Плата на енергоносії залишається без змін

Наприкінці 2021 року Голова Уряду Олександр Мартинов провів засідання виконавчого органу влади у наново затвердженому складі.

Одним із головних питань порядку денного став розгляд граничних рівнів тарифів на газ, електроенергію, теплову енергію, воду та водовідведення на новий рік. Усі члени Уряду одностайно підтримали й ухвалили пропозицію: вартість енергоносіїв для населення залишиться незмінною.

Хоча реальна вартість послуг теплопостачання зросла з об’єктивних причин, держава продовжить відшкодування економічних витрат підприємствам паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), застосовуючи механізм міжтарифної різниці. Саме цей принцип підтримки комунальних підприємств дозволяє зберігати інфраструктуру та мережі в працездатному стані, а також здійснювати їх модернізацію.

Для бюджетних організацій запропоновано зберегти на незмінному рівні тарифи у сфері електроенергетики, а також послуги водопостачання та водовідведення. Ціни на послуги газо- й теплопостачання для них незначно зміняться. Тарифи для промислових та інших споживачів збільшаться в середньому на 2-3 %.

За словами віце-прем’єра – міністра економічного розвитку Сергія Оболоника, прийняття цього документа дозволить встановити економічно обґрунтовані граничні рівні тарифів на послуги підприємств ПЕК.

Члени Уряду не залишили поза увагою актуальну на нинішній день тему імунізації населення. Вони одностайно схвалили проект про внесення змін до закону «Про імунопрофілактику інфекційних хвороб». Ця ініціатива спрямована на розширення переліку профілактичних щеплень, що входять до Календаря імунізації населення з метою профілактики інфекційних хвороб.

Зокрема МОЗ пропонує включити до списку щеплення проти нових інфекцій – гемофільної та пневмококової.

«Названі інфекції викликають високий ризик захворюваності на пневмонію серед дитячого населення і дають досить високий відсоток смертності», – зазначила керівник відомства Христина Албул.

Як свідчать дані Міністерства охорони здоров’я, гемофільна інфекція (тип b – Хиб) спричиняє близько 20 % пневмоній, а також бактеріальних менінгітів. Патологічні процеси, спричинені Хиб, важко піддаються лікуванню через високу стійкість мікроорганізму до антибактеріальних препаратів.

Пневмококова інфекція є однією з найпоширеніших у світі. Нею обумовлено понад 80 % пневмоній та до 30 % гнійних менінгітів. Пневмокок може викликати також фарингіти, отити, синусити, ендокардити, перитоніти та інші ураження внутрішніх органів (при гематогенній дисемінації). Серед випадків дитячої смертності від респіраторних захворювань – 93 % спричинені гострими пневмоніями.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, пневмококова інфекція забирає щороку понад 1 млн дитячих життів. У 1999 році в Росії зареєстрована перша вакцина для профілактики пневмококової інфекції, вакцинація проводиться дітям з 2 місяців за календарем імунізації. У США 2000 року ввели тотальну вакцинацію дітей до двох років від пневмокока, і вже через чотири роки кількість таких захворювань знизилася на 77 %.

Запобігти поширенню згаданих небезпечних інфекційних захворювань можливо шляхом імунізації населення. Схеми вакцинації проти Хиб та пневмококової інфекції збігаються зі схемою щеплень проти кашлюку, дифтерії та правця АКДС-вакциною і не вимагатимуть додаткових організаційних заходів та парентеральних втручань

Iрина МАСЛОВА.
Фото автора.