Злагоджений механізм ДСО ПМР

У республіці 1 січня відзначили 30-річчя Державної служби охорони ПМР (ДСО), створеної в умовах військових загроз безпеці молодої держави з боку Молдови, у важкий період її становлення.

Служба безпеки (так вона тоді називалася)  входила на правах відділу до структури Уряду Придністров’я й підпорядковувалася безпосередньо Президенту республіки. Саме ця дата стала відправною точкою літочислення нової силової структури в галузі державної охорони.

З моменту свого заснування вона неодноразово перейменовувалася і реорганізовувалася: Служба безпеки Президента, Служба Державної охорони МДБ, підрозділ Державної охорони. З першого січня 2018 року Служба безпеки Президента ПМР була перейменована в Державну службу охорони.

Її діяльність здійснюється на основі Конституції ПМР і Закону «Про державну охорону». До головних завдань відомства, як і раніше, належать:

– забезпечення охорони та безпеки об’єктів державної важливості;

– участь у боротьбі з тероризмом;

– забезпечення інформаційної безпеки республіки.

На сайті керівника нашої держави у блоці «Державна служба охорони ПМР» представлені всі її керівники, починаючи з дня заснування: Валерій Гратов (01.01.1992 – 11.05.1996); Олег Федосєєв (21.09.1998 – 30.12.2011); Геннадій Кузьмичов (30.12.2011 – 22.02.2012); Роман Данилов (22.02.2012 – 27.11.2014); Сергій Монул (09.02.2015 – 16.12.2016); Віталій Меленчук (16.12.2016 і до теперішнього часу).

З нагоди 30-річчя з дня утворення Служби Президент республіки Вадим Красносельський привітав її співробітників і ветеранів з ювілеєм: «Ваше відомство впродовж багатьох років робить суттєвий внесок у справу захисту ПМР, у процес її мирного демократичного розвитку. На сьогодні воно є важливою складовою всього силового блоку, структурою, що володіє потужним потенціалом. У Службі сформовані чудові традиції, накопичений багатий досвід, удосконалюються професійні якості кожного військовослужбовця, поліпшується матеріально-технічна база, впроваджуються сучасні технології оперативної діяльності.

Висока компетентність співробітників, бойовий вишкіл, своєчасне реагування на тривожні сигнали забезпечують безпеку керівників держави та об’єктів, що охороняються. Упевнений, що колектив ДСО ПМР і надалі гідно вирішуватиме поставлені перед ним завдання, стоятиме на варті демократичних цінностей, прав і свобод громадян».

У статті 19-1 Закону ПМР «Про державну охорону» сказано: «Співробітники органу державної охорони за своїми професійними, психологічними й особистими якостями, освітою та станом здоров’я повинні відповідати вимогам, що пред’являються до них під час виконання всіх покладених на них обов’язків, а також зобов’язані дотримуватися кодексу етики та службової поведінки співробітників органу державної охорони».

У зв’язку з цим не можна не згадати, як кілька років тому Глава держави зазначив, що за минулі чверть століття помітно змінилися вимоги до особового складу ДСО. Якщо на початковому етапі основну увагу приділяли фізичним даним співробітників, то нині акцент зроблено на їхні психологічні та інтелектуальні складові, особистісні якості.

«Я часто говорю про те, що не треба охороняти Президента та інших посадових осіб від людей. Основна частина громадян є законослухняними громадянами. Головне завдання співробітника Служби – виявити з загальної маси людей, схильних до вчинення протиправних дій. А для цього необхідно бути психологом», – підкреслив Вадим Красносельський.

Як сказав нинішній керівник служби Віталій Меленчук, нині, згідно з планами розвитку ДСО ПМР, триває вдосконалення професійної підготовки кожного співробітника з метою гарантування безпеки об’єктів охорони, поліпшується стан матеріально-технічної бази. Тож, продовжуючи славні традиції органів державної охорони, Служба залишається злагодженим механізмом, де кожен пам’ятає про священний обов’язок, доблесть і честь, відданість народу Придністров’я, вірність Конституції та законам ПМР. І усвідомлюючи свою відповідальність, із повною самовіддачею виконує покладені на неї завдання

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.