Союзу молдаван Придністров’я – 29 років

Останньої декади січня республіканське об’єднання «Союз молдаван Придністров’я» відзначило чергову річницю свого заснування. Редакція газети вітає своїх давніх друзів із днем народження та пропонує до уваги читачів лист очільника організації Сергія Санду.


 Наша організація є однією з найбільш масових громадських організацій республіки, її членом, по суті, може вважати себе кожен молдаванин, що проживає в Придністров’ї. Найголовніший постулат нашого руху: ми – молдавани.

27 січня 1993-го об’єднання було офіційно зареєстроване в державному реєстрі ПМР. Мета організації – зберегти молдавський етнос, його рідну мову, культуру і споконвічні національні традиції.

Усі ці роки ми жили активно та змістовно: проводили конференції культурного та науково-практичного значення, видавали досить багато книг, брошур. Основоположники Союзу стояли біля джерел створення в липні 1994 року газети «Адевэрул Нистрян», яка є єдиним у світі виданням молдавською мовою на споконвічно кириличній графіці. Нині, всупереч пандемії, ми намагаємося брати участь у соціально-значущих справах нашої держави.

Молдавський народ багатий своїми традиціями. Щорічно з 1 до 10 березня в республіці відбувається яскравий фестиваль мистецтв «Мерцішор», у рамках якого на сценах культурних установ від Кам’янки до Дністровська наші колективи представляють увесь національний колорит.

Восени самодіяльні колективи з різних районів збираються на фестиваль «Хора тоамней». Ми влаштовуємо конкурси на краще оформлення колодязів та майстрів народних промислів, а взимку в містах і селах лунають різдвяні колядки.

Союз молдаван 14 грудня 2018 року ввійшов до складу Загальнопридністровського народного форуму.

Ми, молдавани Придністров’я, залишаємося вірними зробленому 29 років тому вибору – збереженню миру і злагоди в суспільстві. Сила придністровського народу – в згуртованості та любові до рідної землі. І ніякі мовні відмінності не стануть перешкодою для мирного життя і творчої праці

Сергій Санду,
голова РГР «Союз молдаван
Придністров’я», член
Громадської палати ПМР

Фото: novostipmr.com