Ми люди різних професій, а мова у нас одна – молдавська

Голова Бендерської філії Союзу молдаван Придністров’я Світлана Галбен організувала зустріч учнів Бендерського медичного коледжу з головою Республіканського громадського руху «Союз молдаван Придністров’я», головним редактором газети «Адевэрул Ністрян» Сергієм Санду.

 На зустріч була запрошена Галина Гурськи – член Спілки письменників Придністров’я, перший віце-голова руху. Молодь порадувала поетесу знанням її поетичних творів, а також представила на її суд свої вірші. Галина Борисівна уважно вислухала всіх і подякувала молодим поетам за приємний сюрприз. Аналізуючи їх лірику, вона порадила авторам-початківцям більше працювати над своїми творами.

«Хочу зазначити, що теми ваших віршів вічні: мати, природа, батьківщина, любов, рідна мова. Але звукову структуру творів потрібно удосконалювати, і потім ми з задоволенням будемо їх публікувати в газеті «Адевэрул Нистрян». Кожна людина в душі поет, письменник, тож чому б вам, молодим, не поділитися своїми думками, почуттями з іншими. Хто знає, можливо завтра ви станете знаменитими, і я ще буду пишатися, що допомагала вам робити перші кроки в поезії», – підкреслила Галина Гурськи.

Студентки коледжу порадували глядачів майстерним виконанням веселих молдавських пісень і запального народного танцю. «Я рада, що сьогодні насолодилася вашою цікавою концертною програмою, – щиро подякувала член президії Спілки молдаван Доріна Габужа. – Слухаючи молдавську мову, я почувала себе як вдома». Вона розповіла, як на уроках можна використовувати республіканські газети для вивчення офіційних мов.

Сергій Санду поділився зі студентами особливостями журналістської роботи, розповів про газету, яка тільки в Придністров’ї видається молдавською мовою з використанням споконвічно кириличної графіки. «Ми пишемо для вас і про вас. Наша редакція намагається висвітлювати різні сфери людської діяльності. Зберегти традиції і звичаї молдавського народу, розповісти всім про нашу батьківщину, про внесок кожної людини в її сьогодення та для досягнення кращого майбутнього – це наша мета», – підкреслив він.

Користуючись нагодою, Сергій Іванович порекомендував присутнім передплатити газети, які видаються в нашій республіці офіційними мовами: молдавською, українською та російською. Керівництво коледжу подякувало гостям за те, що вони відвідали навчальний заклад, а студентам – за серйозне ставлення до підготовки та проведення зустрічі.

«Спасибі газеті «Адевэрул Нистрян» за те, що вона зберігає нашу молдавську мову. З історії ми пам’ятаємо, що Олександр Добрий правитель Молдавського князівства в першій половині ХV століття, укладаючи договір з литовськими купцями, писав грамоту кирилицею, і ці документи досі зберігаються в Державному національному архіві Молдови. Сподіваюся, що так само, як і в тому договорі, ми збережемо нашу мову на століття», – зазначила заступник директора коледжу Наталя Сорокіна.

Аналогічні зустрічі були організовані у Слободзейській ЗОШ № 1, Бендерському педагогічному коледжі та Бендерській СШ № 15. У цих освітніх установах у молдавських класах і групах газета «Адевэрул Нистрян» користується неформальною популярністю. Багато учнів та студентів знайомі з газетою з раннього дитинства. «Мої батьки постійно передплачують «Адевэрул Нистрян». Поступивши в коледж, я і сама вирішила передплачувати цей ЗМІ», – сказала нам першокурсниця Бендерського педагогічного коледжу Влада Писаренко.

Завершуються такі молдавські посиденьки традиційною «Хорою дружби», коли до величезного кола збираються учні, викладачі та гості свята, і, взявшись за руки, утворюють велике коло друзів. «Я радий, що молоде покоління активно підтримує нашу газету. На мою думку, треба частіше влаштовувати відкриті діалоги з читачами», – вважає Сергій Санду.

Союз молдаван Придністров’я і редакція «Адевэрул Нистрян» планують і надалі проводити подібні заходи з метою популяризації республіканських газет у Придністров’ї.

Ірина   ПЛАТИКА.