ВОДОХРЕЩА

Свято Богоявлення в Бендерах

Багато парафіян прийшло ранком 19 січня до Преображенського кафедрального собору Бендер. Урочиста літургія на честь великого православного свята Богоявлення тривала до полудня.

За традицією відбувся й хресний хід. Разом зі священнослужителями собору парафіяни та всі охочі пройшли вулицею Суворова до річки Дністер. Тут, на міському пляжі, настоятель Преображенського собору протоієрей Іоан Калмик здійснив православний християнський чин освячення води. Першими у святу купіль занурилися священнослужителі.

Цього року за розпорядженням держадміністрації було організовано дві купелі – окремо для жінок і чоловіків. Придністровські й російські військові, працівники міліції теж організували хрещенські купання: розгорнули намети з опаленням, і всі охочі, після занурення в Дністер, могли безкоштовно поласувати гарячим чаєм з бутербродом. І погода цього святкового дня видалася на славу. Завірюха, що вирувала напередодні, вгамувалася, і до полудня в небі засяяло яскраве сонце. Городяни йшли на свято Водохреща цілими родинами, у веселому настрої з легкістю на серці, а з купелі виходили умиротвореними й радісними.

Для всіх вірян свято Богоявлення – це перш за все умиротворена, зворушлива радість з нагоди існування у віках трьох священних таємниць, глибоко пов’язаних із самою суттю християнства як релігії. Події хрещення уособлюють троїстість Божества. Сам Господь являє себе в трьох іпостасях: Отця, Сина і Святого Духа. Для православних християн хрещення Ісуса – свідчення появи у світі того, хто спроможний розділити з людьми не тільки радість життя, а й наслідки гріховних діянь і навіть саму смерть.

«Наче щось хороше, добре й тепле зароджується в середині, – свідчить городянка Світлана, тільки-но вийшовши з купелі. Нам не можна забувати й про свою душу. Коли ти входиш у цю обпалюючу тіло воду – перехоплює дихання, а от коли виходиш, то відчуваєш таку благодать і легкість, які словами не передати. Серце наповнюється почуттям нового життя».

Володимир   ПУКЛІЧ.

 

Водохресна купіль у Тирасполі

У Тирасполі міська влада готувалася до Водохреща заздалегідь: на території міського пляжу встановили місткі утеплені намети для переодягання, розмістили великий котел для підігріву води (так звану купіль) для тих, хто хотів би долучитися до обряду, але за станом здоров’я не може пірнути в крижану річку. Дерев’яний поміст від берега аж до води збудували за всіма правилами техніки безпеки: зробили зручні бильця та прикрасили їх свіжим сосновим гіллям.

Навіть найсміливіші «моржі» цього року не наважилися прийти до Дністра за давньою традицією – опівночі, оскільки заметіль та різкий морозний вітер налякали їх. Тому купання розпочалося з раннього ранку, коли встановилася напрочуд гарна погода. Чоловіки, жінки, молоді дівчата й хлопці не хотіли чекати чину освячення води. Спілкуючись із нашим кореспондентом, вони майже всі розповідали, що до річки їх привело бажання оздоровитися, щоб упродовж року уникати простуди.

Молоде подружжя Роман та Ірина повідомили, що приходять до святої «йордані» вже третій рік. Ірина пірнає у річку з молитвою, а Роман тим часом стоїть одягнений на березі, тримає її речі та смакує гарячим чаєм. Сміючись, каже, що ні за які гроші у крижаній воді навіть ноги не вмочить. Були й такі, що чекали на прихід духовенства. О 12-й годині прийшли представники Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Прочитавши молитви, вони опустили хрест у річку з молитвами та піснями. Таким чином відбувся обряд освячення води.

На березі було чимало віруючих, які, на відміну від усіх інших, приступають до купання з благословення священика, тобто свого духовного наставника. Крім того, вони заздалегідь сповідалися і прийняли Таїнство Причастя. Адже це невід’ємна процедура, якої не можна пропускати перед купанням. Чоловіки й жінки, перехрестившись, сміливо входили до освяченої купелі. Серед них був і заступник глави столичної держадміністрації Микола Обручков. Він розповів, що напередодні Водохреща разом із дружиною відвідує церкву, щоб набрати свяченої води. Щодо купання в «йордані», то цей обряд став у родині Обручкових обов’язковим. Чоловік поділився «таємницею»: «Цієї традиції православні дотримуються віками. І це не просто традиція, а обряд очищення в моєму розумінні, якого ми дотримуємося саме цього дня. А ще купання у Дністрі на Богоявлення сприяє гартуванню організму та оберігає від хвороб».

Бадьорими й радісними виходили містяни з води. Хтось фотографувався, стоячи босоніж на сніговому березі, хтось поспішав до польової кухні, де військовослужбовці пригощали їх солодким гарячим чаєм. Неподалік чергувала бригада «Швидкої допомоги», МНСники чатували ближче до води, працівники міліції спостерігали за порядком. На щастя, неприємних випадків не трапилось.

Ірина МАСЛОВА.

 

І відчули душевну благодать…

Здавалося б, несподівана негода напередодні Богоявлення не залишала православним шансів на водохресні купання. Поринути в йордань у таку шалену завію могли зважитися тільки найбільш відчайдушні. Однак ранок 19 січня Господь благословив плюсовою температурою і сонечком.

До полудня на території Дністровського яхт-клубу зібралася велика кількість людей, охочих прийняти водохресну купіль. Тут на випадок нештатної ситуації чергували всі служби цивільного захисту і надзвичайних ситуацій: ДАІ,швидка допомога, водолази тощо.

Чин освячення йордані провів настоятель Дністровського храму святих рівноапостольних Кирила та Мефодія ієрей Євген. Здійснити обряд купання прийшли люди різного віку, які зазначили, що цьогоріч було зручно облаштовано підхід до води. Чекати своєї черги вони могли в захищеному від вітру та холоду елінгу (приміщенні для зберігання яхт). А спускалися до ополонки проходом, застеленим для безпеки килимовими доріжками. Приємною несподіванкою став звуковий супровід всього обряду Хрещення. Над акваторією Кучурганського лиману лунали духовні піснеспіви, що перемежовувалися інформацією про свято Богоявлення. Після купання біля польової кухні охочих частували баранячою шурпою та гарячим чаєм.

Люди, які постійно приймають водохресну купіль, кажуть, що після цього відчувають дивну душевну благодать, з якою живуть ще кілька днів. Вважається, що освячена хрещенська вода цілюща за своїми властивостями. І кожен, хто в ній скупається, відчує приплив фізичних і духовних сил. За церковними канонами, цього дня слід також випустити в небо білого голуба і таким чином «відпустити» різдвяні свята.

Лара   ЧАЙКА.

 

Цілюща водичка-йорданичка

Традиція занурюватися в ополонку у свято Хрещення Господнього щороку набуває все більшої популярності серед жителів Григоріопольського району.

Після святкового богослужіння у храмі «Вознесіння Господнє», його настоятель протоієрей Микола Дзиговський з кліриком ієреєм Василем здійснили обряд освячення води на березі Дністра. Офіційним місцем для традиційного водохресного купання стала спеціально обладнана територія  на центральному  пляжі, яку городяни називають «кремушки». Віддали належне християнським звичаям і представники місцевої влади: на свято завітали глава держадміністрації району та міста Олег Габужа, голова Ради народних депутатів району і міста Андрій Ковтун та заступник глави держадміністрації Валерій Дмитрієв.

Після молебня на березі почали з’являтися перші сміливці, які занурювалися в крижану хрещенську водичку. Залучаються до водохресних купань і дорослі, й діти, бо кожен вірить і знає, що цілюща хрещенська вода змиває духовний бруд і дає здоров’я на цілий рік. «Я вже п’ятий рік поспіль беру участь в обрядових купаннях, четвертий рік зі мною дочка Оксана та син Вадим, а цього року вперше з нами й онуки Валерія та Вадим. По-перше, зміцнюється сила духу, по-друге, з упевненістю можу сказати, що хрещенська вода, дійсно, цілюща. Ми фактично цілий рік не хворіємо. Наприклад, у мого 13-річного онука напередодні був нежить, а після купання практично зник. А хто ще жодного разу не ризикнув зануритися  в хрещенську ополонку, раджу приєднатися до гарної компанії – це теж дуже важливо!», – ділиться своїми враженнями мешканець селища Маяк Олег Бурля.

До речі, майже всі, хто виходив із води, не поспішали вдягатися, а влаштовували справжню фотосесію. Відчувався святковий настрій, лунав щасливий сміх, як і годиться для справжнього свята тіла і душі.

У Свято Хрещення було вжито всіх необхідних заходів безпеки, створено максимальні зручності для громадян: дерев’яні трапи, вкриті килимами, теплі намети, де можна було переодягнутися і зігрітися гарячим чаєм. Пильним оком за всіма дійствами спостерігали працівники міліції, аварійно-рятувального загону та швидкої медичної допомоги.

Світлана   КОНДРОВА.

 

За старовинною православною традицією

Напередодні водохресного Святвечора в наш край прийшла зима. Хоч і не з тими морозами, що увічнені у прислів’ях, але снігом укрила все довкола, налаштувавши (попри заподіяні незручності) на піднесений лад чимало душ.

«Як ми, пастирі, служимо на Богоявлення в білому одязі, так і Господь одягнув нині всю землю в біле, щоб особливо виділити це свято, – звернувся після Божественної літургії до парафіян настоятель Свято-Троїцького храму (одного з найстаріших у Придністров’ї) протоієрей Дмитро. – Це дуже важливий для всіх православних день. Адже водохресна вода омиває наші душі та укріплює їх на боротьбу з ворогами видимими й невидимими. Вона робить нас сильнішими, аби ми могли подолати всі проблеми та випробування, з якими стикаємося».

Другий рік рашківчани очищаються водохресною водою в купелі на березі Дністра. Її будівництво в парковій зоні ще не завершене, але куточок цей вже набув широкої популярності в Кам’янському районі. Адже вода, що піднімається з земних надр, набагато тепліша, ніж у відкритих водоймищах.

Раніше вона просто стікала до Дністра, не тільки не даючи користі, а навпаки, заболочуючи околиці. Але новообраний глава адміністрації села Олег Бершадський серйозно взявся за упорядкування рашківського парку. За фінансової підтримки депутата Верховної Ради ПМР Порфирія Шкільнюка біля джерела було збудовано басейн, оточений ажурною білосніжною балюстрадою. Прилеглу територію замостили тротуарною плиткою. Роботи щодо облаштування купелі виконували самі рашківчани, тому все зроблено добротно та на совість – як для себе. Не встигли торік лише встановити покрівлю, але матеріали для її зведення вже придбано. І до наступного свята Богоявлення купіль набуде завершеного вигляду.

Не лише рашківчани, а й деякі жителі навколишніх сіл і навіть кам’янчани вже тепер вибрали для водохресних купань саме це джерело, розташоване в селі з 600-річними православними традиціями. Над басейном, викладеним синьою плиткою, піднімалася пара – температура води близько +14°С. Після її освячення протоієрей Дмитро благословив парафіян – і кожен трикратно занурився в купіль зі словами «В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа», символічно повторюючи омивання Христа в річці Йордан. Виходячи з води, миряни відзначали приплив сил і особливий, піднесений душевний стан.

Керівництвом села було вжито всіх необхідних заходів, щоб під час традиційних купань не сталося жодних інцидентів. Біля джерела встановили намет, в якому можна було в комфортній обстановці переодягнутися та випити гарячого чаю. Протягом дня поряд із купіллю чергували співробітники аварійно-рятівного загону і медики.

Тетяна ГРИЦЮК.