вчиняють правопорушення такого характеру, повинні відповідати за це. Тому органи державної влади та місцевого самоврядування ведуть відкриту діяльність. Однак розкривати корупційні махінації замало. Необхідно ще застосовувати комплекс заходів щодо запобігання корупції.

В Управлінні боротьби з економічними злочинами та корупцією МВС ПМР працює гаряча лінія, куди люди можуть зателефонувати та повідомити про можливі протиправні дії, про які їм стало відомо. До того ж, є можливість написати електронний лист на сайт МВС ПМР. Там є окрема вкладка «УБЕЗтК». Варто зазначити, що жодне зі звернень не залишається без розгляду та відповідного реагування з боку правоохоронців.

Зателефонувати в  УБЕЗтК МВС ПМР ви можете за номером 0-800-22-800. Співробітники Управління завжди готові відповісти на запитання громадян, надати необхідну допомогу та професійну консультацію

Сергій ЛЕВЧЕНКО. 

Фото з вiдкритих джерел.