Нова радість стала

У селищі Стрілки, що на Львівщині, 16 січня 406 колядників на сопілках виконали відому святкову пісню «Нова радість стала». Біля сільського храму були всі – від школярів до досвідчених музик. Вони мріяли зіграти колядку та встановити національний рекорд. I його – рекорд України з масового колядування – було встановлено.

 Усі колядники були одягнені в національні строї. Сопілкарі вишикувалися восьмикутною зіркою й водночас виконали колядку. Наймолодшій колядниці тільки-но виповнилося два рочки, а найстаршому співаку – 75. Акцію присвятили місцевому вчителю класу сопілкарства.

Рекорд зафіксував представник Книги рекордів України Ігор Дулин. «Це перший рекорд колядників. Зразу така велика кількість – 406 сопілкарів – це прекрасно. Це в горах, сопілки, коляда. Перш за все вражає не так кількість колядників, як той дух, який панував при цьому. Я думаю, всі відчувають, яку потужну енергетику випромінює таке дійство. Ті емоції, що тут панували, просто зашкалювали! Їх не можна зафіксувати ніякою цифрою та жодною грамотою», – сказав журналістам Ігор Дулин.

У дійстві взяла участь і сопілкарка Юлія Криницька. Жінка каже, професійно грати ніколи не вчилася. Музикує задля задоволення. «Я є творча людина. В принципі на всьому граю: і на фортепіано, і на гітарі, й на сопілці. Я на слух граю. Суто на слух. Я не закінчувала музичну школу. Сьогодні все звичайно вдається. «Нова радість стала» – це в нас традиційна колядка. Вона є надзвичайно простою»

Павло ОСТАПЕНКО.