Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу, що відбулося 27 грудня, зазначено, що в Придністров’ї вакциновано третину дорослого населення.

Триває розгортання й активізація процесу ревакцинації. ЗМІ та дільничні медпрацівники інформують про можливості підтримати імунітет. Фахівці перевіряють пункти вакцинації. У святкові новорічні дні медичні установи працюватимуть безперебійно, так само, як пункти щеплення та ПЛР-лабораторії.

Кризові центри змінять розклад роботи: припинять діяльність із полудня 31 грудня до 15:00 першого січня. Такий самий графік прописаний на різдвяні дні: перерва в роботі центрів передбачена з 12:00 шостого січня до 15:00 сьомого січня.

Учасникам наради повідомили, що захворюваність на коронавірус у республіці знижується вже дев’ятий тиждень поспіль, тому прийняте рішення про скорочення ліжкового фонду. Заплановане згортання інфекційного стаціонару, що тимчасово діяв на базі столичного госпіталю ветеранів, там COVID-пацієнтів не прийматимуть.

Скорочена кількість ліжкомісць до 365 одиниць в інфекційному госпіталі при Республіканській клінічній лікарні, до 270 – у Слободзейському, до 151 – у Дубоссарському, до 120 – у Рибницькому госпіталі. У Бендерській міській лікарні для носіїв коронавірусу вирішено залишити понад 250 ліжок.

Йшлося про новорічні свята для дітей. Учасники наради зійшлися на думці, що батькам, які бажають залучитися до участі в заходах у дитячих дошкільних установах і школах, дозволять бути присутніми лише за наявності у них довідки про негативний результат ПЛР-тестування. Термін дії документа – 72 години.

Одним із питань порядку денного було інформування присутніх щодо вартості лікування носіїв коронавірусу в медичних установах республіки. Витрати держави в цьому випадку складаються з зарплати медперсоналу, вартості медикаментів, засобів індивідуального захисту та перев’язувального матеріалу, а також харчування, проведення досліджень проб біоматеріалу та обстежень із застосуванням спеціалізованого медобладнання тощо.

Вартість перебування в стаціонарі та лікування одного дорослого пацієнта госпіталю другого рівня (за умови легкого перебігу хвороби) становить 294 рублі на добу; за середнього ступеня важкості – 1 291 рубель, у складних випадках сума сягає 3 279 рублів. Вартість лікування дітей у госпіталі варіюється від 619 до 842 рублів на добу.

Витрати держави на надання медичної допомоги під час лікування коронавірусу на дому становлять від 43 до 55 рублів на добу – залежно від віку хворого (без урахування комп’ютерної томографії, що проводиться за потребою коштом бюджету; вартість обстеження – 306 рублів).

Вадим Красносельський зазначив, що кожна хвиля COVID-19 –це близько 100 млн рублів при-

дністровського бюджету. При цьому Глава держави підкреслив ефективність механізму лікування носіїв коронавірусу коштом держави та наголосив, що гарантування медичної допомоги є конституційним правом громадян Придністров’я.

На завершальному засіданні констатували, що протягом року члени Оперштабу збиралися повним складом 67 разів. За підсумками засідань прийнято понад 600 рішень, які виконувалися в робочому порядку. Вадим Красносельський назвав роботу штабу ефективною, висловив подяку всім, задіяним у боротьбі з COVID-19.

Наступне засідання Оперштабу відбудеться 3 січня 2022 року

Аліса КОХАНОВА.