Братні республіки – ПМР і РА

22 січня 2018 року виповнюється 25 років від дня підписання Договору про дружбу і співробітництво між Придністровською Молдавською Республікою та Республікою Абхазія (РА).

Базовим документом, на основі якого сформувалися нинішні відносини між Абхазією та Придністров’ям, став Договір про дружбу і співробітництво ПМР і РА, який 22 січня 1993 року підписали Голова Верховної Ради РА Владислав Ардзинба та Президент ПМР Ігор Смирнов. Договір закріплював довірчий характер між сторонами й визначав сфери подальшого співробітництва між Придністров’ям та Абхазією.

У преамбулі Договору йдеться: «ПМР і Абхазія, ґрунтуючись на спільності цілей і завдань щодо зміцнення своєї державності, спонукувані прагненням до подальшого розвитку і зміцнення всебічного співробітництва між республіками, упевнені в тому, що встановлення справедливих політичних, економічних і культурних відносин, заснованих на співпраці органів влади, господарських органів, культурних товариств і установ, що є незаперечною гарантією демократичного розвитку; твердо відстоюючи справу забезпечення прав людини, висловлюючи волю зробити внесок щодо розв’язання нагальних економічних та соціальних питань, керуючись прагненням своїх народів до самовизначення, незалежності та суверенітету, вирішили укласти цей Договір про дружбу і співробітництво».

Ось уже 25 років Абхазія та Придністров’я йдуть разом, встановлюючи й розвиваючи державні, культурні, освітні відносини та просто людські стосунки. 2017 рік став гідним продовженням розвитку міждержавних відносин.

Задля забезпечення можливостей для побудови економічних і торговельних відносин на основі режиму найбільшого сприяння зі взаємним наданням торговельних преференцій, задля забезпечення вільного в’їзду громадян обох держав, визнання документів, виданих компетентними органами країн, відкриття нових напрямків співробітництва, серед яких – боротьба зі злочинністю, надання допомоги в ліквідації надзвичайних ситуацій, туризм; задля розширення співробітництва у сферах економіки, екології, науки, культури, охорони здоров’я у 2017 році підписано Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між РА та ПМР та Угоду про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво Гудаутського району РА з Дубоссарським районом і містом Дубоссари ПМР.

27 грудня 2017 року під час 13-го засідання IV сесії шостого скликання ВР ПМР ухвалено Закон ПМР «Про ратифікацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між ПМР і РА». 28 грудня 2017 року на засіданні сесії Народних Зборів – Парламенту РА одностайно проголосували за ухвалення Закону «Про ратифікацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між ПМР і РА».

11 січня 2018 року Президент ПМР Вадим Красносельський підписав Закон ПМР «Про ратифікацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між ПМР і РА». Текст Договору, підписаний 29 вересня 2017 року, відображає сучасні реалії правового та політичного поля, у ньому ще раз підтверджується взаємне визнання республіками незалежності та суверенітету, виражається готовність до подальшого поглиблення партнерства та виведення міждержавних відносин на якісно новий рівень.

Задля розвитку раніше досягнутих домовленостей у 2017 році відбулася низка взаємних візитів. У березні 2017 року делегація ПМР у складі Голови ЦВК Олени Городецької, радника Голови Верховної Ради Сергія Широкова і депутата Парламенту Олександра Коршунова взяла участь як міжнародні спостерігачі на виборах депутатів Народних Зборів – Парламенту РА. 29 травня 2017 року до Придністров’я прибула делегація Міністерства закордонних справ РА у складі міністра закордонних справ Даура Кове і помічника міністра закордонних справ Іраклія Тужба для участі в заходах, присвячених 25-й річниці від дня утворення МЗС ПМР.

У липні того ж року делегація МВС ПМР відвідала Абхазію. Делегація, у складі якої були міністр внутрішніх справ і представники Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР, взяла участь в урочистих заходах, приурочених до 11-ї річниці утворення МНС РА. Наприкінці вересня – на початку жовтня 2017 року відбувся робочий візит Президента ПМР до РА. Під час візиту Вадим Красносельський взяв участь у заходах з нагоди Дня Перемоги народу Абхазії.

Відносини Абхазії та Придністров’я завжди відігравали важливу роль як у зовнішньополітичному, так і у внутрішньополітичному житті наших держав. Ці відносини мають характер стратегічного, багатопланового партнерства і відіграють ключову роль у досягненні загальних цілей на міжнародній арені. ПМР і РА пов’язує близько тридцяти різних міждержавних і міжвідомчих документів. Робота в рамках цих угод охоплює широке коло актуальних цілей і завдань, серед яких – співробітництво в економічній, гуманітарній, правоохоронній та соціальній сферах.

З моменту встановлення двосторонніх відносин Абхазія та Придністров’я консолідували свої зусилля у зовнішньополітичній сфері для реалізації своїх національних інтересів. У 2017 році робота в цьому напрямку була продовжена.

Тривала торік і міжвідомча робота, зокрема щодо співробітництва та розширення взаємодії між РА і ПМР у військово-політичній сфері. Ця робота ведеться на підставі Угоди «Про співробітництво між Міністерством оборони ПМР і Міністерством оборони РА» від 2012 року.

Взаємодію між МВС ПМР і МВС РА було налагоджено 6 років тому – у липні 2011 року, після підписання Угоди «Про співробітництво між МВС ПМР і МВС РА». У рамках цієї Угоди в 2017 році відбувалися робочі зустрічі та консультації. У 2017 році була проведена велика робота з налагодження співпраці між підрозділами з надзвичайних ситуацій двох держав (МВС ПМР – МНС РА).

Народні Збори – Парламент РА, Верховна Рада ПМР і Парламент Республіки Південна Осетія, об’єднані у Міжпарламентській Асамблеї держав – учасників Співтовариства «За демократію і права народів» проводять постійні пленарні засідання. 2017 року чергове засідання пройшло у Цхінвалі, на якому одним із рішень було визначено, що головування в Міжпарламентській асамблеї залишається у 2018 році у Південно-Осетинської сторони.

ЦВК республік не знижували динаміки відносин у 2017 році. Вибори Президента ПМР в грудні 2016 року, парламентські вибори в Абхазії в березні 2017 року роблять актуальним таке співробітництво, яке становить взаємний інтерес для сторін.

 У 2017 році розширилися зв’язки між держадміністраціями Придністров’я і Абхазії. До чинних угод між Тирасполем і Сухумі, Бендерами та Очамчирою додалися досягнуті домовленості між Гудаутським і Дубоссарським районами в царинах культури, спорту, освіти та економіки. Адміністрація Дубоссарського району ПМР ініціювала підписання угоди саме з Гудаутою, оскільки Роман Радковський, доброволець із Дубоссар, загинув під час Вітчизняної війни народу Абхазії й був похований у селі Звандрипш Гудаутського району.

2017 року тривала робота із забезпечення необхідних умов щодо надання абхазькими фахівцями придністровським захисникам послуг з протезування. Надання цього виду медичних послуг потребують 28 інвалідів, які захищали ПМР. У перспективі цим видом медичної допомоги зможуть скористатися не тільки захисники Придністров’я, а і всі придністровці, які потребують протезування.

Не втрачає своєї актуальності й процес зміцнення двосторонніх зв’язків у царині освіти та молодіжної політики. У співпраці з профільними відомствами ведеться активна робота на майданчиках різних конференцій і форумів за безпосередньої участі державних університетів Абхазії та Придністров’я.