Концерти, екскурсії, благодійні акції та майстер-класи – так відзначали новорічні та різдвяні канікули в Придністров’ї

Кожен із нас нетерпляче чекає нового року, сподіваючись, що в наступні 365 днів життя наше стане ще кращим, покровитель фінансів буде щедрішим, здоров’я назавжди оселиться в наших домівках, а більшу частину вільного часу ми присвятимо подорожам та улюбленим заняттям.

Цьогорічні святкування відбувалися в умовах, пов’язаних із пандемічними обмеженнями, попри те, в кожному куточку Придністров’я люди радо зустрічали прихід Нового 2022 року. Традиції ж ніхто не відміняв.

Довгі новорічні та різдвяні вихідні для мешканців столиці прикрасилися низкою святкових заходів просто неба. Найбільш яскравими стали кілька вечірніх концертів, організованих і проведених Управлінням культури та УНО м. Тирасполя на естраді Катерининського парку.

Музичний репертуар усіх концертів обертався новорічною орбітою. Тут лунали ретро-шлягери й сучасні композиції. Соліст столичного ансамблю «Ватра» Костянтин Хмелевський виступив зі своїм запальним молдавським репертуаром і майстерно, з легкою ностальгією виконав  кілька ліричних шедеврів минулих років.

Заворожували публіку проникливі новорічні мелодії у виконанні Анни Сиріяк. Веселу жартівливу пісню «Новорічний торт на 12 коржів» виконала Лариса Любовецька. Свої гарні й оригінальні нотки додали в палітру концерту вокалісти Ірина Петрова, Стас Сиріяк, вокальний ансамбль «Юг-Ава», дует «Новий день», а також віртуозний акордеоніст Сергій Узун.

Під час різдвяних свят вони та ще десятки молодих виконавців зігрівали серця і душі публіки, що зібралася навколо паркової естради. Це були артисти столичного центру дозвілля «Ювілейний» та дискоклубу «Орфей»: Ілля Капацин, Аліна Андреєва, Тетяна Барбанова та інші молоді таланти. Всі вони співали про кохання, здійснення мрій, а також бажали глядачам щастя та здоров’я.

У святкові дні центром Слободзеї гуляли Дід Мороз та Снігуронька. Головні зимові персонажі вітали городян з Новим роком, слухали вірші та пісні, які їм дарували юні слободзейці, та радували їх невеликими презентами. Святкову акцію під назвою «Поспішаємо привітати з Новим роком!» підготували працівники районного Будинку культури. Снігуронька та юні жителі міста навчили Діда Мороза знімати відео для ТikTok і танцювати флешмоб. Концертні номери численним глядачам подарували танцювальний колектив «Анастасія» та вокальні ансамблі «Мелодія душі» та «Козацькі серця».

Крім того, біля новорічної ялинки на Аркадному комплексі розгорнулися тематичні фотозони. Отже, пам’ятні знімки ще довго нагадуватимуть про зустріч Нового року.

Музеї Слободзейського району в дні зимових канікул провели низку цікавих заходів. Директор історичного музею Вікторія Чебан показала школярам виставку новорічної атрибутики «Ретро-ялинка», розповіла їм про походження ялинкових прикрас та святкування Нового року й Різдва в різні часи.

Світлана Кожухар – викладач Дитячої художньої школи, влаштувала для учнів майстер-клас із малювання картонажних іграшок та інших символів Нового року, а також навчала розпису глиняного дзвіночка, який вважався новорічним оберегом від усіх злих духів. Як розповіла викладач, її вихованці мають можливість поглиблено вивчати народні ремесла, такі як лозоплетіння, гобелен, виготовлення ляльок із кукурудзиння. Світлана Іванівна наголосила на значущості створення в районі ремісничої школи для дітей.

Співробітники музею історії села Незавертайлівка організували для учнів місцевої школи-дитсадка екскурсію на виставку старовинного годинника під назвою «Поки йде старовинний годинник». В експозиції представлені експонати з середини XX століття до наших днів: будильники, годинники настінні, настільні, наручні, пісочні та з зозулею.

У селі Коротне музейники здійснили екскурсію виставкою «Ретро-ялинка». Завідувач Людмила Галецькул розповіла учням про різдвяні традиції, продемонструвала страви, які зазвичай були основними на святковому столі. Під час заходу школярі виконували колядки.

У Суклеї, крім екскурсії новорічною виставкою, було організовано майстер-клас з виготовлення виробів та аплікацій із природного матеріалу. У Кіцканах для місцевих школярів провели екскурсію «Святиня землі православної».

На різдвяні свята у фойє районного Будинку культури з концертною програмою «З Різдвом Христовим!» виступив народний фольклорний ансамбль «Дрегайка». Його учасники виконали пісенні та речитативні різдвяні колядки. У руках самодіяльних артистів були дзвіночки, передзвін яких, за переказами, відганяє злих духів. Як розповіла керівник «Дрегайки» Світлана Негрецька, у допандемійні роки фольклорний колектив у свято Різдва Христового вітав своїх родичів, колег, знайомих вдома. «Заходили до будинку, виконували колядки, в яких бажали людям добра, здоров’я, кохання, достатку та отримували частування». Нині ця програма була представлена у форматі концерту.

У Дубоссарах на площі Перемоги відбувся фестиваль народних традицій. Виступали колективи закладів культури міста та сіл району. Народний фольклорний колектив «Зориле Нистрене» (Культурно-дозвільний центр «Едельвейс») показав обряд «Коляда» та виконав народні різдвяні пісні. Тут також виступили народний колектив «Извораш» клубу села Роги, Народний колектив «Нистрянка» БК села Гояни, народний колектив ВІА «НОРД» Районного будинку культури. Порадував глядачів вихованець Будинку дитячо-юнацької творчості Данило Ігнатьєв.

У Кам’янці напередодні свята всі охочі могли виступити в ролі чарівника, зробити інших радісними й щасливими, подарувати різдвяне диво тим, хто його особливо потребує. У рамках благодійної акції «Чудо на Різдво» відбулося збирання дитячих іграшок, ігор, що сприяють розвиткові малят, книжок, канцтоварів для дітей із неблагополучних та незаможних сімей району. Організаторами корисної події стали активісти молодіжного крила територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму. У переддень Різдва подарунки разом із солодкими гостинцями дітям передали добрі чарівники – Дід Мороз та Снігуронька. Завдяки благодійникам, щасливі посмішки засяяли на обличчях двадцяти юних мешканців району.

Концертами, благодійними акціями, майстер-класами та екскурсіями були насичені всі дні зимових канікул у всіх куточках нашої держави. Разом із Новим роком та Різдвом Христовим нехай добро завітає в кожен дім і затримається там на увесь 2022 рік

Уляна БОНДАРЧУК.
Фото: novostipmr.com