У новий рік – з новим бюджетом

На порядку денному пленарного засідання Верховної Ради 24 грудня головним стало ухвалення в третьому читанні проекту закону «Про республіканський бюджет на 2022 рік».

За повідомленнями парламентської прес-служби, спільна робота всіх гілок влади над основними параметрами головного фінансового документа дозволила зберегти його соціальну орієнтованість та продовжити реалізацію програм розвитку.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун звернув увагу на те, що республіканський бюджет на наступний рік був ухвалений до завершення календарного року. Для всіх придністровців важливим є те, що бюджет на 2022 рік забезпечений реальними джерелами, які ми повинні максимально й ефективно використовувати. Депутат назвав зокрема головні ресурси й багатство нашої країни – землю, сільське господарство, перероблювальну галузь. «Держава зможе своєчасно та в повному обсязі виконувати взяті на себе зобов’язання – виплачувати зарплати, пенсії, соціальні допомоги. Триватиме реалізація програм, які сприяють у розвитку економіки. Це субсидування відсоткової ставки, соціальні напрями, придбання житла молодим спеціалістам, надання медичної допомоги», – зауважив законодавець.

Продовжиться реалізація Фонду капітальних вкладень, до бюджету 2022 року закладено кошти на розвиток підприємництва. Гроші передбачені на навчання підприємців-початківців у бізнес-школі, яке практикується в нашій республіці з 2019 року. Пролонговано функціонування проекту «Купуй придністровське!» Держава й надалі компенсуватиме частину процентної ставки за кредитами тим підприємцям, які реалізують свої пропозиції та напрацювання в пріоритетних галузях нашої економіки. У 2022 році гроші будуть виділені на підтримку сільського господарства, відновлення та розвиток меліоративного комплексу республіки.

Наступного року продовжиться виплата компенсації за радянські вклади. Уперше до бюджету закладено кошти на придбання житла захисникам Придністров’я, які цього потребують. Триватиме дія цільових програм у галузі охорони здоров’я.

Окремо в головному фінансовому документі передбачено ресурси на підтримку населення та збереження на поточному рівні тарифів на комунальні послуги. Для громадян вартість енергоносіїв значно нижча за реальну вартість завдяки фінансуванню з бюджетних джерел міжтарифної різниці. Таку політику продовжать реалізовувати й у 2022 році.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов наголосив, що в головному фінансовому документі на наступний рік збережені всі основні цільові фонди та державні програми, що діяли й минулого року: «Фонди з розвитку підприємництва, капітальних вкладень, розвитку територій, екологічний та дорожній фонди, Фонд підтримки молоді. Наприклад, за деякими ми збільшили фінансування – це принципове рішення парламенту щодо фондів сільського господарства та відновлення меліоративного комплексу, Пайовий фонд – з якого селяни отримують гроші за земельні паї, які вони здають в оренду».

Нові державні цільові програми теж фінансуватимуться наступного року. Зокрема, програма з лікування серцево-судинних захворювань, переоснащення службового автотранспорту для пожежної охорони, програма з забезпечення житлом захисників Придністров’я.

За словами Олександра Коршунова, під час роботи над бюджетом, спільна праця Верховної Ради, Уряду та Президента ґрунтувалася на тому, щоб громадяни ПМР були впевнені в повному виконанні державою своїх соціальних обов’язків перед ними. «Усі соціальні допомоги, заробітні плати та пенсії забезпечені фінансуванням та виплачуватимуться вчасно й на 100 %», – зазначив Голова Верховної Ради

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.