Ювілейна дата «Тирасліфт»

Для більшості придністровців ліфт є першим «громадським транспортом», яким вони користуються кілька разів на день.


Мало хто знає, що історія створення ліфтового господарства Тирасполя розпочинається з 70-х років минулого століття. До 1992 року в Тирасполі ліфти обслуговувала Тираспольська дільниця спеціалізованого підрядного управління «Молдліфт».

У зв’язку з переходом Тираспольської дільниці «Молдліфт» під юрисдикцію ПМР виконком міської Ради народних депутатів столиці 23 січня 1992 року ухвалив рішення утворити на її базі міське управління «Тирасліфт».

Нагадаємо, що згідно зі Стратегією розвитку Придністров’я на 2019 – 2026 роки основним пріоритетом державної політики в галузі житлового і комунального господарства є забезпечення її працездатності та забезпечення задовільного технічного стану житлового фонду.

На сьогодні столичне підприємство обслуговує 793 пасажирських ліфти в жилих та адміністративних будівлях, вантажні, лікарняні ліфти, а також ескалатори й траволатори (пасажирські конвеєри в містах Тирасполь, Дністровськ, Слободзея, Григоріополь, Дубоссари).

На підприємстві створено сучасну виробничо-технічну базу, майстерні та ділянки технічного обслуговування. Ремонтні бригади та аварійна служба оснащені автотранспортом, засобами мобільного зв’язку та індивідуального захисту.

Працівники домагаються високих виробничих результатів на підприємстві, яке виконує досить складні види діяльності, як то: монтаж, демонтаж, пусконалагодження ліфтів та їхнє технічне обслуговування, нагляд, ремонт та обслуговування систем диспетчерського зв’язку, реконструкція, модернізація. Для виконання цих робіт потрібен високий професіоналізм електромеханіків з ліфтів, ліфтерів, інженерно-технічних працівників.

Нині на підприємстві працюють 130 чоловік. З 2017 року директором МУП «Тирасліфт» є Валерій Проскурін. За його словами, спеціалістів з обслуговування ліфтів навчають у ДУП «Навчально-методичний центр» Міністерства юстиції ПМР протягом трьох місяців. Потім вони складають іспити, проходять стажування, після якого одержують допуск до самостійної роботи. Стати електромеханіком з ліфтів може далеко не кожен, тільки медична комісія та знання визначають профпридатність, адже робота часто ведеться на висоті та в електроустановках.

Валерій Іванович підкреслив, що майбутньому працівнику важливо мати спеціальну освіту електрика.

Директор підприємства розповів, що співробітники «Тирасліфт» намагаються якомога швидше допомогти громадянам, які застрягли в ліфті. Упродовж 30 хвилин вони дістануть необхідну допомогу. Валерій Проскурін закликав громадян не псувати ліфтове обладнання, не ламати та не палити кнопки.

«Ліфти є засобом, який не тільки дозволяє скоротити шлях до своєї квартири, а й зберегти та підтримати вже порушене здоров’я людей, особливо похилого віку. Поставтеся, будь ласка, з повагою до праці людей, які доглядають непростий пристрій – ліфт! Від цього залежить ваша ж безпека», – сказав директор.

З нагоди 30-річчя підприємства кращих співробітників відзначили державними нагородами. Олександр Арнаут та Валентин Решетников були удостоєні ордена «Трудова слава», Сергій Євтушенко, Федір Стретій, Любов Бочарова – медалі «За трудову доблесть»

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.