Онлайн-семінар за підсумками року

Територіальні податкові інспекції 17 грудня провели черговий спільний онлайн-семінар з питань застосування податкового та іншого, в межах компетенції податкових органів, законодавства Придністровської Молдавської Республіки. Семінар відбувся в режимі Zoom-конференції.

Такий формат ділових зустрічей уже став традиційним і, як показала практика, здобув популярність у придністровських платників податків.

Податкова система Придністров’я постійно вдосконалюється. Завдяки впровадженню електронного документообігу, зменшується час обробки запитів, відпадає необхідність безперервного дублювання документів. Практика проведення онлайн-семінарів і присутність податківців в Інтернет просторі (Вайбер, Телеграм тощо), також сприятливо позначається на роботі податкових органів і спрощує життя придністровським підприємцям.

З доповідей співробітників податкових служб республіки учасники семінару дізналися про нововведення і найбільш типові помилки та порушення. Тепер є можливість оперативно ставити запитання й діставати інформаційно-консультативну підтримку від фахівців в реальному часі.

Відкрили семінар представники Тираспольської податкової інспекції. За ними, по черзі, виступали податківці Бендер, Слободзеї, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці та Кам’янки.

Працівники податкових служб республіки поінформували учасників семінару про всі зміни та поправки в податковому законодавстві, а також проаналізували питання та порушення, що найбільш часто мають місце в організаційній роботі та поданих документах. Наприклад, ненадання або несвоєчасне надання фінансової та податкової звітності. У цьому аспекті були названі терміни здачі звітності для кожної з категорій платників податків окремо. Були розглянуті також й інші порушення податкового кодексу, що найчастіше трапляються.

Придністровські платники податків, які брали участь у семінарі, ставили свої запитання представникам територіальних податкових інспекцій. Більшість проблем була надіслана через чат. Їх порушили ДУП «ЄРЕМ», ТОВ «Анком», ТОВ «Бирликь» тощо, а також приватні підприємці. З-поміж інших пролунало й запитання про те, з якого часу будуть враховуватися лікарняні листи з діагнозом «Ковід».

На семінарі було анонсовано пролонгування пільг для організацій охорони здоров’я та соцзабезпечення, пільгове кредитування для організацій у галузі туризму, а також керуючим організаціям (управління багатоквартирними будинками). Учасники важливої події говорили про заходи підтримки малого та середнього бізнесу, про землекористування.

Рибницькі фахівці звітували про результати експерименту з запровадження електронного документообігу, який стартував 1 вересня: 2 865 індивідуальних підприємців міста та району замінили паперові документи на QR-код, а також перейшли на онлайн-оплату податків.

Директор Державної податкової служби ПМР Євген Кошелєв звернув увагу учасників на матеріали податків і зборів, за якими відбулися зміни в чинному законодавстві. Він закликав стежити за новинами, які будуть розміщуватися на сайті, та попросив усіх залишатися на зв’язку з податковими інспекціями, додавши при цьому, що податківці готові надавати допомогу з усіх питань, що стосуються електронної звітності, в режимі реального часу. Керівник служби нагадав, що існують Вайбер-спільноти й Телеграм-канали, за якими також надаються консультації, він запропонував активно ними користуватися. Є. Кошелєв подякував усім за участь у семінарі й запросив на наступний, уже в першому кварталі 2022 року

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото IA «Новости Приднестровья».