Подвиг воїнів- інтернаціоналістів у пам’яті на віки

Традиційно наприкінці грудня в Бендерах відзначили скорботну дату: в місті відбувся мітинг пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані. На мармурових плитах обеліска «Чорний тюльпан» викарбувані імена 15 бендерчан. Свій інтернаціональний обов’язок виконали близько півтисячі мешканців Бендер.

Мітинг пам’яті на честь загиблих воїнів-інтернаціоналістів у Бендерах завжди організовують біля пам’ятника «Чорний тюльпан». Монумент відкрили 8 травня 1998 року на площі Героїв, на згадку про 15 бендерчан, які загинули в Афганістані під час виконання міжнародного обов’язку в пеклі афганської війни. Назвали пам’ятник найменуванням радянського літака АН-12 («Чорний тюльпан»), який повертав на батьківщину тіла загиблих солдатів.

Трагічна історія почалася 42 роки тому, 25 грудня, коли радянські війська ввійшли до Афганістану. За майже 10 років війни загинуло понад 15 тисяч військових, близько 6 тисяч згодом померли від ран та хвороб, понад 300 пропали безвісти. До подій тих років нині ставляться по-різному, досі тривають суперечки про те, чи варто було вводити війська до Афганістану. Та одне залишається непідвладним сумніву – радянські воїни виконали свій військовий обов’язок, справилися з поставленими бойовими завданнями, продемонстрували відвагу та мужність.

Серед героїв були й бендерчани, дехто з них, на жаль, додому не повернувся. Не дочекалася з війни свого чоловіка й Юлія Непейвода. «Ми, члени сімей полеглих, дякуємо всім присутнім, хто прийшов сюди, щоб підтримати нас. Ми всі разом повинні пам’ятати все, що відбувалося, що пов’язане з Афганістаном», – підкреслила вдова В’ячеслава Непейводи.

25 грудня «Чорний тюльпан» став пам’ятним центром міста Бендери. Біля монумента зібралися представники влади, члени громадських організацій, воїни-інтернаціоналісти, а також родичі загиблих в афганській війні. «Цей день для нас, як і 15 лютого, – день пам’яті тих хлопців, які не повернулися з нами додому. Кожен міг там залишитися. Я радий, що збираються наші товариші, городяни й ушановують та пам’ятають нас. Бажаю нашим ветеранам та бендерчанам не зазнавати тих моментів, через які пройшли ми та які пережили захисники Придністров’я в 92-му. Моя найбільша мрія – бачити мирне небо, щоб діти й онуки не знали війни», – сказав голова Союзу воїнів-інтернаціоналістів міста Бендери Федір Маланчук.

На знак пошани загиблих воїнів-інтернаціоналістів до гранітних плит поклали квіти. У школах відбулися вечори пам’яті, зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами та спортивні заходи

Ярина ДОБРОВОЛЬСКА.
Фото: Бендерське телебачення.