Кілька днів Президента ПМР у Москві

Наприкінці грудня Президент ПМР Вадим Красносельський побував з робочим візитом у Москві. Це була перша його поїздка в столицю Росії після виборів. Мета поїздки: обговорити подальшу взаємодію Придністров’я та Російської Федерації, вже напрацьовану співпрацю за різними напрямками та перспективи реалізації нових спільних проектів.

Робочий розклад Президента ПМР передбачав спілкування з представниками Адміністрації Президента РФ та Держдуми. У ті дні в Москві багато говорили про Придністров’я.

Важливою була зустріч Вадима Красносельського з заступником Керівника Адміністрації Президента РФ Дмитром Козаком. Вони обговорили питання переговорного процесу Придністров’я та Молдови, значущість відновлення переговорного процесу у форматі «5+2», а також придністровсько-російської взаємодії. Співрозмовники наголосили на необхідності політичного врегулювання конфлікту. Москва – «за» переговори, настала пора негайного поновлення діалогу між Придністров’ям і Молдовою.

У бесіді з Дмитром Козаком Вадим Красносельський акцентував увагу на тому, що на не-одноразові письмові звернення до керівництва РМ з пропозиціями відновити діалог заради врегулювання ситуації, відповіді немає. Крім того, досі не призначений політпредставник від Молдови. Проблеми накопичуються, ігнорувати ситуацію нераціонально  і неприпустимо – така спільна позиція Москви й Тирасполя. В продовження теми нагадаємо, що 24 грудня Президент ПМР Вадим Красносельський направив Майї Санду ще один лист із пропозицією розпочати переговори між сторонами й зустрітися до кінця 2021 року.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова прокоментувала звернення Глави нашої держави так: «Переконані, що ця ініціатива здатна на ділі надати імпульс процесу придністровського врегулювання і подолати його тривалу стагнацію. Зі свого боку Російська Федерація як посередник і гарант у процесі придністровського врегулювання готова цьому сприяти». Марія Захарова закликала керівництво РМ «… проявити конструктивний підхід і позитивно поставитися до ініціативи Придністров’я».

Президент ПМР завжди тримає в полі зору зв’язки придністровців з депутатами, які представляють інтереси жителів республіки в Державній Думі. Цього разу Глава Придністров’я обговорив із заступником голови Комітету у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків зі співвітчизниками депутатом Держдуми РФ Артемом Туровим плани та перспективи взаємодії за економічними та гуманітарними напрямками.

Після цієї зустрічі Артем Туров написав у своєму телеграм каналі: «Провели зустріч з Президентом Придністровської Молдавської Республіки Вадимом Миколайовичем Красносельським. Обговорили питання гуманітарної та економічної співпраці, а також тематику миротворчої діяльності на Дністрі».

Вадим Красносельський висловив російському парламентарію подяку за підтримку в ході проведення президентських виборів 12 грудня. Не оминули увагою і питання, пов’язане з забороною Республіки Молдова на в’їзд того дня в Придністров’я російських політичних і громадських діячів і про те, яких заходів вживатимуть у відповідь на депортацію росіян із Молдови. Напередодні про це йшлося і на онлайн-конференції в медіа-групі «Росія сьогодні». Там обговорювали доповідь Московського бюро з прав людини. Костянтин Косачов, заступник голови Ради Федерації РФ сказав: «Ми маємо справу з системними діями, а не епізодичними. Русофобія і полювання на росіян, що транслюється з Вашингтона, – це частина великої політики, поширеної у всьому світі… це багато в чому результат витівок політтехнологів».

Придністров’я прагне миру, і тут теж допомагає Росія, продовжуючи миротворчу місію на Дністрі, створюючи можливість вести той самий діалог, від якого всіма способами відмовляється Кишинів.

Глава нашої держави в бесіді з А. Туровим окремо зупинився на темі російської миротворчої діяльності й висловив при цьому впевненість, що вона ефективна й єдино можлива на сьогодні. «Значущість російської участі у справі збереження миру на придністровській землі безумовна і незаперечна», – констатував В. Красносельський.

Співрозмовники говорили про нові проекти та напрацювання щодо проведення в майбутньому розширених зустрічей і круглих столів, як у Придністров’ї, так і в Росії, зокрема на майданчику офіційного представництва республіки в Москві.

Під час свого перебування в столиці РФ Вадим Красносельський дав велике інтерв’ю РІА «Новости». Глава нашої держави розповів російським журналістам, що Кишинів поки що не має ніякої зацікавленості в спілкуванні з Тирасполем. Є порядок денний, і він вимагає обговорення, а російські миротворці – єдина сила, здатна гарантувати мир у регіоні.

Що стосується заяви колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона про «знищення» Придністров’я, то Президент ПМР Вадим Красносельський в інтерв’ю РІА «Новости» прокоментував його так: «Це слова людини, яка абсолютно не розбирається в історії Придністров’я, в історії конфлікту. Я порадив би пану Болтону уважно вивчити основи придністровського конфлікту, з чим він був пов’язаний і через що, за великим рахунком, він стався».

Глава держави нагадав, що на території Придністров’я проживають 220 тисяч громадян Росії. «Цікаво було б запитати пана Болтона: якщо був би такий анклав, де проживало б 220 тисяч громадян США, які були б у блокаді й мали б ті чи інші обмеження, як реагували б США на такі виклики? Напевно, підтримали. Так і Росія підтримує, це її, в принципі, право й обов’язок», – пояснив Вадим Красносельський

Анастасія КАСИМ.
Фото: novostipmr.com