Накази Дорадчих зборів

На засіданні Дорадчих зборів перших придністровських депутатів при Голові Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки були  затверджені накази обраному Президенту ПМР Вадиму Красносельському.

  1. Доповнити Конституцію ПМР положенням, аналогічним ст. 7 Конституції Російської Федерації:

а) «1. Придністровська Молдавська Республіка – соціальна держава, політика якої спрямована на створення умов, що забезпечують гідне життя і вільний розвиток людини».

б) «2. У Придністровській Молдавської Республіці охороняються праця і здоров’я людей, встановлюється гарантований мінімальний розмір оплати праці, забезпечується державна підтримка сім’ї, материнства, батьківства і дитинства, інвалідів і літніх громадян, розвивається система соціальних служб, встановлюються державні пенсії, допомоги та інші гарантії соціального захисту».

  1. Добиватися визнання Придністровської Молдавської Республіки та збереження миру в країні.
  2. Для підвищення ролі, оперативності та відповідальності Президента ПМР за прийняті рішення:

а) оптимізувати систему управління державою, з метою зменшення витрат на її утримання, виключити дублювання в прийнятті рішень. Як показала практика, необхідно поєднати функції адміністрацій Президента та Уряду;

б) здійснювати підготовку кваліфікованих кадрів для роботи в органах влади;

в) переорієнтувати роботу МЗС на виконання досягнутих домовленостей з Республікою Молдова. При цьому відновити економічну самостійність і припинити «грабіж» з боку Республіки Молдова. Визначити та опублікувати обсяг економічних збитків ПМР, понесених від дій Республіки Молдова;

г) рекомендувати припинити практику перерозподілу державних функцій у напівкомерційні та некомерційні організації (агентства і керуючі компанії), використовувану нинішнім Урядом під виглядом оптимізації заробітної плати міністерств і відомств, а насправді – через перерозподіл функцій відбувається приховане збільшення витрат на обслуговування державних функцій. Звернути увагу на необхідність суворого дотримання норм законодавства, в тому числі й органами виконавчої влади.

  1. Покращити рівень життя населення, здійснювати не тільки підвищення пенсій і зарплат бюджетникам, а й їх індексацію; збільшити мінімальний розмір оплати праці.
  2. Для забезпечення продовольчої безпеки:

а) увести «державне замовлення» на виробництво сільськогосподарської продукції з метою диверсифікації сільськогосподарського виробництва та його орієнтації на внутрішній ринок;

б) створити «страховий» запас зерна та інших видів продовольства;

в) знизити для землекористувачів оплату за роботу насосних станцій;

г) розробити та затвердити державну програму відновлення лісосмуг на сільськогосподарських землях та особливо вздовж річки Дністер для зміцнення її берегів.

  1. Опублікувати уточнені дані щодо громадян, які реально проживають і прописані на території ПМР, з метою уточнення виборчої бази й трудових ресурсів ПМР.

Орієнтуватися не на створення нових робочих місць (за одночасного скороченні «старих»), а на забезпечення зайнятості населення.

  1. Відкрити соціальні магазини для пенсіонерів та інших категорій малозабезпечених громадян.

Упорядкувати видачу безкоштовних лікарських засобів учасникам бойових дій (видавати не тільки дешеві ліки, а й ті, які призначає лікар; не видавати прострочені препарати).

  1. Відкрити торговий комплекс із відділенням банку на Кирпичній слобідці міста Тирасполь (район братської могили).
  2. Перевірити інтервали руху тролейбусів (зокрема № 2) у Тирасполі.
  3. Щодо питання про друге громадянство:

а) спростити процедуру набуття російського громадянства (а також обміну паспортів), відновивши «паперовий» запис;

б) забезпечити можливість набуття українського громадянства.

  1. Виділяти бюджетні кошти для діяльності державно-утворюючих громадських організацій (зокрема Союзу російських общин, Союзу молдаван і Спілці українців Придністров’я).

Відповідно до Конституції ПМР забезпечити безумовне використання трьох офіційних мов (у тому числі, на вивісках і в рекламі).

  1. Доповнити й уточнити Указ Президента Придністровської Молдавської Республіки від 13 червня 2001 року № 300 «Про встановлення професійних свят і пам’ятних днів у Придністровській Молдавській Республіці» з урахуванням виданих двотомника «Історія Придністровської Молдавської Республіки» та «Придністровська Молдавська Республіка. Хроніка основних подій» (3-є видання). Для цього створити відповідну робочу групу за участю 2-3 осіб від Дорадчих зборів (готові взяти в цьому участь).
  1. Створити атестаційну комісію для всіх державних службовців, включаючи керівників вищого рангу (Голови Уряду, його заступників, міністрів, глав державних адміністрацій міст і районів тощо). За такої умови 2-3 людини від Дорадчих зборів готові взяти участь у роботі цієї комісії.

Завданням атестаційної комісії є тестування державних службовців на предмет знання основних історичних подій з історії Придністровської Молдавської Республіки (особливо за профілем своєї служби).

Під час формування Уряду Придністровської Молдавської Республіки після виборів Президента важливо враховувати таке тестування під час призначення або перепризначення державних службовців.

  1. Доручити Уряду Придністровської Молдавської Республіки в оперативному порядку розробити на основі виданих двотомника «Історія Придністровської Молдавської Республіки» та «Придністровська Молдавська Республіка. Хроніка основних подій» (3-є видання) підручники з історії Придністровської Молдавської Республіки для всіх рівнів загальної та вищої освіти.
  2. Для заохочення розвитку спорту вищих досягнень розглянути питання про одноразові «медальні» виплати (спортсменам і тренерам) та встановлення довічних стипендій (олімпійські чемпіони, чемпіони світу та Європи).
  3. Сприяти у зведенні незавершених православних храмів: у Тирасполі – Святої мучениці Татіани на території студмістечка ПДУ; у смт Первомайськ – Чуда Архистратига Михаїла в Хонех; у селищі Новотираспольське – Олексія, чоловіка Божого.
  1. Президенту ПМР, Верховній Раді та Уряду ПМР створити комісію з вироблення порядку проведення з’їзду придністровського народу. Мета з’їзду: збереження та зміцнення державності Придністровської Молдавської Республіки.
  2. Депутати Дорадчих зборів готові брати участь у виконанні Ваших доручень стосовно до поданих наказів.

Голова Дорадчих зборів                                             I. М. СМИРНОВ

Фото: tripxoxo.com