Спасибі вам за мужність і чесну службу!

День рятувальника в ПМР офіційно відзначають 30 грудня, тому що саме цього дня в системі МВС ПМР було утворене Головне управління з надзвичайних ситуацій (ГУзНС), у структуру якого входять три управління: Управління цивільного захисту (УЦЗ), Управління пожежної охорони (УПО) та Управління аварійно-рятувальної служби (УА-РС).

Утім, вони створювалися в республіці в різний час.

Першою, 19 серпня 1991 року, Указом голови ПМРСР Ігоря Смирнова була започаткована Цивільна оборона, попередниця УЦЗ. У 1992-му її територіально-рятувальні загони (ТРЗ) відіграли найважливішу роль у відбитті військової агресії Молдови проти Придністров’я, в охороні стратегічної інфраструктури республіки та забезпеченні громадського порядку.

На сьогодні Цивільний захист ПМР є гарантом забезпечення безпеки придністровців. Він виконує такі важливі функції, як інформування та навчання людей правильної поведінки під час виникнення надзвичайних ситуацій, допомагає грамотно організувати цивільну оборону на різних підприємствах і об’єктах, зокрема небезпечних, стежить за системами оповіщення, бореться зі стихійними лихами.

12 лютого 1992 року відділ пожежної охорони при МВС ПМР був перетворений в Управління пожежної та аварійно-рятувальної служби. У 2012 році його реорганізували в Управління пожежної охорони МВС ПМР. Нині до складу УПО входять 15 пожежних підрозділів, 8 з яких діють як самостійні структури. Там служать 700 підготовлених співробітників, які мають глибокі професійні навички та знання, оснащені необхідним обладнанням і спорядженням.

Управління аварійно-рятувальної служби народилося 5 листопада 2007 року після появи на світ Указу Президента ПМР «Про утворення аварійно-рятувальних загонів при міських і районних органах внутрішніх справ МВС ПМР». Ця служба наймолодша, проте досвід останніх років яскраво свідчить про те, що її створення було необхідним і, як з’ясувалося, виключно своєчасним кроком. Усі складні ситуації в житті республіки, починаючи з запобігання і ліквідації наслідків розгулу стихії та закінчуючи охороною громадського порядку, становлять фронт роботи аварійно-рятувальних загонів. Кожен день і кожна година служби співробітників УА-РС вимірюється кількістю врятованих життів, обсягом збереженого майна, кількістю відвернених трагедій. Рятувальники намагаються запобігти або якнайшвидше усунути наслідки надзвичайних ситуацій природного, техногенного та соціально-біологічного характеру.

Принцип діяльності підрозділів УА-РС побудований за аналогією з черговими частинами міліції – вони функціонують цілодобово. За заявами громадян здійснюється негайний виїзд до місця події. Професійна підготовка, спеціальне обладнання дозволяють рятувати людей, постраждалих у ДТП, витягати їх із транспортних засобів, надавати допомогу громадянам, які потрапили в непередбачені, нестандартні ситуації, здійснювати висотні рятувальні роботи. Важливий напрямок діяльності аварійно-рятувальних підрозділів – забезпечення безпеки громадян на воді та водних об’єктах.

Остаточно «служба порятунку» республіки була сформована 30 грудня 2008 року, коли в МВС ПМР було створено Головне управління з надзвичайних ситуацій. Останнім часом у відомстві відбулися кардинальні якісні зміни в роботі. Начальник ГУзНС Вадим Шмаленко пояснив, що керівництво приділяє максимальну увагу розвитку Управління, підбору співробітників, оновленню пожежно-рятувальної техніки. «За останні три роки зроблено величезний крок уперед. Ми оснастили підрозділи спеціальним спорядженням, оновили автопарк і, найголовніше, підвищили кваліфікацію наших співробітників. Усе це дозволяє на високому рівні виконувати ті поставлені завдання, які диктують нам сучасні виклики та загрози. Я дякую всім співробітникам за роботу, за те, що вони виконують її чесно і мужньо заради порятунку життя людей», – підкреслив Вадим Шмаленко.

Не забуло про героїв дня і керівництво Придністров’я. Глава держави Вадим Красносельський, прем’єр-міністр Олександр Мартинов і Голова Верховної Ради Олександр Коршунов тепло привітали співробітників відомства. «Робота рятувальника завжди була і залишається безумовно шанованою в суспільстві, воістину героїчною професією. Рятувальниками стають мужні й самовіддані люди, здатні першими прийти на допомогу. Володіючи високими професійними навичками, перебуваючи в постійній готовності, придністровські рятувальники ефективно та якісно ліквідують наслідки стихійних лих, рятують людські життя… Держава і надалі приділятиме особливу увагу своєчасному вдосконаленню матеріально-технічної бази ГУзНС, створюватиме умови для того, щоб лави рятувальників поповнювали молоді люди», – сказано у привітанні Вадима Красносельського.

Шановні рятувальники, дякуємо вам за мужність і чесну службу!

Iгор ШЕВЧЕНКО.
Фото: novostipmr.com