Про основні події 2021 року від віце-спікера

В ефірі Першого Придністровського телеканалу віце-спікер Верховної Ради Галина Антюфєєва зазначила, що 24 грудня на пленарному засіданні було підбито підсумки року. Вона подякувала придністровцям за участь у виборах Президента ПМР.

За словами депутата, в Придністров’ї, дійсно, відповідальний народ, тому що більшість громадян прийшла і проголосувала. «У нас обраний Президент – Вадим Миколайович Красносельський. Це означає, що жителі нашої республіки підтримують ініційовану Президентом Стратегію розвитку нашої держави. Вони оцінили й розуміють, що наступні п’ять років робитиметься все для того, щоб поліпшити добробут людей, щоб змінювався вигляд наших міст і районів, щоб людям жилося комфортніше, радісніше і, найголовніше, щоб був забезпечений мир у Придністров’ї», – зазначила Галина Михайлівна.

Представник законодавчого органу прокоментувала призначення Олександра Мартинова на посаду Голови Уряду: «Верховна Рада одностайно підтримала кандидатуру Олександра Володимировича Мартинова. Це свідчить про те, що є повна довіра Президентові, який представив саме цю кандидатуру. Є довіра тому курсу розвитку країни, який буде продовжений».

Галина Антюфєєва нагадала, що 5 років тому Уряд прийняв країну в непривабливому стані з практично спустошеним бюджетом і корупційними схемами, за допомогою яких виводилися величезні кошти.

«Президент, коли представляв кандидатуру Голови Уряду, особливо загострив увагу на тому, щоб не допускати ніяких корупційних складових, не тільки раціонально витрачати гроші, а й економити їх. Заощаджені кошти – це додаткові ресурси, які можна витратити на щось важливе. Глава держави приділив особливу увагу тому, що потрібно робити все, щоб заробляти більше грошей, створювати робочі місця. І я рада, що та молода команда, якій було надано довіру, зробила неможливе за ці п’ять років. Консолідовано працювали всі гілки влади, й це дало свої результати», – наголосила народний депутат.

У ході діалогу йшлося і про те, що Верховна Рада в остаточному читанні прийняла закон «Про республіканський бюджет на 2022 рік».

«Верховна Рада спільно з Урядом виконала величезну роботу. Було внесено велику кількість поправок. У результаті маємо збалансований бюджет, в якому зберігаються всі соціальні зобов’язання й фонди, упроваджені у 2021 році, зокрема Фонд капвкладень. Він дав можливість відремонтувати велику кількість шкіл, дитячих садків, поліклінік, лікарень, доріг, стадіонів, спортивних споруд, які в нашій республіці вже давним-давно не ремонтувалися», – зазначила Галина Анюфєєва.

Були обговорені й підсумки засідання комісії з зовнішньої політики, яку очолює віце-спікер. Йшлося про складну ситуацію в переговорному процесі, банківські проблеми й випадки депортації міжнародних спостерігачів з аеропорту Кишинева.

«Це порушення прав людини, порушення прав не тільки придністровців, а й росіян. Ми вважаємо це неприпустимим. Депутати Держдуми Росії приїхали з цікавими пропозиціями не тільки для Придністров’я, а й для Молдови, та були депортовані. Звичайно, це порушує діяльність гуманітарних проектів, зв’язків із Росією, можливості контактувати, спілкуватися. Вважаю, що ми повинні зробити все, щоб не допускати більше таких ситуацій», – зазначила заступник Голови Верховної Ради.

Була порушена тема роботи виїзного консульського пункту Посольства РФ у Тирасполі.

«Депутати Держдуми від Придністров’я вже обговорили це питання в МЗС Росії. Вони повідомили, що після новорічних свят до нас будуть додатково відряджені консульські працівники. Тоді буде можливість обслуговувати більшу кількість наших громадян. З цього питання направлені звернення в МЗС, Держдуму, Уряд РФ, в усі держструктури Росії, які відповідальні за це, щоб розв’язати проблему», – розповіла Галина Антюфєєва й додала, що ціла фракція депутатів Держдуми в тісному контакті співробітничає з Верховною Радою, Президентом і Урядом ПМР. Працюють їхні приймальні в Придністров’ї. Депутати Держдуми на законодавчому рівні вирішують ті питання, які на сьогодні хвилюють придністровців: гуманітарної підтримки, допомоги з підручниками, медикаментами, вакциною. Депутати, яких обрали придністровці, поступово розв’язують ці нагальні питання.

На сайті Верховної Ради повідомляється, що на завершення діалогу Галина Антюфєєва привітала придністровців з Новим роком і побажала всім добробуту, щастя в сім’ях, любові та взаєморозуміння, щоб наступний рік був наповнений радісними подіями, а рідні та близькі були здорові

Роман ПЕТРИКIВ.

Фото прес-служби Верховної Ради.