Підсумки роботи Уряду за п’ять років

Голова Уряду Олександр Мартинов підбив підсумки діяльності за п’ять років та висловив подяку всім, хто сприяв розвиткові потенціалу Придністров’я в різних галузях.

Розповідаючи про зміцнення і розвиток економіки, Олександр Мартинов зазначив, що за п’ять останніх років Уряд разом зі Спілкою промисловців, аграріїв та підприємців, керівниками промислових та сільськогосподарських підприємств зумів збалансувати податкове навантаження на економіку. Цього домоглися навіть попри труднощі та кризу з державними фінансами, спричинену, серед іншого, пандемією коронавірусної інфекції. Для підтримки економіки вдалося залишитися в межах коридору 27–29 % ВВП. До того ж, Уряд не змінював тарифну політику на газ, щоб підприємства не зупинились, а мали змогу продовжувати свій розвиток.

Урядом була розроблена програма пільгового кредитування підприємств реального сектора економіки. Вона дала добрий результат, і за минулі роки стала стимулом для інвестицій на території нашої республіки.

Щодо розвитку сільського господарства, прем’єр виділив ті інструменти, які в республіці були впроваджені вперше: це дотації на кожен літр молока, субсидії на придбання поголів’я елітної молочної рогатої худоби, пільговий тариф на поливну воду. Така політика сприяла рухові вперед, забезпечила продовольчу безпеку республіки та імпортозаміщення.

Олександр Мартинов зазначив, що Уряд зумів стабілізувати державні фінанси. Завдяки грамотній політиці Мінфіну, вдало плануються всі прибутки, витрати та джерела їхнього покриття з огляду на реальну ситуацію. Саме це дозволяє за будь-яких обставин, у тому числі й по зовнішньоекономічній діяльності, своєчасно забезпечувати взяті на себе соціальні зобов’язання, а також програми розвитку.

Минула п’ятирічка стала значним кроком уперед у будівництві та ремонті соціальної інфраструктури. Відремонтовані десятки дитячих садків, шкіл, лікарень, поліклінік, продовжується благоустрій міст та районів нашої республіки. У 2017 році за рішенням Президента та Уряду було створено Фонд капітальних вкладень, який виступив потужним драйвером та джерелом розвитку. Ця програма діє вже чотири роки, якщо вона працюватиме ще п’ять – сім років, пощастить зробити ще дуже багато для відновлення освітніх та медичних закладів.

У державі стали надійними комунальні послуги, оскільки Уряд узяв на себе відповідальність за недопущення катастрофи, яка могла статися через значну зношеність теплових, водоносних, каналізаційних, електричних мереж. Було вироблене рішення, щоб доплачувати за населення підприємствам ЖКГ різницю між реальним тарифом і тим, що стабільно сплачують самі громадяни. Це дуже важливо, оскільки система ЖКГ є одним із фундаментів життєдіяльності держави.

Протягом трьох років працює Дорожній фонд, через який оновлюються дороги, облаштовуються тротуарні доріжки в містах та районах, триває замощення тротуарною плиткою прилеглих територій шкіл та подвір’їв дитячих садків.

Держава також запровадила цільовий збір на розвиток меліорації. Цей захід та пільгові кредити, про які йшлося вище, допомогли збільшити площу зрошуваних земель у кілька разів. В історії Придністров’я таке відбувається вперше, і нині, на прикладі цьогорічного врожаю, ми бачимо гарний рух уперед: зростають урожайність, валютна виручка, податкові відрахування до бюджету та кількість робочих місць на селі.

Олександр Мартинов висловив подяку за самовіддану працю керівництву МОЗ, усім лікарям, медичним працівникам, які героїчно боролися за життя людей в умовах пандемії коронавірусу. «Ефективна та самовіддана боротьба за людські життя в умовах пандемії коронавірусу ведеться досить ефективно, якщо порівнювати показники ПМР з іншими країнами», – зауважив Голова Уряду. Він не залишив поза увагою й програму з порятунку людей, що страждають на серцево-судинні захворювання. Уперше запроваджена в дію, вона допомогла вижити багатьом придністровцям.

Голова Уряду пригадав і Програму забезпечення молодих сімей житлом, про яку йдеться у Стратегії розвитку держави, затвердженої Президентом. Зусиллями органів влади, банківської системи республіки на початку нинішнього року житлову програму було запущено, завдяки чому понад сто придністровських сімей стали щасливими господарями власних квартир.

Крім того, Олександр Мартинов подякував усім, хто брав участь у розробці Порталу державних послуг, а також громадським організаціям за тісну та продуктивну співпрацю

Аліса КОХАНОВА.